Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Veliki petek

Ni odgovorov
Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 5 hours 22 sec od tega
Pridružen: 10.01.2011

Čemu Jezusovo trpljenje in grozna smrt?

 

Vedno znova, še posebej pa ob velikem petku, se sprašujem, zakaj je Bog to dopustil, zakaj se Jezus križanju ni izognil. Vsi poznamo naučen odgovor: Iz ljubezni do nas, da bi nas odrešil. A me odgovor ne pomiri. Kaj to pomeni, se sprašujem? Glede na to, da je vsemogočen, bi nas lahko odrešil tudi drugače. In drugi ugovor: Svoj križ mora nositi vsak sam, nihče, tudi Kristus ga ne more nositi namesto mene. Poleg tega tudi ne bi bilo vzgojno, če bi ga nosil namesto mene. Bilo bi podobno, kot če mama postilja posteljo namesto otroka – takšna ljubezen je v škodo, ne v korist. In še tretji pomislek, čemu Jezusovo trpljenje: Če odrešenja ne sprejmem, tudi Kristusova smrt nič ne pomaga.

 

Čemu torej njegovo strašno trpljenje in čemu sem vanj povabljen tudi sam? Jezus je vse svoje življenje od blizu gledal vero in dvome prijateljev, sovraštvo in sumničenje, obup in lenobo. Pri zadnji večerji je delil kruh z izdajalcem Judom, dvomljivcem Tomažem, domišljavim in neučakanim Petrom, drugimi bolj tihimi in umaknjenimi apostoli, ter ljubečim Janezom. Žalostna slika. Vedel je, da jih njegove besede in čudeži ne poženejo v dejavnost. Lenobnost, strahovi, dvomi itd. vse to jih je ustavljalo. Jezus je verjetno razmišlja: To je kakor takrat, ko želimo s prešibkim ognjem, prižgati premoker les. Dve možnosti imam posušiti les ali pa dodati več ognja. Jezus je vedel, da je ljudstvo šibko. Padlo je pod težo greha, nasedlo je skušnjavcu v raju. Ni ne vere, ne ljubezni. Za oboje je potreben pogum, a ga ljudstvo nima. Tudi najbližji so bojazljivci in dvomljivci. Svet je takšen, to moram sprejeti, si je rekel Jezus. A ne morem ga pustiti v tej revščini, v tej povprečnosti. Ljubezni jim želim, hočem, da se razvnamejo zanjo tudi oni. Lahko jih premakne le še moje trpljenje. To kar sem govoril, to bom s trpljenjem in smrtjo na križu.

Govoril sem:

-          resnica osvobaja: Naj vidijo, da mislim resno. Za resnico grem v smrt. Božji Sin sem, naj bo to politični in verski eliti prav ali ne.

-          ljubezen je, da daš življenje za prijatelja: Ne morejo verjeti, da živim zanje. Vsaj nekateri bodo pripravljeni sprejeti ljubezen, če bodo videli, da zanje sprejemam trpljenje in smrt.

-          če pšenično zrno ne umre ostane samo: Mislijo, da govorim le o zrnu. Umreti moram sebi, do konca, če hočem preiti v novo življenje.

Juda Iškarjot se je žal že odločil.

Tomaž je moral dati roko v znamenja trpljenja. Ni zadoščalo trpljenje, hotel je videti tudi vstalega. Vse govorjenje, vsi čudeži niso zadoščali. Trmasti dvomljivec. A Jezusovo trpljenje in vstajenje sta ga le prepričala.

Peter se je vendarle zjokal, ko je videl, kako učitelj trpi iz ljubezni do njega, on pa se ga sramuje in se boji, da bo zaradi njega ob dober glas in zaslužek pri ribah.

Večina apostolov je v tišini zamaknjena v molitev, skuša dojeti čemu je Gospod tako odšel. Šele ob Mariji in po delovanju Svetega Duha dojamejo, da jih vabi k darovanju in pričevanju.

 

Ogenj, za katerega je Jezus gorel, se je vendarle razžarel. Apostoli so dojeli. Razvneli so se za resnico in ljubezen. Pripravljeni so na trpljenje. Ogenj jih je vnel, sedaj so dojeli svoje poslanstvo: Sedaj so na vrsti oni. Vsi razen Janeza – ki pa se je izpolnil v otroški ljubezni – so dali življenje zanj.

Jezus je torej trpel, da bi nas vnel, vnel za ljubezen, ki ne mine; za resnico, ki osvobaja; za življenje, ki se daruje. Sedaj smo na vrsti mi: Svet je žejen pričevanja. Nihče več ne verjame, da je resnica ena, da je ljubezen mogoča, da je trpljenje smiselno.

Svet ne potrebuje velikih projektov, lepih besed, uspešnih ljudi. Svet potrebuje pričevanje potrjeno z lastno krvjo. Kri mučencev, je seme novih kristjanov. Kristusova kri prelita po njegovih bratih, bo spet prepričala svet, da resnica osvobaja, da je ljubezen v darovanju in življenje v umiranju.