Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Zaupati in dati Gospodu vse

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 7 hours 12 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Kot nas učijo mučenci vseh časov so kristjani poklicani k dokončnim odločitvam. Tudi danes so nam naši preganjani bratje zgled, ki nas spodbuja, da se popolnoma izročimo Gospodu.

 

Današnje prvo berilo iz Danijelove knjige in evangeljski odlomek predstavljata mlade hebrejske sužnje na dvoru Nabuhodonozorja in vdovo, ki pride v tempelj. Oba primera sta skrajni situaciji. Vdova živi v revščini, mladeniči so sužnji. Vdova v tempeljsko zakladnico vrže vse, kar je imela; mladeniči ostanejo zvesti Gospodu, čeprav tvegajo življenje. Vsi – vdova in mladeniči – so tvegali. V svojem tveganju so se odločili za Gospoda z velikim srcem, brez osebnih interesov, brez ozkosrčnosti. Njihova drža ni bila ozkosrčna. Gospod je vse! Gospod je Bog. In oni so se izročili Gospodu. Tega niso storili iz neke fanatične moči. Zaupali so, ker so vedeli, da je Gospod zvest. Zaupali so v to zvestobo, ki obstaja vedno, saj se Gospod ne more spremeniti: Vedno je zvest, ne more ne biti zvest, ne more zatajiti samega sebe.

 

To zaupanje v Gospoda jih je pripeljalo do odločitve, da so izbrali Gospoda. Izbira Njega pa velja tako v majhnih kot v velikih in težkih odločitvah. Mož in žena, starih in mladih, ki so prav tako izbrali Gospoda, je v zgodovini Cerkve veliko. To so življenja mučencev, preganjanih kristjanov, o katerih slišimo ali beremo v časopisih danes. Tudi ti ljudje, ki živijo v današnjem času, se nahajajo v skrajnih situacijah. Oni so zgled za nas in nas spodbujajo, da bi v cerkveno zakladnico vrgli vse tisto, kar imamo za življenje.

 

Gospod je mladim hebrejskim sužnjem pomagal, da so se rešili. Pomagal je tudi vdovi, ki jo je Jezus pohvalil, saj je za pohvalo zmaga. Pomislimo na mnoge mame in očete, ki se vsak dan znova dokončno odločijo, da gredo naprej s svojo družino, s svojimi otroki: To je zaklad v Cerkvi. Nudijo nam pričevanje. Prosimo Gospoda za milost poguma, poguma, da gremo naprej v našem krščanskem življenju, v običajnih, navadnih situacijah vsakdanjika in tudi v skrajnih situacijah.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 25.11.2013)
 

 

 

 

Papež Frančišek povabil k zaupanju v Gospoda tudi v skrajnih situacijah

 

 

 

 

»V tem času milosti smo lahko ponovno odkrili bistvo krščanske poti, na kateri vera in ljubezen zavzemata prvo mesto. Vera je namreč temelj krščanske izkušnje, ker podpira odločitve in dejanja našega vsakdanjega življenja. Je neizčrpna vena celotnega našega delovanja: v družini, na delovnem mestu, v župnijah, s prijatelji, v različnih družbenih okoljih. Ta trdna, pristna vera se še posebej vidi v težkih trenutkih in trenutkih preizkušnje. Takrat se kristjan prepusti Bogu, se stisne k njemu, z gotovostjo, da se zanaša na ljubezen, trdno kot neuničljiva skala. Ravno v trenutkih trpljenja, če se s ponižnostjo izročimo Bogu, lahko damo lepo pričevanje.« (Papež Frančišek prostovoljcem Leta vere, 25.11.2013)

 

 

 

Frančiškek sprejel prostovoljce leta vere: Smo pričevalci vere v Kristusa, ki je zmožna ogreti srca in zares postati gonilna sila nove evangelizacije