Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Začetek in konec apostolskega delovanja

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 hours 52 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Današnja mašna berila govorijo o dveh straneh krščanskega življenja: začetku in koncu apostolskega delovanja. V evangeliju beremo, da so učenci, ki jih je Jezus poslal oznanjat, na začetku svoje poti bili mladi in močni, tudi demoni so bežali pred njihovim pridiganjem.

 

Prvo berilo pa nam prikazuje sv. Pavla ob koncu njegovega življenja. To je apostolov zaton. Pavlov začetek je poln veselja, navdušenja nad Bogom, a ni prikrajšan za svoj zaton. Spomnimo se še na Mojzesa in Janeza Krstnika: Mojzes je poglavar Božjega ljudstva, pogumen, bori se proti sovražnikom in tudi proti Bogu, da bi rešil ljudstvo; je močan. A na koncu je sam na gori Nebo, gleda obljubljeno deželo, a je prikrajšan za vstop vanjo. Ni mogel vstopiti v obljubo. Tudi Janez Krstnik v zadnjih urah ni prikrajšan za trpljenje. Na koncu se bo moral soočiti še z mučnim dvomom in končal bo pod oblastjo zavisti prešuštnice in muhavosti plesalke. Apostol Pavel nam v prvem berilu govori o tistih, ki so ga zapustili, ki so mu povzročili veliko hudega, ko so nasprotovali njegovemu nauku. Pripoveduje, da mu ni nihče prišel na pomoč, ko se je zagovarjal pred sodiščem. Vsi so ga zapustili. A Gospod mu je ostal blizu in mu je dal moč, da se je oznanjevanje evangelija dopolnilo. To je veličina apostola, ki s svojim življenjem naredi tisto, o čemer je Janez Krstnik dejal: 'Nujno je, da On raste, jaz pa se manjšam'. Tudi Petru je bilo obljubljeno: 'Ko se boš postaral, te bodo odvedli, kamor ne boš hotel iti'.

 

Ko pomislim na apostolov zaton, se spomnim tistih svetišč apostolskosti in svetosti - domov za ostarele duhovnike in sestre, ki čakajo, da pride Gospod potrkat na vrata njihovega srca. Ti so prava svetišča apostolskosti in svetosti, ki jih imamo v Cerkvi. Ne pozabimo nanje. Če pogledamo globlje, vidimo, da so to čudoviti kraji. Pogosto se roma k Marijinim svetiščem, na kraje sv. Frančiška, sv. Benedikta… Sprašujem pa se, ali mi kristjani imamo voljo obiskati ta svetišča svetosti in apostolskosti, ki so domovi za ostarele duhovnike in redovnice – kar bo pravo romanje? V domovih te sestre in ti duhovniki čakajo Gospoda, podobno kot Pavel: nekoliko otožni, a tudi v miru in z veselim obličjem. Dobro nam bo delo, da pomislimo na zadnje življenjsko obdobje, na apostolov zaton, in prosimo Gospoda: Varuj tiste, ki se nahajajo v zadnjih trenutkih, da bodo še enkrat rekli: 'Ja, Gospod, želim ti slediti'.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 18.10.2013)

 

 

 

Papež pri jutranji maši: Ostareli duhovniki in redovnice - svetišča svetosti in apostolskosti