Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Veliki četrtek - Jezus tvega z vsakim izmed nas

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 15 hours 52 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Umivanje nog: opravilo sužnjev, Jezusov zgled služenja

»Dejanje umivanja nog je predvsem izraz Jezusove ljubezni in odpuščanja. Jezus svoj govor zaključi z besedami: 'Zgled sem vam namreč dal, da bi tudi vi delali tako, kakor sem jaz vam storil.' (Jn 13,15) Umivati noge. V tistem času so noge umivali sužnji: bilo je suženjsko opravilo. Ljudje so hodili po cesti, takrat ni bilo asfalta, ni bilo granitnih kock: takrat je bil na cesti prah in ljudje so si umazali noge. Ob vstopu v hišo so bili sužnji, ki so umivali noge. Bilo je delo sužnjev, opravilo. In Jezus je želel storiti prav to, da bi nam dal zgled, kako moramo mi služiti drug drugemu.

Jezus postavi na glavo splošno znano navado tistega časa – in tudi današnjega

Ko so bili nekoč na poti, sta dva učenca, ki sta si želela kariere, prosila Jezusa, da bi imela pomembni mesti, eden na njegovi desnici in drugi na levici (prim. Mr 10,35-45). In Jezus ju je pogledal z ljubeznijo – Jezus je vedno gledal z ljubeznijo – ter rekel: 'Ne vesta, kaj prosita.' (v. 38) 'Vladarji narodov – reče Jezus – 'gospodujejo', si pustijo streči in tako jim je dobro. (prim. v. 42) Pomislimo na tisto obdobje kraljev, zelo okrutnih vladarjev, ki so jim služili sužnji. Med vami pa – pravi Jezus – ne sme biti tako: kdor zapoveduje, mora služiti. Vaš voditelj mora biti vaš služabnik. (prim. v. 43) Jezus postavi na glavo splošno znano kulturno navado tistega časa – tudi današnjega: kdor zapoveduje, mora, da bi bil dober voditelj, kjerkoli že je, služiti.

Jezus pride, da bi nam služil. Tvega z vsakim izmed nas

Pomislimo na zgodovino: če bi kralji, cesarji, voditelji držav razumeli ta Jezusov nauk in bi ga uresničili, namesto da bi zapovedovali, namesto da bi bili kruti, da bi ubijali ljudi, se mnogo vojn ne bi niti začelo! Služenje: res je, da obstajajo ljudje, ki ne pripomorejo k tovrstnemu odnosu; prevzetni, osovraženi, ljudje, ki nam morda želijo slabo; vendar pa smo mi poklicani, da jim še bolj služimo. Obstajajo tudi ljudje, ki trpijo, ki jih je družba zavrgla, vsaj za določeno obdobje, in Jezus gre k njim, da  jim pove: Ti si pomemben zame. Jezus pride, da bi nam služil in znamenje tega, da nam Jezus služi danes tukaj, v zaporu Regina Coeli, je to, da je želel izbrati 12 izmed vas, kakor 12 apostolov, za umivanje nog. Jezus tvega z vsakim izmed nas. Vedite tole: Jezusu je ime Jezus, ni mu ime Poncij Pilat. Jezus si ne zna umiti rok: zna samo tvegati! Povabim vas, da pogledate prizor na oltarju. Poglejte to tako lepo podobo: Jezus je sklonjen med trnje, tvega, da se rani, ko želi vzeti izgubljeno ovco. Danes sem jaz, ki sem grešnik kakor vi, vendar pa predstavljam Jezusa, Jezusov odposlanec. Danes, ko se bom sklonil pred vsakim izmed vas, pomislite: Jezus je tvegal v tem človeku, grešniku, da je prišel k meni in mi reče, da me ljubi. To je služenje, to je Jezus: nikoli nas ne zapusti; nikoli se nam ne naveliča odpuščati. Zelo nas ljubi. Poglejte, kako Jezus tvega! S to zavestjo nadaljujmo s tem obredom, ki je simboličen. Preden nam da svoje Telo in svojo Kri, Jezus tvega za vsakega izmed nas, in tvega v služenju, ker nas tako zelo ljubi.« (Papež Frančišek med sv. mašo na veliki četrtek v rimskem zaporu Regina Coeli, 29.3.2018)


 

Papež na veliki četrtek v rimskem zaporu: Jezus tvega z vsakim izmed nas

Sporočilo Tiskovnega urada Svetega sedeža glede prispevka v italijanskem dnevniku La Repubblica