Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Vztrajnost, spomin in upanje sredi zapuščenosti

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 22 hours 59 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Vztrajnost, spomin in upanje sredi zapuščenosti

»Današnje berilo iz Pisma Hebrejcem (glej Heb 10,32-39)  govori o pomenu vztrajnosti na življenjski poti. Vsi namreč hodimo skozi obdobja zapuščenosti, skozi temne trenutke, ko se zdi, da stvari izgubijo smisel. In ravno takrat moramo kristjani vztrajati, da bi dosegli Gospodovo obljubo, varovati se, da se ne bi obrnili nazaj.

 

Zapuščenost in vztrajnost

Avtor Pisma Hebrejcem nagovarja kristjane, ki hodijo skozi temne trenutke – gre za preganjanje. Podobno kot vsaka oseba hodi skozi obdobja potrtosti, ko ne čuti nič in živi v neke vrste ločenosti od svoje duše. To so trenutki zapuščenosti, ki jih je živel tudi sam Jezus. Krščansko življenje ni nek karneval, ni neko stalno veselo praznovanje. Krščansko življenje ima prelepe trenutke in težke trenutke, mlačne trenutke, trenutke ločenosti, ko ničesar nima smisla … to je trenutek zapuščenosti. In v tem trenutku, bodisi zaradi notranjih preganjanj bodisi zaradi notranjega stanja duše, avtor Pisma Hebrejcem pravi: 'Potrebujete samo vztrajnost.' A zakaj vztrajnost? 'Da boste izpolnili Božjo voljo in dosegli obljubljeno.' Vztrajnost, da prispemo do obljube.

 

Spomin in upanje

Dva pomembna elementa pomagata v obdobju zapuščenosti. To sta spomin in upanje. V Pismu Hebrejcem piše, da se je treba predvsem spominjati lepih trenutkov: 'Spominjajte se prejšnjih dni, v katerih ste razsvetljeni prestali velik boj v trpljenju.' Spominjati se torej srečnih dni, ko smo se srečali z Gospodom, spominjati se časa ljubezni. In na drugem mestu, imeti upanje v tisto, kar nam je bilo obljubljeno. Življenje je sestavljeno iz lepih in slabih trenutkov. Pomembno pa je, da ne dopustimo, da bi padli, da bi šli nazaj, ko smo v težkem obdobju. Biti uporni v slabih trenutkih, a uporni s spominom in z upanjem. Upirati se s srcem: ko srce misli na lepe trenutke, zadiha. Ko zre proti upanju, prav tako zadiha. To je tisto, kar moramo storiti v težkih trenutkih zapuščenosti, da bi našli tolažbo, ki jo obljublja Gospod.

 

Vztrajnost krščanskih mučencev

Na apostolskem potovanju v Litvi, septembra 2018, me je ganil pogum mnogih kristjanov, mnogih mučencev, ki so vztrajali v veri. Tudi danes mnogi moški in ženske, ki trpijo zaradi vere, a se spominjajo svojega prvega srečanja z Jezusom, imajo upanje in hodijo naprej. To je nasvet, ki ga daje avtor Pisma Hebrejcem v trenutkih preganjanj, ko so kristjani preganjani in napadeni: 'Bodite vztrajni.' In ko nas hudič napade s skušnjavami, je treba vedno gledati Gospoda, imeti vztrajnost križa, pri tem pa se spominjati lepih trenutkov ljubezni, trenutkov srečanja z Gospodom, ter ohranjati upanje.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 1.2.2019)

 

Frančiškova jutranja homilija: Vztrajnost, spomin in upanje sredi zapuščenosti

Sveti oče: razločevanje, bližina - gostoljubnost in skupno poslanstvo

Papež: Bližnji vzhod mora postati dežela miru in ne spopadov