Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Vera brez interesov

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 15 hours 55 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Vera z interesom

»V današnjem odlomku iz Janezovega evangelija (glej Jn 6,22-29) beremo o pomnožitvi kruha in rib. Množica je iz Jezusa hotela narediti kralja. Ni ga iskala samo zato, da bi ga poslušala, ampak tudi zaradi interesa, kajti delal je čudeže. A Jezus se umakne. In ko ga najdejo, jih graja: 'Ne iščete me zato, ker ste videli čudeže, ampak ker ste jedli od hlebov in se nasitili.' Po eni strani so Jezusa iskali, da bi začutili, kako njegova beseda po veri prihaja v srce, po drugi strani pa tudi zaradi interesa. Bili so dobri, a z vero, ki je imela nekoliko interesa. Jezus torej graja njihovo vero.

Iskati Božjo ljubezen

Enaka drža se pokaže tudi ko Jezus ozdravi obsedenca v Gadárski deželi. Ko so ljudje videli, da so izgubili čredo svinj, so ugotovili, da so s tem izgubili denar, in so Jezusa prosili, naj odide iz njihovih krajev (prim Mt 8,28-34). Podobno je bilo pri ozdravitvi desetih gobavcev. Samo eden se je vrnil in se mu zahvalil, ostali so po ozdravitvi nanj pozabili (glej Lk 17,11-19). Zato Jezus vabi, naj se ne ukvarjamo toliko s hrano, ampak s tistim, kar ostane za večno življenje, to sta Božja beseda in Božja ljubezen.

Drža sv. Štefana

Obstaja pa še ena drža – drža sv. Štefana. V današnjem berilu iz Apostolskih del (glej Apd 6,8-15) beremo, kako se nekateri iz shodnice niso mogli ustaviti Štefanove modrosti. Sledil je Jezusu brez tehtanja posledic: 'to se mi splača', ' to se mi ne splača'. Ni imel interesa. Ljubil je. In je hodil za Jezusom. Prepričan. In tako je končal. Nastavili so mu past z obrekovanjem, ga odvedli in ga tako kamenjali. A pri tem je pričeval za Jezusa.

Kaj je Jezus storil zame?

Tako množica iz evangelija kot Štefan sta sledila Jezusu. A na dva različna načina: pri enem se daruje življenje, pri drugih pa imamo nekoliko osebni interes. Vprašajmo se, kako sledimo Jezusu. Osvežimo si spomin in se vprašajmo, kaj je Jezus storil v našem življenju, ne na splošno, ampak v konkretnem smislu.

Našli bomo mnogo velikih stvari, ki nam jih je Jezus dal zastonj, ker nas ljubi. Vsakemu med nami. Ko enkrat vidim stvari, ki jih je Jezus storil zame, si zastavim drugo vprašanje: In jaz, kaj moram storiti za Jezusa? Tako se nam s tema dvema vprašanjema morda uspe očistiti vsake vrste vere iz interesa. Ko vidim vse tisto, kar mi je Jezus dal, velikodušnost srca pride do: 'Ja, Gospod, vse dam! In ne bom delal več teh napak, teh grehov …' Pot spreobrnjenja iz ljubezni: ti si mi dal mnogo ljubezni, tudi jaz ti dam ljubezen.

Očistiti vero

Ti dve vprašanji sta pomembni, da vero očistimo vsakega interesa. To je dober test, kako sledimo Jezusu – z interesom ali brez. Osvežiti spomin – dve vprašanji: Kaj je Jezus iz ljubezni storil zame, v mojem življenju? In ko to vidimo: Kaj moram jaz storiti za Jezusa? Kako odgovoriti na to ljubezen? Tako bomo zmožni očistiti svojo vero od vsakega interesa. Naj nam Gospod pomaga na tej poti.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 16.4.2018)

 

Papež med jutranjo homilijo: Jezusu slediti brez interesa