Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Sveti Duh nas poučuje o Jezusu, Božjem Jagnjetu

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 45 min 4 sec od tega
Pridružen: 13.01.2011

Pustimo se poučiti Svetemu Duhu o Jezusu, Božjem Jagnjetu

»Dragi bratje in sestre, dober dan!

Ta druga nedelja med letom je nadaljevanje Razglašenja in praznika Jezusovega krsta. Evangeljski odlomek (prim. Jn 1,29-34) nadaljuje s pripovedjo o Jezusovem razodevanju. Saj ga je, potem ko je bil krščen v reki Jordan, posvetil Sveti Duh, ki je obstal nad njim in glas nebeškega Očeta ga je razglasil za Božjega Sina (prim. Mt 3,16-17). Evangelist Janez za razliko od ostalih treh ne opiše dogodka, ampak nam da pričevanje Janeza Krstnika. On je bil prva Kristusova priča. Bog ga je poklical in ga je za to pripravil.

 

Sveti Duh je dal Janezu razumeti nezaslišano novost

Krstnik ne more več zadržati priganjajoče želje, da bi pričeval o Jezusu in pravi: 'In jaz sem videl in pričujem' (v. 34). Janez je videl nekaj pretresljivega, torej ljubljenega Božjega Sina solidarnega z grešniki in Sveti Duh mu je dal razumeti to nezaslišano novost, ta resničen obrat. Dejansko, medtem ko je v vseh verstvih človek, ki daruje in žrtvuje kaj bogu, pa je v Jezusovem primeru Bog, ki daruje svojega Sina za zveličanje človeštva. Janez pokaže to svoje čudenje in svoje soglasje s to pretresljivo novostjo, ki jo je prinesel Jezus, z bogatim izrazom, ki ga mi vsakič ponavljamo pri maši: 'Glejte, Jagnje Božje, ki odjemlje greh sveta!' (v. 29).

 

Jezus Kristus, Jagnje Božje, je postal solidaren z nami grešniki

Pričevanje Janeza Krstnika nas vabi, da vedno znova nadaljujemo s potjo vere in ponovno začnemo pri Jezusu Kristusu, Jagnjetu, polnem usmiljenja, ki ga je Oče dal za nas; da se pustimo vedno znova presenetiti Božji izbiri, da je na naši strani, saj je postal solidaren z nami grešniki; in da reši svet zla tako, da si ga popolnoma naloži nase.

 

Pustimo se tudi mi poučiti Svetemu Duhu

Od Janeza Krstnika se učimo, da si ne domišljamo, da že poznamo Jezusa in vemo o Njem vse (prim. v. 31). Ne, ni tako. Ustavimo se ob evangeliju, lahko tudi tako, da zremo Kristusovo ikono, 'Sveto obličje'. Zrimo z očmi, še bolj pa s srcem. Pustimo se poučiti Svetemu Duhu, ki v nas pravi: On je! Božji Sin je, ki je postal jagnje, zaklano iz ljubezni. On, samo On je nosil, trpel in zadostil za greh vsakega od nas, za greh sveta in tudi za moje grehe. Vse. Nosil jih je na sebi in jih je odvzel nam, da bi bili svobodni in ne več sužnji zla. Da, še vedno ubogi grešniki, a ne več sužnji. Ne, ne sužnji ampak otroci, Božji otroci!

 

Prošnja k Devici Mariji

Devica Marija naj nam izprosi moč, da bi pričevali za njenega Sina Jezusa, da bi ga veselo oznanjali z življenjem, osvobojenim zla, z besedo polno začudenja in hvaležne vere.« (Papež Frančišek v nagovoru pred opoldansko molitvijo Angelovega češčenja, na Trgu sv. Petra, 19.1.2020)

 

Papež Frančišek: Pustimo se poučiti Svetemu Duhu o Jezusu, Božjem Jagnjetu

 

Sveti oče polaga upanje v konferenco o libijski krizi v Berlinu