Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Vrni se k Očetu, čaka te

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 7 hours 42 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Bog je tvoj Oče, vrni se k Njemu
 

Molitev za zdravnike

»Včeraj sem dobil sporočilo duhovnika iz Bergama, ki prosi za molitev za zdravnike v Bergamu, Trevigliu, Bresci in Cremoni, ki so na meji svojih zmogljivosti; dajejo prav svoje življenje, da pomagajo bolnikom, da rešujejo življenja drugih. Molimo tudi za predstavnike oblasti; ni jim lahko upravljati te situacije in pogosto se morajo soočati z nerazumevanjem. Zdravniki, bolnišnično osebje, prostovoljci in predstavniki oblasti so v tem trenutku stebri, ki nam pomagajo iti naprej in nas varujejo v tej krizi. Molimo zanje.«

 

Vrni se …

»Vrni se … h Gospodu« beremo pri Ozeju (Oz 14,2-10). Z Bogom se ne pogovarjajmo kot s sodnikom, ampak kot z dobrim Očetom, ki ljubi in vedno odpušča. Ko berem ali poslušam ta odlomek iz preroka Ozeja, ki smo ga slišali v prvem berilu – 'Vrni se, Izrael h Gospodu, svojemu Bogu, vrni se' –, mi pride v spomin pesem, ki jo je pred 75 leti pel Carlo Buti in ki so jo v italijanskih družinah v Buenos Airesu poslušali z velikim veseljem: 'Vrni se k svojemu očku. Še ti bo zapel uspavanko.'

 

Bog je tvoj Očka, vrni se k Njemu

Vrni se: tvoj Očka je tisti, ki ti pravi, da se vrni. Bog je tvoj Očka; ni sodnik, je tvoj Očka: 'Vrni se domov, poslušaj, pridi.' In ta spomin iz otroških let me takoj popelje k očku iz 15. poglavja Lukovega evangelija, kjer piše: 'Od daleč je zagledal sina, ko je prihajal.' Tistega sina, ki je odšel z vsem denarjem in ga zapravil. Toda če ga je videl od daleč, pomeni, da ga je čakal. Hodil je na teraso – kolikokrat na dan! – dneve, mesece, morda leta ter čakal sina. Videl ga je od daleč. Vrni se k svojemu Očku, vrni se k Očetu. On te čaka. Božja nežnost je tista, ki nam govori, posebej v postnem času. To je čas, da gremo vase in se spomnimo Očeta oz. se vrnemo k Očku.

 

Bog nežnosti nas bo ozdravil

'Ne, oče, jaz se bojim vrniti, ker … veste, oče, toliko sem jih skuhal …' Kaj pravi Gospod? 'Vrni se, ozdravil te bom tvojih zablod, z vsem srcem te bom ljubil, kajti moja jeza se je odvrnila. Postal bom kakor rosa; kakor lilija boš cvetel in pognal svoje korenine kakor drevo na Libanonu.' Vrni se k svojemu Očetu, ki te čaka. Bog nežnosti nas bo ozdravil; ozdravil nas bo mnogih, mnogih ran v življenju ter mnogih slabih stvari, ki smo jih zakuhali. Vsak ima svoje!

 

Vrniti se k Bogu pomeni vrniti se v Očetov objem

Potrebno je premisliti tole: vrniti se k Bogu pomeni vrniti se v objem, v Očetov objem. In se spomniti na tisto drugo Izaijevo obljubo: 'Če so tvoji grehi grdi kot škrlat, bom jaz storil, da boš bel kakor sneg.' On nas more preoblikovati, on more spremeniti naše srce, vendar pa je za to potreben prvi korak z naše strani: vrniti se. Ne pomeni iti nekam daleč k Bogu, ne: pomeni vrniti se domov.

 

Spoved: dopustiti, da nas Bog očisti

Postni čas vedno teži k spreobrnjenju srca, ki se v krščanstvu udejanji v zakramentu spovedi. To je trenutek za – ne vem, če 'poravnati račune', to mi ni všeč – dopustiti, da nas Bog pobeli, da nas Bog očisti, da nas Bog objame.

 

Kako se spovedati, če ne morem k duhovniku?

Vem, da greste mnogi izmed vas za veliko noč k spovedi, da bi se ponovno srečali z Bogom. Vendar pa mi bodo danes mnogi rekli: 'Oče, kje lahko najdem duhovnika, spovednika, ker se ne sme iti od doma? In jaz se želim pobotati z Gospodom, želim, da me On objame, da me moj Očka objame … kaj naj storim, če ne najdem duhovnikov?' Stori to, kar pravi katekizem. Zelo jasno je: če ne najdeš duhovnika, da bi se spovedal, se pogovori z Bogom, on je tvoj Oče, povej mu resnico: 'Gospod, zakuhal sem to, to in to … Oprosti mi' in prosi ga odpuščanja z vsem srcem, z molitvijo kesanja [1] in mu obljubi: 'Kasneje se bom spovedal, vendar zdaj mi odpusti.' In takoj se boš vrnil v Božjo milost. Ti sam lahko pristopiš, kakor nas uči Katekizem, k Božjemu odpuščanju, če ni v bližini duhovnika. Pomislite: to je pravi trenutek, to je primeren trenutek. Dobro opravljena molitev kesanja, in tako bo naša duša postala bela kot sneg.

 

Vrni se k Očetu, čaka te

Lepo bi bilo, da bi danes v naših ušesih odmeval ta 'vrni se', 'vrni se k svojemu Očku, vrni se k Očetu'. Čaka te in ti bo pripravil gostijo.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 20.3.2020)

 

Papež molil za zdravstvene delavce. Homilija: Bog je tvoj Oče, vrni se k Njemu