Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

V molitvi sv. Štefana odseva Jezusova molitev

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 19 hours 38 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Dragi bratje in sestre, dober dan!

Potem ko smo obhajali Jezusovo rojstvo, danes obhajamo rojstvo sv. Štefana, prvega mučenca za nebo. Četudi se bi morda na prvi pogled zdelo, da med njima ni povezave, je v resnici zelo močna.

Resnični tempelj Boga je Jezus, večna Beseda
Včeraj smo med božičnim bogoslužjem slišali naznanilo: 'In Beseda je meso postala in se naselila med nami' (Jn 1,14). Sv. Štefan je postavil v krizo voditelje svojega ljudstva, ker je 'poln vere in Svetega Duha' (Apd 6,5), trdno verjel in izpovedoval novo navzočnost Boga med ljudmi, vedel je namreč, da je sedaj resnični tempelj Boga Jezus, večna Beseda, ki je prišla prebivati med nami in postala v vsem kot mi, razen v grehu. Štefan je bil torej obsojen, da pridiga o uničenju Jeruzalemskega templja. Obtožba proti njemu je bila v trditvi, da 'bo tisti Jezus Nazarečan razdejal ta kraj in spremenil običaje, ki nam jih je izročil Mojzes' (Apd 6,14).

V Štefanovih molitvah odsevata Jezusovi
Dejansko je Jezusovo sporočilo nadležno in nas nadleguje, saj izziva svetno versko oblast ter izziva vest. Po njegovem prihodu se je nujno potrebno spreobrniti, spremeniti mišljenje, odpovedati se prejšnjemu razmišljanju, spremeniti se, spreobrniti se. Štefan je ostal zasidran v Jezusovem sporočilu vse do smrti. Zadnji njegovi molitvi: 'Gospod Jezus, sprejmi mojega duha!' in 'Gospod, ne prištevaj jim tega greha!' (Apd 7,59-60), sta zvesti odmev tistih Jezusovih na križu: 'Oče v tvoje roke izročam svojega duha' (Lk 23,46) in 'Oče, odpusti jim, saj ne vedo kaj delajo' (v. 34). Te Štefanove besede so bile možne le zato, ker je Božji Sin prišel na zemljo in je umrl ter vstal za nas. Pred temi dogodki so bili ti izrazi človeško nepojmljivi.

Gospod Jezus, izročamo ti svojega duha
Štefan prosi Jezusa naj sprejme njegovega duha. Vstali Kristus je namreč Gospod in edini srednik med Bogom ter ljudmi in sicer ne samo v uri naše smrti, ampak tudi v vsakem trenutku življenja, saj brez njega ne moremo storiti ničesar (prim. Jn 15,5). Zato lahko tudi mi pred Detetom Jezusom v jaslicah takole molimo: Gospod Jezus, izročamo ti svojega duha. Sprejmi ga, da bo naše bivanje resnično dobro življenje po evangeliju.

Jezus je naš edini Srednik
Jezus je naš edini Srednik. Spravlja nas, ne samo z Očetom, ampak tudi med seboj. On je vir ljubezni, ki nas odpre k občestvu z brati, da se imamo radi med sabo ter odstrani vsak spor in zamero. Vemo, kako grde so zamere, ki storijo toliko hudega in tudi nam storijo toliko hudega. Jezus vse to odstrani in omogoči, da se imamo radi. To je Jezusov čudež. Prosimo Jezusa, ki je bil rojen za nas, naj nam pomaga sprejeti to dvojno držo zaupanja v Očeta ter ljubezni do bližnjega, držo, ki spremeni življenje ter ga napravlja lepšega in rodovitnega.

K Mariji, Odrešenikovi Materi ter kraljici mučencev, z zaupanjem povzdignimo svojo molitev, naj nam pomaga sprejeti Jezusa kot Gospoda našega življenja ter da bomo postali njegovi pogumni pričevalci, pripravljeni osebno plačati ceno zvestobe evangeliju.« (Papež Frančišek pred opoldansko molitvijo Angelovega češčenja na Trgu sv. Petra, 26.12.2017)


 

Papež Frančišek: Jezus je naš edini Srednik. Spravlja nas z Očetom, pa tudi med seboj