Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Ustvariti mrežo z vzgojo

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 4 hours 15 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Ustvariti mrežo z vzgojo

»Dragi prijatelji, pripravljamo se na praznovanje božiča. Dogodek Jezusovega rojstva pred 2000 leti se je zgodil v točno določenem kulturnem kontekstu. Danes se božič praznuje povsod po svetu in se izraža glede na najrazličnejše navade in običaje. Ustvarjajo se mnoge predstave, pri katerih tudi vi, umetniki, sodelujete s svojimi darovi in zavzetostjo.

 

Božič je vedno nov, saj nas vabi, da bi se ponovno rodili v veri, da bi se odprli upanju, da bi ponovno razvneli dejavno ljubezen. Letos nas posebej kliče, da bi premišljevali o situaciji mnogih moških, žensk in otrok našega časa – migrantov, beguncev in pribežnikov – ki bežijo zaradi vojn, zaradi bede, ki jo povzročajo družbene krivice in podnebne spremembe. Za to, da nekdo pusti vse – dom, sorodnike, domovino – in sooči neznano, je moral gotovo zelo težko trpeti!

 

Tudi Jezus je izhajal 'iz nekega drugega kraja'. Prebival je v Bogu Očetu, s Svetim Duhom, v občestvu modrosti, luči in ljubezni, ki jih je želel prinesti s svojim prihodom na svet. Prišel je, da bi živel med nami, sredi naših omejenosti in naših grehov, da bi nam podaril ljubezen presvete Trojice. In kot človek nam je pokazal pot ljubezni: to je služenje, storjeno v ponižnosti, vse do podaritve življenja.

 

Ko se je nasilna Herodova jeza razbesnela nad območjem Betlehema, je sveta Družina iz Nazareta živela tesnobo preganjanja in se je, pod Božjim vodstvom, zatekla v Egipt. Mali Jezus nas tako spominja, da je danes polovica beguncev po svetu otrok, ki so nedolžne žrtve človeških krivic.

 

Na te drame Cerkev odgovarja z mnogimi pobudami solidarnosti in pomoči, gostoljubnosti in sprejemanja. Vedno je veliko stvari, ki jih je potrebno storiti, mnoga trpljenja, ki jih je potrebno lajšati in težave, ki jih je treba razrešiti. Potrebna je večja koordinacija, bolj urejena dejanja, ki bodo mogla zaobjeti vsako osebo, skupino in skupnost, v skladu z načrtom bratstva, ki nas vse združuje. Zato je potrebno ustvariti mrežo.

 

Ustvariti mrežo z vzgojo, najprej s poučevanjem najmanjših med migranti, to je tistih, ki namesto, da bi sedeli v šolskih klopeh, kot mnogi njihovi vrstniki, preživljajo dneve z dolgim pešačenjem ali na nevarnih zasilnih vozilih. Tudi oni potrebujejo formacijo, da bi lahko nekega dne delali in kot zavedni državljani prispevali k skupnemu dobremu. Hkrati pa gre tudi za to, da se vsi vzgajamo za sprejemanje in solidarnost, da migranti in begunci na svoji poti ne bi naleteli na ravnodušnost, ali še slabše, na nestrpnost.

 

Ustvariti mrežo z vzgojo pomeni dovoliti osebam, da se ponovno postavijo na noge, da se ponovno podajo na pot s polnim dostojanstvom, z močjo in s pogumom, da bi soočili življenje tako, da bi ovrednotili svoje darove in delavnost.

 

Ustvariti mrežo z vzgojo je pomembna rešitev za to, da bi na široko odprli vhodna vrata begunskih taborišč, omogočili mladim migrantom, da bi se vključili v nove družbe, kjer bi našli solidarnost ter velikodušnost in ju na ta način tudi oni spodbujali.

 

Zahvaljujem se projektu Misijoni Don Bosko v Ugandi in projektu Scholas Occurentes v Iraku, da sta sprejela poziv k 'ustvarjanju mreže z vzgojo' ter tako sodelujeta pri prenašanju božičnega sporočila upanja.

 

Poslanstvo Cerkve se je od nekdaj izražalo tudi preko ustvarjalnosti in genialnosti umetnikov, saj morejo le-ti preko svojih del doseči najgloblje plati vesti ljudi vseh časov. Zato se vam, tukaj prisotnim, zahvaljujem in vas spodbujam, da bi nadaljevali s svojim delom, da bi v vsakem srcu prižgali toplino in nežnost božiča. Hvala in lep koncert!« (Papež Frančišek nastopajočim na božičnem koncertu; Vatikan, 14.12.2018)

 

Papež nastopajočim na božičnem koncertu: Ustvariti mrežo z vzgojo