Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Svoboda v hoji za Jezusom

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 day 1 hour od tega
Pridružen: 13.01.2011

Molimo za vse žrtve pandemije

»Molimo danes za vse pokojne, ki so umrli zaradi pandemije. Umrli so sami, umrli so brez nežnosti svojih dragih, mnogi med njimi, tudi brez pogreba. Gospod naj jih sprejme v slavo.«

 Homilija: Svoboda v hoji za Jezusom

»V današnjem evangeliju (Jn 10, 22-30) judje pravijo Jezusu, naj odkrito pove, ali je on Kristus. In odgovori jim: 'Povedal sem vam, pa ne verujete. O meni pričajo dela, ki jih izvršujem v imenu svojega Očeta. Toda vi ne verujete, ker niste izmed mojih ovac.'

To pa lahko v nas ustvari dvom: 'Ali jaz verujem?' Vprašanje je, kaj me zaustavlja pred vrati, ki so Jezus. Obstajajo vnaprejšnje drže, ki predhajajo izpoved Jezusa, tudi za nas, ki smo del Jezusove črede, so kot vnaprejšnje antipatije, ki nam ne pustijo napredovati v spoznanju Gospoda.

 

Prva ovira je bogastvo. Tudi mnogi med nami, ki smo vstopili skozi Gospodova vrata, se zatem zaustavimo in ne gremo naprej, ker smo vklenjeni v bogastva. Gospod je bil trd v zvezi z bogastvom, tako da je rekel, da je lažje vstopiti kameli skozi šivankino uho, kot pa bogatašu v nebeško kraljestvo. Bogastvo je ovira v hoji za Jezusom. Ali moramo torej verjeti v pavperizem? Ne. Vendar ne biti sužnji bogastva, ne živeti za bogastvo, kajti bogastvo je gospodar, je gospodar tega sveta in mi ne moremo služiti dvema gospodarjema. Bogastvo nas ustavi.

 

Druga stvar, ki nam preprečuje iti naprej v spoznavanju Jezusa, v pripadanosti Jezusu, je togost, togost srca. Tudi togost v razlaganju postave. Jezus graja farizeje, učitelje postave zaradi te togosti, ki ni zvestoba. Zvestoba je vedno dar Bogu. Togost pa je varnost za mene samega. Neka gospa je v soboto popoldne bila na poroki. In bila je v dvomu, ali maša velja isto kot nedeljska, kajti bogoslužna branja so bila drugačna in bala se je, da ima sedaj smrtni greh, ker je bila pri 'maši, ki ni bila prava, ker berila niso bila prava'. Ta gospa je pripadala cerkvenemu gibanju. Togost. Ta nas oddaljuje od Jezusove modrosti, od Jezusove lepote. Vzame ti svobodo. In veliko pastirjev vzpodbuja rast te togosti v dušah vernikov. A ta togost nam ne pomaga vstopiti skozi Jezusova vrata. Bolj postane pomembno izpolnjevati postavo, kot je napisana oziroma kot si jo jaz razlagam, kot pa svoboda, da gremo dalje in sledimo Jezusu.

 

Naslednja ovira je akedija: Tista utrujenost, ki nam vzame voljo za napredovanje. Vodi te v mlačnost in te naredi mlačnega.

 

Še ena slaba drža je klerikalizem. Klerikalizem se postavlja na Jezusovo mesto. 'To mora biti tako, tako in tako.' 'Kaj pa Učitelj ...' 'Pusti pri miru učitelja. To je tako, tako, tako. In če ne delaš tako, tako, tako, ne moreš vstopiti.' Klerikalizem, ki vernikom jemlje svobodo vere. To je bolezen, težka bolezen v Cerkvi, ta klerikalna drža.

 

In še ena drža je, ki preprečuje napredovanje v spoznavanju Jezusa, in to je posvetni duh. Ko izpolnjevanje vere, prakticiranje vere konča v posvetnosti. Vse je posvetno. Pomislimo na obhajanje nekaterih zakramentov v nekaterih župnijah. Koliko posvetnosti je tam! Ne razumemo dobro milosti Jezusove navzočnosti.

 

To so stvari, ki nas ustavijo, da nismo del Jezusovih ovac: bogastvo, togost, mlačnost, klerikalizem, posvetnost ... Manjka svoboda. In ni  mogoče slediti Jezusu brez svobode. Včasih gre svoboda čez mejo in ti zdrsne. Kar je res. Lahko nam zdrsne, ko hodimo v svobodi. A slabše je, da ti zdrsne, preden si sploh začel hoditi…

 

Naj nas Gospod razsvetli, da bi v sebi videli, ali imamo svobodo, da stopimo skozi vrata, ki so Jezus in tako postanemo ovce njegove črede.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 5.5.2020)

 

Papež molil za vse žrtve pandemije. Homilija: Svobodna hoja za Jezusom