Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Zaupajmo Kristusovi besedi

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 32 min 46 sec od tega
Pridružen: 13.01.2011

Zaupajmo Kristusovi besedi in se pustimo preoblikovati

»Današnji evangelij nam govori o začetku Jezusovega javnega delovanja (glej Mt 4,12-23). Začne se v Galileji, ki je v primerjavi z Jeruzalemom na periferiji, nanjo pa se gleda s sumničavostjo zaradi navzočnosti poganov. Iz tiste dežele se ne pričakuje ničesar dobrega in novega; a ravno tam Jezus, ki je odraščal v galilejskem Nazaretu, začne svoje oznanjevanje.

Oznanja osrednje jedro svojega nauka, ki ga povzame s pozivom: 'Spreobrníte se, kajti približalo se je nebeško kraljestvo' (Mt 4,17). To oznanilo je kakor silen snop svetlobe, ki gre skozi temo in reže meglo. Spominja na Izaijevo prerokbo, ki jo beremo v božični noči: 'Ljudstvo, ki je hodilo v temi, je zagledalo veliko luč, nad prebivalci v deželi smrtne sence je zasvetila luč' (Iz 9,1). S prihodom Jezusa, ki je luč sveta, je Bog Oče izkazal človeštvu svojo bližino in prijateljstvo. Dana sta nam zastonj brez naših zaslug. Božja bližina in Božje prijateljstvo nista naša zasluga: sta zastonjski dar, podarjen od Boga, mi pa ga moramo varovati.

 

Poziv k spreobrnjenju, ki ga Jezus nameni vsem ljudem dobre volje, v polnosti razumemo ravno v luči pojavljanja Božjega Sina, o čemer se je premišljevalo prejšnje nedelje. Velikokrat se pokaže, kako je nemogoče spremeniti življenje, zapustiti pot egoizma, zla in greha, ker trud za spreobrnjenje usmerimo samo nase in na lastne sile, ne pa na Kristusa in njegovega Duha. A naše sprejetje Gospoda, se ne more omejiti na osebni napor – to bi bil greh napuha, ampak se mora izraziti v zaupni odprtosti srca in misli za sprejemanje Jezusove blagovesti. Ta Jezusova beseda, Jezusova blagovest, evangelij, je to, kar spreminja svet in srca! Zato smo poklicani, da zaupamo Kristusovi besedi in se odpremo za Očetovo usmiljenje ter se pustimo preoblikovati milosti Svetega Duha.

 

In ravno tu se začne prava pot spreobrnjenja tako, kot se je to zgodilo prvima učencema: srečanje z božjim Učiteljem, z njegovim pogledom, z njegovo besedo, ju je spodbudilo, da sta mu sledila, spremenila življenje in konkretno stopila v služenje Božjemu kraljestvu. S presenetljivim in odločilnim srečanjem z Jezusom se je začela pot dveh učencev, ko ju je spremenilo v oznanjevalca in pričevalca Božje ljubezni do njegovega ljudstva. V posnemanju teh prvih dveh glasnikov in sporočevalcev Božje besede, lahko vsak med nami dela korake po sledeh Odrešenika, da bi ponudil upanje vsem, ki ga nimajo.

 

Devica Marija, h kateri se obračamo s to molitvijo Angelovega češčenja, naj podpira te namene in jih okrepi s svojo materinsko priprošnjo.« (Papež Frančišek v nagovoru pred opoldansko molitvijo Angelovega češčenja, na Trgu sv. Petra, 26.1.2020)

 

Frančišek: Zaupajmo Kristusovi besedi in se pustimo preoblikovati

Papež blizu obolelim za Hansenovo boleznijo