Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Sveta Družina - v medsebojni komunikaciji

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 19 hours 44 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Ponovno vzpostavite komuniciranje v družini

 

»Dragi bratje in sestre, dober dan!

Danes je zares lep dan! Danes obhajamo praznik Svete nazareške družine. Pojem 'sveta' vključuje to družino v področje svetosti, ki je Božji dar, a je istočasno tudi svobodna in odgovorna privolitev Božjemu načrtu. Tako je bilo z nazareško družino, ki je bila popolnoma razpoložljiva za Božjo voljo.

 

Sveta družina: Marija

Kako ne ostrmimo nad Marijino poslušnostjo delovanju Svetega Duha, ki jo je prosil, da postane mati Mesija? Marija je, kakor vsaka mlada žena njenega časa, začela uresničevati svoj načrt življenja, to je, poročiti se z Jožefom. Toda, ko se je zavedala, da jo Bog kliče k posebnemu poslanstvu, se ne obotavlja imenovati se njegova 'služabnica' (prim. Lk 1,38). Pri njej bo Jezus poveličeval njeno veličino, ne toliko zaradi njene vloge matere, temveč zaradi pokorščine Bogu. Jezus pravi: 'Še bolj pa blagor tistim, ki Božjo besedo poslušajo in jo ohranijo!' (Lk 11,28), kakor Marija. In ko ne razume v polnosti dogodkov, v katere je vpletena, Marija v tišini razmišlja, premišljuje in časti Božjo pobudo. Njena navzočnost ob vznožju križa posveti to njeno popolno razpoložljivost.

 

Sveta družina: Jožef

Kar pa se tiče Jožefa, evangelij ne prinaša niti ene njegove besede. On ne govori, toda deluje v pokorščini. Je mož tišine in mož pokorščine. Današnji evangeljski odlomek (prim. Mt 2,13-15.19-23) trikrat omenja to pokorščino pravičnega Jožefa, ki se nanaša na beg v Egipt in na vrnitev v Izraelsko domovino. Pod Božjim vodstvom, ki ga predstavlja angel, Jožef umakne svojo družino pred Herodovimi grožnjami in jo reši. Sveta družina je tako solidarna z vsemi družinami na svetu, ki so prisiljene v izgnanstvo, je solidarna z vsemi tistimi, ki so prisiljeni zapustiti svojo domovino zaradi represije, nasilja in vojne.

 

Sveta družina: Jezus

Nazadnje še tretja oseba Svete družine: Jezus. On je 'Očetova volja'. V njem ni bilo, kakor pravi sv. Pavel, 'da' in 'ne', ampak samo 'da' (prim. 2Kor 1,19). In to se je pokazalo med številnimi trenutki njegovega zemeljskega življenja. Na primer med dogodkom v templju, ko staršem, ki sta ga z bolečino iskala, odgovori: 'Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta?' (Lk 2,49); njegovo nenehno ponavljanje: 'Moja jed je izpolnjevati voljo tistega, ki me je poslal' (Jn 4,34); njegova molitev v oljčnem vrtu: 'Moj Oče, če ta kelih ne more mimo, ne da ga pijem, naj se zgodi tvoja volja!' (Mt 26,42). Vsi ti dogodki so popolna uresničitev besed, ki jih Kristus sam pravi: 'Žrtve in daritve nisi hotel… Tedaj sem rekel: 'Glej prihajam…, da izpolnim o Bog, tvojo voljo'' (Heb 5-7; Ps 40, 7-9).

 

Ponovno vzpostaviti komuniciranje v družini

Marija, Jožef in Jezus, nazareška družina predstavlja 'zborovski' odgovor na Očetovo voljo. Trije člani te edinstvene družine si medsebojno pomagajo odkrivati in uresničiti Božji načrt. Molili so, delali in med sabo komunicirali. Sprašujem se: Ti, v tvoji družini znaš komunicirati, ali si kot tisti otroci za mizo vsak s svojim pametnim telefonom, ko 'chatajo'? Za mizo je tišina, kot da bi bili pri maši. Toda ne komunicirajo. Ponovno moramo začeti komunicirati v družini: očetje, starši z otroki, s starimi starši, da, komunicirati, z brati in sestrami, med sabo… To je naloga za danes, ravno na dan Svete družine. Naj bo Sveta družina zgled našim družinam, da bi si starši in otroci medsebojno pomagali pri privolitvi evangeliju, ki je temelj svetosti družine.

 

Prošnja k Mariji, Kraljici družin

Izročimo Mariji, Kraljici družin, vse družine sveta, še posebej pa tiste, ki so preizkušene s trpljenjem in stisko, in kličimo nadnje njeno materinsko varstvo.« (Papež Frančišek v nagovoru pred opoldansko molitvijo Angelovega češčenja, na Trgu sv. Petra, 29.12.2019)

 

Papež Frančišek: Ponovno vzpostavite komuniciranje v družini