Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Umazan kruh podkupovanja

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 8 hours 21 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Ko pomislimo na svoje sovražnike, zares najprej pomislimo na hudiča, kajti prav on nam dela slabo. Vzdušje in način življenja, ki mu najbolj odgovarjata, pa sta v posvetnosti. Ta predstavlja življenje v skladu z 'vrednotami' sveta. Krivični oskrbnik iz prilike je zgled takšne posvetnosti. Izgovor, da dela le tako, kot delajo vsi, ne pomaga. Tako delajo le nekateri oskrbniki, bodisi v podjetjih, v javnosti ali v vladi... Hodijo pa po poti zaslužka za življenje, ki je krajša in udobnejša.

 

V priliki gospodar krivičnega oskrbnika pohvali za njegovo zvijačnost. To je pohvala za podkupnino. Navada podkupovanja je posvetna navada, ki je zelo grešna. Ta navada ne prihaja od Boga. Bog nam je zapovedal, da bi kruh nosili domov s svojim poštenim delom! Oskrbnik iz prilike je prinašal kruh, le da je bil ta kruh, ki ga je dajal jesti svojim otrokom, umazan kruh. Njegovi otroci, ki so morda obiskovali drage šole in so zrasli v učenih okoljih, so od svojega očeta za obrok tako prejeli umazanijo, kajti njihov oče je s tem, ko je domov nosil umazan kruh, izgubil dostojanstvo. To pa je težak greh! Podkupovanje se lahko začne z majhno kuverto, a nato postane kot droga. Navada podkupovanja postane odvisnost.

 

Kot obstaja 'posvetna zvijačnost', obstaja tudi 'krščanska zvijačnost', s katero se stvari naredi nekoliko hitreje, pa vendar pošteno in ne v duhu posvetnosti. To je tisto, kar pravi Jezus, ko povabi, da bi bili 'preudarni kakor kače in nepokvarjeni kakor golobje'. Ti dve razsežnosti skupaj sta milost Svetega Duha, dar, za katerega moramo prositi.

 

Molimo za vse otroke, ki od staršev prejemajo umazan kruh. Tudi oni so lačni, lačni so dostojanstva! Molimo, da bi Gospod spremenil srce teh častilcev boginje podkupnine in da bi se zavedli, da dostojanstvo izvira iz dostojnega dela, iz poštenega dela, iz vsakodnevnega dela in ne iz teh lažjih poti, ki ti na koncu vzamejo vse.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 8.11.2013)

 

 

 

Papež Frančišek: Molimo za vse otroke, ki od staršev prejemajo umazan kruh