Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Zastonjskost odrešenja

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 19 hours 9 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

To, da Gospod stori, da vzcveti puščava, nas spominja na zastonjskost zveličanja

»Puščava bo vzcvetela. Ta podoba preroka Izaija nas spomni, da je Bog sposoben spremeniti vse in to zastonj, saj to cvetenje je v peščeni puščavi nemogoče. Povabljeni smo k ohranjanju te zastonjskosti, saj je greh ta volja, da bi sami sebe odrešili.

 

Bog je sposoben vse spremeniti

Današnje bogoslužje tretjega dne božične osemdnevnice nas namreč postavi pred dve puščavi, torej pred dve nerodovitni ženi: Elizabeto in Samsonovo mater. Ob evangeljski pripovedi o Elizabeti pomislimo tudi na Abrahama in Saro. Nerodovitnost je puščava, saj nerodovitna žena konča tam, torej brez potomstva. Obe pa sta ženi vere in kot taki zaupata Gospodu.

Gospod torej da, da vzcveti puščava. Obe ženi spočneta in rodita. Kdo bi vprašal: 'Oče, a je to čudež?' Ne, več je kot čudež, je osnova, je temelj naše vere. Obe spočneta, ker je Bog sposoben spremeniti vse, tudi naravne zakone. Sposoben je napraviti pot svoji Besedi. Božji darovi so zastonjski. To življenje obeh žena je izraz Božje zastonjskosti.

 

Sv. Janez Krstnik in Samson sta znamenji zastonjskosti zveličanja

Tako Janez Krstnik kot Samson sta zastonjskost Boga, še več, sta znamenji – recimo tako – zastonjskosti našega zveličanja, saj nihče ne more zveličati samega sebe. Edini, ki zveliča je Gospod. On je edini, ki nas je sposoben rešiti naše bednosti in nasilnosti. Če ne boš zaupal v zastonjskost Gospodovega zveličanja, ne boš rešen. Potrebno pa je za to imeti vero, ki je pa tudi Božji dar.

 

Sami smo nerodovitni, vse je namreč milost

O tem, kaj je smisel milosti, nam pove sv. Avguštin, ki spodbuja, da odpremo svoje srce zastonjskosti. Nihče med nami si ne zasluži zveličanja. 'Toda jaz molim, se postim…' Da, to ti bo dobro delo, toda če ni zastonjskosti že na začetku vsega tega, ne bo nobene možnosti, saj smo nerodovitni. Vsi. Nerodovitni za življenje po milosti, nerodovitni za iti v nebo, nerodovitni za spočetje svetosti. Samo iz zastonjskosti. Zato pa se ne smemo hvaliti, da smo pravični. 'Oče, jaz sem katoličan, jaz sem katoličanka, v nedeljo grem k maši, pripadam temu in temu združenju…' Povej mi, ti tako kupuješ svoje zveličanje? Verjameš, da te bo to rešilo? Da boš rešen, ti bo pomagalo samo, če boš verjel v zastonjskost Božjega daru. Vse je milost. Zato smo povabljeni častiti Gospoda in se mu zahvaljevati za tolike milosti.

 

Hvaliti Gospoda za vse, kar nam zastonj da

Obe ti ženi sta rodili otroka, ki sta bila pomembna za zgodovino. Samson je bil velik borec in močan človek. Potem ko je rešil svoje ljudstvo pred Filistejci, pa ni poskrbel za zastonjskost daru, ki ga je prejel. Naredil je napako, ko se je prepustil naročju ženske, ki ga je prodala Filistejcem. Zatem je ponovno prišel k sebi. Vsi smo grešniki in greh je, če ne ohranjamo zastonjskosti.

 

Se zavedam, da je greh ne ohranjati zastonjskosti? Ko grem k spovedi, kaj storim? Grehe povem kot papagaj ali jih povem, ker čutim, da tvegam dar zastonjskosti, da bi imel kaj zase? Pri ohranjanju zastonjskosti pomislite na Samsona. Izbran je bil, dober je bil, vendar je imel pred koncem svojega življenja zdrs, a je potem ponovno prišel k sebi. Mi pa lahko zdrsnemo, mi lahko zdrsnemo in mislimo, da smo sami svoji odrešeniki. To je greh. Ta volja, da bi odrešili sami sebe je greh. V teh dneh pred božičem hvalimo Gospoda za zastonjskost zveličanja, za zastonjskost življenja, za vse tisto, kar nam da 'gratis' (zastonj). Vse je milost. Sklepno povabilo je torej, da bi razmislili, če ohranjamo to zastonjskost ali pa jo s svojimi grehi izpostavljamo nevarnosti.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 19.12.2019)

 

Sveti oče: To, da Gospod stori, da vzcveti puščava, nas spominja na zastonjskost zveličanja

Papež Frančišek sprejel nove veleposlanike pri Svetem sedežu

Papež namestil križ s »križanim« reševalnim jopičem v vhodu v apostolsko palačo