Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Strup godrnjanja nad Božjim načinom odrešenja

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 18 hours 16 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

'Duhovne muhe' pred Bogom

Milost velikega tedna naj nam kristjanom pomaga sprejeti pomoč, ki nam jo podarja Bog. Pa tudi način, na katerega nam jo ponuja, brez kritik in ugovarjanja. Bodimo pozorni na 'duhovne muhe' pred Bogom, ki nam zveličanje ponuja na tisoč različnih načinov. Toda, ker smo ljudje, ki ne znajo sprejeti Božjega načina, zdrsnemo v godrnjanje. To je napaka, ki jo danes naredijo mnogi kristjani. Tako kot jo je nekoč naredilo hebrejsko ljudstvo, ko je bilo rešeno suženjstva, o čemer nam pripoveduje Sveto pismo.

 

Odlomek iz 4. Mojzesove knjige opisuje dogodek, kako se je ljudstvo uprlo naporu, ki ga je prinesel beg v puščavo. Začeli so govoriti proti Bogu. Mnogi med njimi so umrli zaradi pikov strupenih kač. Šele molitev Mojzesa, ki je prosil zanje in povzdignil palico s kačo – simbol križa, na katerega so kasneje obesili Kristusa – je tiste, ki so le-to pogledali, rešila pred strupom.

 

Zastrupljeno srce: da, ampak tako …
Tudi številni kristjani med nami so zastrupljeni z nezadovoljstvom nad življenjem. Ne odprejo srca za Božje odrešenje, ampak vedno postavljajo svoje pogoje: 'Da, ampak tako … Da, da, želim biti odrešen, toda po tej poti …' Tako se srce zastrupi. Tako tudi mi pogosto čutimo odpor do Božjega načina. Ne sprejeti Božjega daru, podarjenega na njegov način, pa je greh. Je strup. To nam zastrupi dušo, odvzame veselje, ne pusti nam iti dalje.

 

Križ: moj greh je tam!
Jezus nas je tega greha rešil tako, da se je povzpel na Kalvarijo: On sam je nase prevzel strup, greh in bil povzdignjen. Ta mlačnost duše, to življenje kot kristjani na pol: Kristjani da, ampak … To navdušenje na začetku Gospodove poti, ki se nato spremeni v nezadovoljstvo; vse to je ozdravljeno samo, ko se gleda križ, ko se gleda Boga, ki prevzame naše grehe: Moj greh je tam.

 

Poglejmo strup vseh grehov sveta v Kristusovem telesu
Mnogo kristjanov danes umre v puščavi svoje žalosti, svojega godrnjanja in zavračanja Božjega načina. Poglejmo kačo, strup, tam v Kristusovem telesu, strup vseh grehov sveta, in prosimo milost, da bi sprejeli težke trenutke. Da bi sprejeli Božji način odrešenja, da bi sprejeli tudi to tako lahko jed, nad katero so se pritoževali Judje, da bi sprejeli stvari … da bi sprejeli poti, po katerih nas Gospod vodi naprej. Da bi nam ta sveti teden, ki se bo začel v nedeljo, pomagal oddaljiti se od te skušnjave, da postanemo 'kristjani da, ampak …'« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 24.3.2015)

 

 

 

 

Papež Frančišek: Poglejmo Kristusa na križu - moj greh je tam