Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Sveto Rešnje Telo in Kri

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 19 hours 41 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Dragi bratje in sestre, dober dan!

 

Kristusovo Telo in Kri

Danes po številnih deželah, med drugim tudi v Italiji obhajajo slovesni praznik Presvetega Kristusovega Telesa in Krvi, ali po bolj znanem latinskem izrazu Corpus Domini (Telovo).

Evangelij nam prinaša Jezusove besede, ki jih je izgovoril med zadnjo večerjo s svojimi učenci: 'Vzemite, to je moje telo… To je moja kri zaveze, ki se preliva za mnoge' (Mr 14,22.24). Ravno v moči tega testamenta ljubezni se krščanska skupnost zbira vsako nedeljo, vsak dan, okoli evharistije, zakramenta Kristusove odrešilne žrtve. Pritegnjeni z njegovo resnično navzočnostjo, ga kristjani častimo in ga zremo v ponižnem znamenju kruha, ki je postal njegovo Telo.

Evharistija uresničuje občestvo med Bogom in nami

Vsakič, ko obhajamo evharistijo, okušamo po tem zakramentu tako preprostem in hkrati slovesnem Novo zavezo, ki v polnosti uresničuje občestvo med Bogom in nami. In kot udeleženci pri tej Zavezi, mi, čeprav majhni in ubogi, sodelujemo pri izgradnji zgodovine po Božjem načrtu. Zaradi tega vsako obhajanje evharistije, medtem ko predstavlja javno obredno dejanje Bogu, nas napotuje h konkretnemu življenju in pripetljajem našega bivanja. Medtem, ko se hranimo s Kristusovim Telesom in Krvjo ter smo Njemu priličeni, prejmemo vase njegovo ljubezen in sicer ne zato, da jo ljubosumno obdržimo zase, temveč da jo podelimo z drugimi. Ta logika je zapisana v Evharistiji. Sprejmemo vase njegovo ljubezen in jo podelimo z drugimi, to je evharistična skrivnost. V njej namreč zremo Jezusa, razlomljen in podarjen Kruh ter prelito Kri za naše zveličanje. Ta navzočnost kot ogenj sežiga naše sebične drže, nas očiščuje težnje, dati samo toliko, koliko smo prejeli in prižiga željo, da postanemo tudi mi v občestvu z Jezusom, razlomljen kruh in prelita kri za brate in sestre.

Odprta vrata med svetiščem in cesto

Zaradi tega je praznik Telovo skrivnost privlačnosti h Kristusu in preoblikovanja v Njega. Je šola konkretne, potrpežljive in žrtvujoče ljubezni, kakor je bila Jezusova na križu. Uči nas biti bolj gostoljubni in razpoložljivi do tistih, ki iščejo razumevanje, pomoč, spodbudo ter so odrinjeni in sami. Navzočnost živega Kristusa v evharistiji je kakor vrata, odprta vrata med svetiščem in cesto, med vero in zgodovino, med Božjim mestom in človeškim mestom.

Procesije so ljudski izraz evharistične pobožnosti

Izraz ljudske evharistične pobožnosti so procesije z Najsvetejšim zakramentom, ki se na današnji slovesni praznik odvijajo po številnim deželah. Tudi jaz bom nocoj v Ostiji, kot je to storil pred petdesetimi leti blaženi Pavel VI., obhajal mašo, ki ji bo sledila procesija z Najsvetejšim zakramentom. Vse vabim k udeležbi tudi duhovno preko radija in televizije. Naj nas Marija spremlja na današnji dan.« (Papež Frančišek v nagovoru pred opoldansko molitvijo Angelovega češčenja na Trgu sv. Petra, 3.6.2018)