Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Spreobrnitev - v delih, čustvih in mišljenju

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 hour 12 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Miselna spreobrnitev

»Berilo iz Druge knjige kraljev govori o vojskovodji aramskega kralja Naamanu, v evangeljskem odlomku iz Lukovega evangelija pa Jezus pove, da noben prerok ni dobro sprejet v svojem kraju. V tem postnem času nas Cerkev vabi k razmisleku o 'spreobrnitvi misli', našega miselnega sloga.

Cerkev nam pravi, da se naša dela morajo spremeniti. Govori nam o postu, miloščini in spokornosti – to je spreobrnitev del. Opravljati nova dela, v krščanskem slogu, v slogu, ki prihaja od blagrov iz 25. poglavja pri Mateju. Cerkev nam govori tudi o spreobrnitvi čustev – tudi čustva se morajo spremeniti. Pomislimo na primer na priliko o dobrem Samarijanu – spreobrniti se k sočutju. Krščanska čustva. Spreobrnitev del, spreobrnitev čustev. Danes pa nam Cerkev govori o spreobrnitvi misli. Ne o tistem, kar mislimo, ampak kako mislimo, o miselnem slogu. Razmišljam v krščanskem slogu ali v poganskem slogu? To je sporočilo, ki nam ga danes daje Cerkev.

Od Boga ne pričakujmo spektakla

Sirec Naaman, ki je zbolel za gobavostjo, gre k Elizeju, da bi ga ozdravil in ta mu naroči, naj se sedemkrat umije v Jordanu. Naaman pa se razjezi. Misli namreč, da sta reki v Damasku boljši od vseh Izraelovih rek. Obrne se in srdit odide, ne da bi nameraval izpolniti Elizejevo naročilo. Ta mož je pričakoval spektakel. A Božji slog je drugačen, Bog zdravi na drugačen način.

Sveti Duh deluje v srcu

Enako se zgodi pri Jezusu, ki se vrne v Nazaret in gre v sinagogo. Ljudje ga najprej gledajo, se čudijo, so zadovoljni. A nikoli ne manjka kakšen klepetavec, ki začne govoriti: 'Ampak to je vendar tesarjev sin. Kaj nas uči? Na kateri univerzi je študiral?' 'Ja, Jožefov sin je.' In tako se začnejo križati mnenja, drža ljudi se spremeni in hočejo ga ubiti. Od občudovanja in očaranosti k namenu, da se ga ubije. Hoteli so spektakel. 'Naj naredi čudeže, tisto, kar je storil v Galileji, in verjeli bomo.' Jezus pa razloži: 'Resnično, povem vam: Nobenega preroka ne sprejmejo v njegovem kraju.' Mi se namreč upiramo, da bi nas lahko opomnil nekdo izmed nas. Priti mora nekdo s spektaklom, da nas popravi. Verovanje pa ni nek spektakel. Vera ni spektakel. Je Božja beseda, je Sveti Duh, ki deluje v srcih.

Milost spreobrnjenja

Cerkev nas torej vabi, naj spremenimo način premišljevanja, slog mišljenja. Lahko zdeklamiramo celotno veroizpoved in tudi vse cerkvene dogme, a če se ne naredi s krščanskim duhom, to ničemur ne služi. Spreobrnitev misli. Ni običajno, da razmišljamo na ta način. Ni običajno. Tudi način razmišljanja, način verovanja je treba spreobrniti. Lahko zastavimo vprašanje: S kakšnim duhom razmišljam? Z Gospodovim duhom ali s svojim duhom? Z duhom skupnost, kateri pripadam, ali z duhom skupinice ali družbenega razreda, ki mu pripadam? Ali z duhom politične stranke, ki ji pripadam? S kakšnim duhom mislim? Prizadevajmo si razmišljati z Božjim duhom in prosimo za milost razločevanja, kdaj razmišljam s posvetnim duhom in kdaj razmišljam z Božjim duhom. Prosimo za milost spreobrnitve misli.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 5.3.2018)


Papež: Spremenimo način razmišljanja. Vera ni spektakel


Papež v uvodu v knjigo: Tista sestra, ki me je vzela v naročje