Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Z Marijo na pot spremenjenja v hribih

Duhovne vaje v hribih smo v letošnjem letu izvedli na Kobariškem. Nastanjeni smo bili v Livških Ravnah v domu CŠOD. Duhovne vaje so potekale od četrtka 10.8.2017 do nedelje 13.8.2017, premišljevali pa smo ob temi letošnjega oratorija in se z Marijo podali na pot spremenjenja.

Vsak dan smo se ustavili ob  enem od oratorijskih vzklikov ter se učili, kako lahko  Mariji  zaupamo in sledimo, se z njo učimo in potrpimo ter skupaj z njo z veseljem živimo.

Prvi dan smo se dobili v Kobaridu, od tam smo se odpravili mimo slapa Kozjak, preko Magozda do cerkve Jezusovega srca v Drežnici. Pred cerkvijo smo razmišljali o prvi temi: Kaj pomeni spremenitev?  Pot nas je nadalje vodila nazaj v dolino do vasi Ladra, kjer smo se posedli v avtomobile in se odpeljali do našega doma v Livških Ravnah. Na poti  nas je spremljalo neurje, mi pa smo se veselili, da Bog skrbi za nas in nas varuje hudega.

Naslednji dan je bilo še vedno nestabilno vreme, mi pa smo spoznavali, kako lahko Mariji zaupamo in ji  sledimo. Podali  smo se na pohod po Kolovratu. Zanimivo je bilo spoznanje, da kljub slabemu vremenu lahko zaupamo in vztrajamo na poti. Nevihta nas je zajela, ko smo se bližali bivaku Zanusi in smo se lahko vsi vanj skrili in počakali, da se je vreme umirilo. Nato smo osvojili tudi vrhove Kolovrata; Nagnoj, Trinški vrh in obiskali vojaški muzej v naravi, ki se razprostira na vrhu Za gradom.

V tretjem dnevu nam je bilo vreme naklonjeno. Šli smo na daljšo planinsko turo, ki nas je vodila iz vasi Avsa do vrha Matajurja. S skupnimi močmi in ob medsebojnem vzpodbujanju, nas je vseh  31 udeležencev  duhovnih vaj, med njimi tudi otroci, osvojilo vrh Matajurja, kjer stoji Marijina cerkev. Pred cerkvico smo posedeli na sončku ter razmišljali, kako se lahko z Marijo učimo in z njo potrpimo, ko je težko. Po celodnevnem potepanju po naravi smo se  zadovoljni vrnili nazaj v naš dom.

Zadnji dan duhovnih vaj smo se podali na Tolminsko do izvira reke Tolminke nad planino Polog. V naravi  smo našli primeren prostor za zadnje razmišljanje, kako naj Marijo ponesemo v svoje življenje in se kot ona veselimo vsega s čemer smo obdarjeni. Po sveti maši smo imeli še refleksijo duhovnih vaj, nato pa smo se v dolino spustili po desnem bregu Tolminke čez planino Prode in se za konec čez Tolminko zapeljali z žičnico, kar je bil za vse lepo doživetje.

Duhovne vaje smo zaključili v duhu hvaležnosti Bogu, ki nas je zbral in varoval ter nam dal g. Petra Žaklja za duhovno vodstvo. Poslovili smo se z željo, da se naslednje leto spet vidimo.