Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Veselje je sad odpuščanja in Božje bližine

1 odgovor [Zadnja objava]
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 17 hours 45 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Veselje se rodi zaradi odpuščanja
»Veselje izvira iz odpuščanja grehov ter iz Gospodove bližine. Tako prvo berilo kot tudi evangelij govorita o globokem veselju, ki prihaja od znotraj. Celotno bogoslužje da to sporočilo veselja: Bodi vesel, bodi vesela.

Rad bi spregovoril o treh vidikih tega veselja. Najprej gre za veselje, ki se rodi zaradi odpuščanja: 'Gospod te je rešil obsobde', kakor beremo v knjigi preroka Sofonija. Zato vas vabim, da se veselimo in ne živimo mlačnega življenja, saj vemo, da nam je bilo odpuščeno: To je resnični razlog krščanskega veselja. Pomislimo na veselje zapornika, ko mu spremenijo kazen ali na ozdravljene bolnike, na hrome v evangeliju. Zavedati se moramo torej odrešenja, ki nam ga je prinesel Jezus.

Neki filozof je kritiziral kristjane, sam se je imel za agnostika ali ateista, nisem gotov, vendar pa je kritiziral kristjane ter govoril: "Kristjani pravijo, da imajo Odrešenika; jaz bom veroval, veroval bom v Odrešenika, ko se bo odrešenje videlo tudi na njihovih obrazih, ko bodo veseli, da so odrešeni." Če imaš pogrebni obraz, kako naj verjamejo, da si odrešen, da so tvoji grehi odpuščeni? To je prvo sporočilo današnjega bogoslužja: bilo ti je odpuščeno, vsakemu izmed nas je bilo odpuščeno.

Bog je Bog odpuščanja. Pojdimo naprej z veseljem, saj bo Gospod potem odpustil tudi stvari, ki jih vsi delamo zaradi svoje šibkosti.

Veselje, ker Gospod hodi z nami
Drugi razlog za veselje je dejstvo, da Gospod hodi z nami. Vse od trenutka, ko je poklical Abrahama, je med nami, sredi naših preizkušenj, težav, veselja, vsega. Zato smo povabljeni, da čez dan namenimo kakšno besedo Gospodu, ki je poleg nas.

Življenjski pesimizem ni krščanski 
Tretji vidik pa je, ne dopustiti, da bi v nadlogah obupali. Tovrstni življenjski pesimizem ni krščanski. Rodi se iz korenine, ki ne ve, da ji je bilo odpuščeno; rodi se iz korenine, ki nikoli ni čutila Božjega ljubkovanja. Lahko bi rekli, da nam evangelij pomaga videti to veselje: Marija je vesela vstala in hitro odšla. Veselje nam vedno pomaga iti v naglici, saj milost Svetega Duha ne pozna počasnosti. Sveti Duh gre vedno v naglici, nas vedno spodbuja: iti naprej, naprej, naprej kakor veter v jadrih ...

Vstani in razveseli se
Gre za tisto veselje, zaradi katerega je ob srečanju z Marijo poskočilo dete v Elizabetinem telesu. To je veselje, o katerem nam govori Cerkev: prosim vas, bodimo veseli kristjani, napnimo vse sile za to, da bi drugim pokazali, da verujemo, da smo odrešeni, da nam je Gospod vse odpustil; in če nam bo spodrsnilo, nam bo On prav tako odpustil, saj je Bog odpuščanja; Gospod je med nami in ne bo dopustil, da bi obupali. To je današnje sporočilo: 'Vstani.' Tisti 'vstani', ki ga je Jezus rekel bolnim: 'Vstani, pojdi, ukaj od veselja, veseli in raduj se iz vsega srca!'« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 21.12.2017)


Papež Frančišek: Kristjani morajo imeti obraz odrešenih oseb, ne pa »pogrebnega obraza«

milena
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 30 weeks 6 days od tega
Pridružen: 13.01.2011

Zadnje pol leta, od preselitve v Novo mesto, imam lepo jutranje "uvajanje v dan" ob poslušanju papeževih govorov. Ob tem se mi vzbujajo misli, ki jih imam priložnost deliti z vami, za kar gre zahvala forumu na naši spletni strani.


Poudarjanje veselja me je spomnilo na moje veselje. Moja osnovna drža je veselje, ki se začne ob zbujanju, takoj "pokličem" Gospoda, tudi spim z rožnim vencem iz delavnice na Mirenskem gradu. Hvala Gospodu za to držo, ki se pa čez dan večkrat pokaže, kot da je v nasprotju z držo "majhnosti".
Se vprašam: ali sem lahko majhen in vesel?

Gospod, pomagaj mi na poti odkrivati napuh, ki se skriva za navideznim veseljem nad samim seboj, saj pri tem spregledam (skoraj) vse okoli sebe.