Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Zmaga, ki premaga svet, je naša vera

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 21 hours 54 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Apostol Janez tudi v današnjem berilu vztraja na tisti besedi, ki je zanj kot izraz krščanskega življenja: 'ostati v Gospodu', da bi ljubili Boga in bližnjega. Ostati v ljubezni Boga je delo Svetega Duha in naše vere, kar povzroča konkreten učinek. Vsak, kdor ostane v Bogu, vsak, ki je rojen iz Boga, vsak, kdor ostane v ljubezni, premaga svet; in zmaga je naša vera. Z naše strani gre za vero, s strani Boga pa je Sveti Duh, ki naklanja to milost, da ostajamo v Bogu. Z naše strani: vera. 'To je zmaga, ki premaga svet: naša vera!' Naša vera zmore vse. Je zmaga! Dobro bi bilo, da bi to ponovili tudi sami sebi, saj smo velikokrat poraženi kristjani. Cerkev je polna poraženih kristjanov, ki ne verjamejo, da je vera zmaga, ki ne živijo te vere. Če se te vere ne živi, pride do poraza in tako zmaga svet, zmaga vladar sveta.

 

Jezus je zelo hvalil vero žene, ki je krvavela, kanaanske žene in slepega. Govoril je, da kdor ima vero kot gorčično seme, lahko premika gore. Ta vera od nas zahteva dve drži: izpovedovati in izročiti se. Vera pomeni, izpovedovati Boga; in to Boga, ki se nam je razodel od časov naših očetov do zdaj, Boga zgodovine. To je tisto, kar vsak dan izpovedujemo v veroizpovedi. Eno je izreči veroizpoved iz srca in drugo izreči jo kot 'papige'. Verujem v to, kar govorim? Ali je izpoved vere resnična ali pa jo ponavljam bolj na pamet, ker jo moram? Verujem na pol? Vero je treba izpovedovati v celoti in ne samo en del. Treba jo je tudi varovati v celoti, kot je po izročilu prišla do nas.

 

In kako lahko vem, da dobro izpovedujem vero? Obstaja znamenje: kdor dobro izpoveduje vero, je zmožen častiti Boga. Vemo, kako Boga prositi, se mu zahvaljevati, a častiti Boga je nekaj več. Samo kdor ima trdno vero, je zmožen čaščenja. Upam si trditi, da termometer življenja Cerkve glede tega kaže bolj malo. Malo je zmožnosti čaščenja. In to zato, ker pri izpovedovanju vere nismo prepričani ali pa smo prepričani le na pol.

 

Prva pomembna drža je torej izpovedovati vero in jo varovati. Druga pa: izročiti se. Moški ali ženska, ki ima vero, se izroči Bogu. Pavel je v nekem temnem trenutku svojega življenja rekel: 'Vem, komu sem izročen.' Bogu. Gospodu Jezusu. Ta izročenost nas vodi k upanju. Tako kot nas izpoved vere vodi v čaščenje in slavljenje Boga, nas izročenost Bogu vodi v držo upanja.  Obstajajo mnogi kristjani, ki nimajo trdnega upanja, ki imajo slabotno upanje. In to zato, ker nimajo poguma in ne moči, da bi se izročili Gospodu. A če mi kristjani verujemo, izpovedujemo vero in jo varujemo, se izročamo Bogu, bomo kristjani zmagovalci. 'In to je zmaga, ki je premagala svet: naša vera!'« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 10.1.2014)
 

 

 

 

Papež med jutranjo mašo o moči vere: Naša vera zmore vse

 

 

 

 

Papež Frančišek sprejel osebe, ki skrbijo za spremstvo in sprejemanje gostov v Vatikanu