Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Žejne napajati

Žejne napajati

Jezus umre

Nato je Jezus, ker je vedel, da je že vse izpolnjeno, in da bi se izpolnilo Pismo, rekel: »Žejen sem.« Tam je stala posoda, polna kisa. V kis namočeno gobo so nataknili na hizop in mu jo podali k ustnicam. Ko je Jezus vzel kisa, je rekel: »Izpolnjeno je.« In nagnil je glavo in izročil duha. (Jn 19, 28-30)

Drugi odlomki, ko Jezus govori o žeji:

Jn 4, 1-29, Mt 25, 31-45, Jn 2, 1-12

Jezus tako kot hrano, tudi žejo povezuje z duhovno potrebo. Sam priznava svojo žejo pri srečanju s Samarijanko (Jn 4, 1-29) in na križu (Jn 19,28-30), vendar vedno v povezavi z duhovno platjo. Samarijanko spomni na njeno potrebo po Živi vodi, na križu pa izrazi svojo žejo, ko izpolnjuje svoje poslanstvo kot človek. Ko v Kani Galilejski spremeni vodo v vino, s tem ovrednoti darovanjsko ljubezen (Jn 2, 1-12).

Žeja je torej v duhovnem smislu hrepenenje po ljubezni (Ps 42,3). To pomeni biti žejen ljubezni in dajati ljubezen. Hrepenenje po ljubezni je osnovna človekova potreba in se kaže tudi telesno (Ps 63,2). Vsi si želimo objema, sočutja, nežnosti, bližine.  Jezus nas torej uči, naj združimo žejo in potrebo po ljubezni in nanjo odgovarjamo.

 V RAZMISLEK:

Ponedeljek: Si priznam svojo žejo po ljubezni? Jo potešim s hitrimi nadomestki (delom, hitenjem, televizijo, hrano, …) ali vztrajam v iskanju Žive vode?

Torek:Zmorem biti majhen v hrepenenju, da potrebujem ljubezen drugega? Želim drugega posedovati ali ga ne spustim v svojo bližino?

Sreda: Se zmorem veseliti svojih vedno neizpolnjenih hrepenenj ali mi je krivica, ko mi nekaj manjka

Četrtek: Kakšen je moj odnos do spolnosti? Si upam priznati svoje strasti? Jih potešim z iskanjem užitka, jih potlačim ali zmorem vztrajati v neizpolnjenih strasteh in živeti iz njih?

Petek: Zmorem odgovoriti na žejo bližnjega (žene, moža, otroka, prijatelja, staršev, …) po moji pozornosti in bližini ali mi drugi predstavlja samo napor in breme?

Sobota: Vidim potrebe ljudi okoli sebe ali se ukvarjam samo s seboj in svojimi potrebami? 

Nedelja: Kako preživljam nedeljo?Se odklopim in lenarim ali si vzamem več časa za to, da iščem Živo vodo v molitvi in božji besedi?