Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Sveti Trije Kralji

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 18 hours 26 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Po srečanju z Jezusom nismo več isti kot prej

»Dragi bratje in sestre, dober dan!

Obhajamo slovesni praznik Razglašenja v spomin na modre, ki so prišli z vzhoda v Betlehem tako, da so hodili za zvezdo, da bi obiskali novorojenega Mesijo. Na koncu evangeljske pripovedi je rečeno, da so se Modri ''opomnjeni v spanju, naj ne hodijo nazaj k Herodu, po drugi poti vrnili v svojo deželo'' (v. 12). Po drugi poti. Ti modri, ki so prihajali iz daljnih dežel, so potem ko so veliko prepotovali, našli njega, ki so ga želeli spoznati, potem ko so ga prav gotovo z naporom in pripetljaji dolgo iskali. In ko so končno prišli na svoj cilj, so padli pred Dete, ga počastili in mu darovali svoje dragocene darove. Potem so se brez odlašanja ponovno podali na pot, da bi se vrnili v svojo deželo. Toda to srečanje z Detetom jih je spremenilo.

 

Po srečanju z Jezusom nismo več isti kot prej

Srečanje z Jezusom modre ne zadržuje, še več, vlije jim novo spodbudo, da se vrnejo v svojo deželo in da pripovedujejo o tem, kar so videli in o veselju, ki so ga izkusili. V tem je dokaz Božjega stila, njegovega načina razodevanja v zgodovini. Izkušnja Boga nas ne ustavi, ampak nas osvobaja; nas ne zapre, ampak nas postavi na pot, nam ponovno da običajne kraje našega bivanja. Kraji so in bodo isti, toda mi, po srečanju z Jezusom nismo več isti kot prej. Srečanje z Jezusom nas spremeni, nas preoblikuje. Evangelist Matej poudari, da so se Modri vrnili 'po drugi poti' (v. 12). Do spremembe poti jih je vodilo opozorilo angela, da ne bi naleteli na Heroda in njegove spletke po oblasti. Vsaka izkušnja srečanja z Jezusom nas pripelje do tega, da se podamo po drugačnih poteh, saj iz Njega izhaja dobra moč, ki ozdravlja srce in nas ločuje od zla.

 

Razlika med pravim Bogom in izdajalskimi maliki

Obstaja razumna dinamika med nepretrganostjo in novostjo in to je, da se vrnemo v svojo deželo, a po drugi poti. To kaže na to, da smo mi, ki se moramo spremeniti, preoblikovati naš način življenja, čeprav v istem okolju kot prej, spremeniti kriterije presoje glede realnosti, ki nas obdaja. Poglejte razliko med pravim Bogom in izdajalskimi maliki, kot so denar, oblast, uspeh…; med Bogom in tem, kar obljubljajo, da ti bodo dali ti maliki, kot so čarovniki, vedeževalci, uročevalci. Razlika je, da nas maliki vežejo nase in mi si jih prisvojimo. Pravi Bog nas ne zadržuje, niti se ne pusti zadržati, ampak nam odpre poti novosti in svobode, saj on je Oče, ki je vedno z nami, da nam da rasti. Če ti srečaš Jezusa, če imaš duhovno srečanje z Jezusom, si zapomni, da se moraš vrniti v iste običajne kraje, ampak po drugi poti, z drugim načinom življenja. In tako je Sveti Duh, ki nam ga daje Jezus, ki nam spreminja srce.

 

Prošnja k Sveti Devici

Prosimo Sveto Devico, da bi lahko postali Kristusovi pričevalci tam, kjer smo, z novim življenjem, spremenjenim z njegovo ljubeznijo.« (Papež Frančišek v nagovoru pred opoldansko molitvijo Angelovega češčenja, na Trgu sv. Petra, 6.1.2020)

Papež med opoldansko molitvijo: Po srečanju z Jezusom nismo več isti kot prej

Papež skupaj z romarji na Trgu sv. Petra voščil za Božič vernikom Vzhodnih Cerkva