Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Sveti Duh - vrelec Božjega življenja v nas

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 3 hours 47 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Sveti Duh je neizčrpen vrelec Božjega življenja v nas… Človek je kot popotnik, ki hodi skozi puščave življenje in ga žeja po živi vodi, izvirajoči in sveži, ki bi lahko v globini odžejala njegovo globoko željo po svetlobi, ljubezni, lepoti in miru in Jezus nam daje to živo vodo: to je Sveti Duh, ki izhaja iz Očeta in ki ga Jezus izliva v naša srca. 'Jaz sem prišel, da bi imeli življenje in ga imeli v izobilju,' pravi Jezus… 'Saj niste prejeli duha suženjstva, da bi spet zapadli v strah, ampak ste prejeli duha posinovljenja, v katerem kličemo: »Aba,Oče!« Sam Duh pričuje našemu duhu, da smo Božji otroci. In če smo otroci, smo tudi dediči: dediči pri Bogu, sodediči pa s Kristusom, če le trpimo z njim, da bomo z njim tudi poveličani' (Rim 8,14-17). To je dragoceni dar, ki ga Sveti Duh prinaša v naša srca: življenje samega Boga, življenje pravih otrok, odnos zaupnosti, svobode in zaupanja v Božjo ljubezen in usmiljenje. Posledica tega pa je tudi nov pogled na druge, bližnje in oddaljene, ki jih vedno vidimo kot brate in sestre v Jezusu, jih spoštujemo in ljubimo. Sveti Duh nas uči, da gledamo s Kristusovimi očmi, da živimo življenje, kot ga je živel Kristus, da razumemo življenje, kot ga je razumel Kristus. Zato živa voda, ki je Sveti Duh, odžeja naše življenje: govori nam, da nas Bog ljubi kot otroke, da lahko ljubimo Boga kot njegovi otroci in da z njegovo milostjo lahko živimo kot Božji otroci.« (Papež Frančišek med splošno avdienco, 8. maja 2013)

 

 

Frančišek vernike pozval, naj se pustijo voditi Svetemu Duhu: Sveti Duh je neizčrpen vrelec Božjega življenja v nas

 

 

 

»Kristjan mora oznanjati Jezusa Kristusa na način, da bo Jezus Kristus sprejet in ne zavrnjen. Pavel se zaveda, da mora posejati to evangeljsko sporočilo. A zaveda se tudi, da oznanilo Jezusa Kristusa ni lahko in ni odvisno od njega: on mora narediti vse, kar je mogoče, a oznanilo Jezusa Kristusa, oznanilo resnice je odvisno od Svetega Duha. V današnjem evangeliju namreč Jezus pravi: 'Ko pa pride on, Duh resnice, vas bo vodil k popolni resnici.' Resnica je srečanje, je srečanje z veliko resnico: Jezus je velika resnica… Pavel sledi drži Jezusa, ki je govoril z vsemi, grešniki, cestninarji, pismouki. Tudi kristjan, ki želi prinašati evangelij, mora po tej poti, mora slišati vse… Kristjani, ki se bojijo graditi mostove in raje gradijo zidove, so kristjani, ki nimajo gotovosti lastne vere, niso prepričani v Jezusa Kristusa… Ko Cerkev izgubi ta apostolski pogum, postane stoječa Cerkev, urejena in lepa Cerkev, ki pa je brez rodovitnosti, kajti izgubila je pogum, da bi šla na periferije, tja, kjer so mnoge žrtve idolatrije, posvetnosti, šibke miselnosti… Prosimo sv. Pavla za apostolski pogum, duhovno gorečnost in gotovost. In če storimo napako, vstanimo in hodimo naprej. Tisti, ki ne hodijo zato, da ne bi storili napake, so storili še večjo napako.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 8. maja 2013)

 

Frančišek med jutranjo mašo: Kristjan mora zidati mostove in ne zidove

 

 

 

»Ko pridejo težave, pridejo tudi mnoge skušnjave, na primer pritoževanje. Kristjan, ki se neprestano pritožuje, se oddaljuje od tega, da bi bil dober kristjan… Tišina prenašanja križa ni žalostna tišina. Je boleča, ni pa žalostna… Kristjan je torej poklican, da prenaša trpljenje tako kot Jezus: brez pritoževanja, v miru. Ta hoja v potrpežljivosti namreč obnavlja našo mladost, nas pomlajuje. Potrpežljiv človek je tisti, ki je dolgoročno gledano mlajši… K temu nas vabi Gospod: k obnovljeni velikonočni mladosti za hojo po poti ljubezni in potrpežljivosti, prenašanja stisk in tudi prenašanja drug drugega.« (Papež Frančišek med sv. mašo, 7. maja 2013)

 

 

Frančišek med jutranjo mašo: Kristjan sredi stiske ni nikoli žalosten