Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Veselje, molitev, hvaležnost

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 days 10 hours od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Dragi bratje in sestre, dober dan!

V preteklih nedeljah je bilo v bogoslužju poudarjeno, kaj pomeni prevzeti držo čuječnosti in kaj konkretno pomeni pripraviti Gospodu pot. Na to tretjo adventno nedeljo, imenovano tudi 'nedelja veselja', nas bogoslužje vabi doumeti duha, v katerem se vse to dogaja, torej veselje. Sv. Pavel nas vabi, da se pripravimo na Gospodov prihod tako, da prevzamemo tri drže. Dobro poslušajte te tri drže: prvič stalno veselje, drugič vztrajna molitev in tretjič nenehno zahvaljevanje. Stalno veselje, vztrajna molitev in nenehno zahvaljevanje.

Stalno veselje
Prva drža je stalno veselje: 'Zmeraj se veselite' (1Tes 5,16), kot pravi sv. Pavel. To pomeni ostati vedno v veselju, tudi takrat, ko stvari ne gredo po naših željah. To je namreč tisto globoko veselje, tisti mir, ki je tudi tisto notranje veselje. Bridkosti, težave in trpljenje so prisotni v življenju vsakega, kar vsi dobro poznamo in včasih se nam zdi resničnost, ki nas obdaja negostoljubna in suha, podobna puščavi, v kateri je odmeval glas Janeza Krstnika, kakor nas je spomnil današnji evangelij (prim. Jn 1,23). Ravno Krstnikove besede razodevajo, da je naše veselje utemeljeno na gotovosti, da je puščava poseljena: 'Med vami pa stoji on, ki ga ne poznate' (Jn 1,26). Gre za Jezusa, ki kot poslani od Očeta prihaja, kakor poudari Izaija, 'da oznani veselo vest ubogim, da obveže strte v srcu, da okliče jetnikom prostost, zapornikom osvoboditev, da oznani leto Gospodove milosti' (Iz 61,1-2). Te besede, ki jih je Jezus naobrnil nase v nazareški shodnici (prim. Lk 4,16-19), pojasnijo njegovo poslanstvo na svetu, ki je v osvoboditvi od greha ter od osebne in družbene sužnosti, ki jo (greh) povzroča. Na zemljo je prišel, da bi ljudem povrnil dostojanstvo ter svobodo Božjih otrok. To lahko stori samo On in da v tem veselje.

Vztrajna molitev
Veselje, značilno za pričakovanje Mesija, je utemeljeno na vztrajni molitvi. To je ta druga drža. Sv. Pavel pravi: 'Neprenehoma molíte' (1Tes 5,17. Po molitvi lahko vstopimo v stabilen odnos z Bogom, ki je vir pravega veselja.  Kristjanovo veselje ni na prodaj, ga ni možno kupiti, saj izhaja iz vere ter iz srečanja z Jezusom Kristusom, ki je razlog naše sreče. Bolj ko smo zakoreninjeni v Kristusa, smo mu blizu, toliko bolj imamo v sebi notranjo vedrino, pa čeprav sredi vsakodnevnih nasprotovanj. Zaradi tega kristjan, ki je srečal Jezusa, ne more biti prerok nesreče, temveč pričevalec in glasnik veselja, ki ga je potrebno podeliti z drugimi, torej nalezljivo veselje, ki napravlja našo življenjsko pot lažjo.

Nenehno zahvaljevanje
Tretja drža, ki jo je nakazal Pavel pa je nenehno zahvaljevanje, torej hvaležna ljubezen do Boga. On je namreč z nami zelo velikodušen, mi pa smo povabljeni, da smo vedno hvaležni za njegove dobrine, za njegovo usmiljeno ljubezen, za njegovo potrpežljivost in dobroto, s tem da živimo v nenehnem zahvaljevanju.

Veselje, molitev in hvaležnost
Veselje, molitev in hvaležnost so tri drže, ki nas pripravljajo na to, da bomo na pristen način doživeli božič. Veselje, molitev in hvaležnost. Ponovimo vsi skupaj: Veselje, molitev in hvaležnost. (Verniki na trgu ponovijo: Veselje, molitev in hvaležnost). Na tem zadnjem odseku adventnega časa se izročimo materinski priprošnji Device Marije. Ona je namreč 'vzrok našega veselja'. Ne samo zaradi tega, ker je rodila Jezusa, ampak, ker nas nenehno usmerja Nanj.« (Papež Frančišek v nagovoru pred opoldansko molitvijo Angelovega češčenja na Trgu sv. Petra, 17.12.2017)

 

Papež Frančišek o treh držah pričakovanja: veselju, molitvi in hvaležnosti


Papež Frančišek je z otroki dispanzerja sv. Marte praznoval svoj 81. rojstni dan