Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Zdravljenje ni obrt, ampak poslanstvo

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 13 hours 21 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Paradoksalna situacija zdravniškega poklica
»Po eni strani smo hvaležni za medicinski napredek in iskanje novih načinov zdravljenja, po drugi strani pa ugotavljamo nevarnost, da bo zdravnik izgubil svojo identiteto, namreč služiti življenju. Kulturna dezorientacija je načela tudi področje medicine. Čeprav so zdravstveni poklici po svoji naravi usmerjeni v služenje življenju, pogosto prihaja do nespoštovanja samega življenja. Ta paradoksalnost se vidi v dejstvu, da, medtem ko se osebi dodeljujejo nove pravice, se ne ščiti vedno življenja kot primarne vrednote in prvobitne pravice vsakega človeka. Končni cilj zdravnikovega delovanja ostaja vedno zaščita in pospeševanje življenja.

 

Cerkev apelira na vest ginekologov
V tej protislovni situaciji Cerkev apelira na vest vseh zaposlenih in prostovoljcev v zdravstvu, predvsem pa ginekologov, ki so poklicani sodelovati pri rojstvu novega človeškega življenja. Vaš poklic in poslanstvo sta edinstvena in zahtevata študij, vest in človeškost. Razširjena 'miselnost koristnega', 'kultura odpadkov', ki danes zasužnjuje srca in misli mnogih, ima visoko ceno: zahteva odstranjevanje človeških bitij, predvsem fizično ali družbeno najšibkejših. Naš odgovor na to miselnost je odločen in neomajen 'da' življenju. Stvari imajo ceno in se jih lahko prodaja, a osebe imajo dostojanstvo, so več vredne kot stvari in nimajo cene. Zato je pozornost do človeškega življenja v njegovi celovitosti v zadnjih časih postala resnična in pristna prioriteta cerkvenega nauka, predvsem najbolj nezaščitenega življenja, kar so invalidi, bolniki, otroci, tudi tisti še nerojeni, in ostareli. V krhkem človeškem bitju je vsak med nami povabljen, da prepozna obličje Gospoda, ki je v svojem človeškem mesu izkusil brezbrižnost in samoto, na kar pogosto obsodimo najbolj uboge, bodisi v državah v razvoju bodisi v bogatih družbah. Vsak nerojeni otrok, ki je krivično obsojen na splav, ima obličje Jezusa Kristusa, obličje Gospoda, ki je, še preden se je rodil in nato komaj rojen, izkusil zavrnitev sveta. In vsak starostnik, četudi bolan ali na koncu svojih dni, nosi v sebi Kristusovo obličje. Ne moreta se zavreči, kot nam to predlaga 'kultura odpadkov'!

 

Bodite pričevalci kulture življenja
Bodite pričevalci in razširjevalci kulture življenja. To, da ste katoličani, vsebuje večjo odgovornost, predvsem do vas samih, da je vaše zavzemanje skladno s krščansko poklicanostjo, ter do sodobne kulture, da bi prispevali k prepoznavanju transcendentalne razsežnosti v človeškem življenju. To je zavzetost nove evangelizacije, ki pogosto zahteva iti proti toku in pri tem osebno trpeti posledice. Gospod računa tudi na vas pri širjenju evangelija življenja. In s tega vidika so ginekološki in porodniški oddelki posebni kraji pričevanja in evangelizacije. S tem, da se zori v zavedanju, da je v središču zdravniške in zdravstvene dejavnosti človeška oseba v krhkih pogojih, zdravstvena struktura postane prostor, kjer zdravljenje ni obrt, ampak poslanstvo(Papež Frančišek katoliškim zdravnikom, 20.9.2013)

 

 

 

 

 

Papež katoliškim zdravnikom: Vsak otrok, vsak starostnik ima obličje Jezusa Kristusa. Ne moreta se zavreči!