Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Spremenjenje na gori

3 odgovori [Zadnja objava]
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 hours 50 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Dragi bratje in sestre. Dober dan!

Današnji evangelij nam predstavlja dogodek 'spremenjenja'. Gre za drugo etapo poti postnega časa. Prva so bile prejšnjo nedeljo skušnjave v puščavi, druga je spremenjenje. 'Jezus je vzel s seboj Petra, Jakoba in Janeza in jih peljal na visoko goro, na samo' (Mt 17,1). Gora v Svetem pismu predstavlja kraj bližine z Bogom in intimnega srečanja z Njim, kraj molitve, kjer smo pred Gospodom. Zgoraj na gori se torej Jezus trem učencem pokaže spremenjen, ves svetal, čudovito lep.. Zatem se prikažeta Mojzes in Elija, ki sta se z Njim pogovarjala. Njegovo obličje se tako sveti in njegova oblačila so tako bela, da Peter, kot od strele zadet, hoče ostati tam, nekako ustaviti ta trenutek. Takoj zatem se iz višav zasliši Očetov glas, ki razglasi Jezusa za svojega ljubljenega Sina in reče: 'Njega poslušajte!' (v. 5). Ta beseda je zelo pomembna! Naš Oče jo je rekel apostolom in pravi tudi nam: 'Poslušajte Jezusa, saj je moj ljubljeni Sin'. Ta teden imejmo to besedo tako v glavi kot v srcu: 'Jezusa poslušajte!' To vam ne pravi papež, to pravi Bog Oče vsem: meni, vam, vsem, vsem! To je kot pomoč za nadaljevanje poti postnega časa. 'Jezusa poslušajte!' Ne pozabiti tega.

 

To Očetovo povabilo je zelo pomembno. Mi, Jezusovi učenci, smo poklicani biti osebe, ki poslušajo njegov glas ter njegove besede vzamejo zares. Da bi Jezusa lahko poslušali, mu moramo biti blizu, je potrebno hoditi za Njim, kakor so to počele množice v evangeliju, ki so po poteh Palestine tekle za njim. Jezus ni imel fiksne katedre ali prižnice; saj je bil potujoči učitelj, ki je učil in učil je to, kar mu je rekel Oče, vzdolž poti na ne vedno lahko dostopnih ali predvidljivih prehodih.

 

Hoditi za Jezusom, da bi ga poslušali. Jezusa poslušamo tudi preko njegove Besede zapisane v evangeliju. Postavil vam bom eno vprašanje: 'Berete vsak dan kakšen odlomek iz evangelija? Da, ne... Da, ne... Polovica da, polovica ne. Nekateri da, nekateri ne.' Vendar je pomembno! Berete evangelij? Dobro je, dobro je imeti majhen evangelij, majhen, in ga nositi s seboj, v žepu, torbici ter prebrati kratek odlomek v katerem koli trenutku dneva. V katerem koli trenutku dneva vzamem iz žepa evangelij in nekaj malega preberem, kratek odlomek. Tam, v evangeliju je Jezus, ki nam govori! Pomislite na to. Ni težko in tudi ni pomembno, da so vsi štirje, dosti je eden, majhen, ki ga imamo s seboj. Vedno imeti s seboj evangelij, saj je Jezusova Beseda, da bi ga lahko poslušali.

 

Iz dogodka Spremenjenja bi rad izluščil dva pomenljiva elementa, ki ju povzemata dve besedi: vzpon in spust. Za nas je potrebno, da gremo na samoten kraj, se povzpnemo na tih kraj na gori, da najdemo sami sebe ter bolje zaznamo Gospodov glas. Toda, tam ne moremo ostati! Srečanje z Bogom v molitvi nas preganja, da se ponovno 'spustimo z gore' in se vrnemo v nižino, v ravnino, kjer srečujemo številne brate in sestre, obtežene z naporom, krivicami, z materialno in duhovno revščino. Tem našim bratom in sestram v težavah smo poklicani prinesti sadove izkušnje z Bogom, podeliti z njimi zaklade prejete milosti.

 

Sedaj se obrnimo na našo Mater Marijo, zaupajmo se njenemu vodstvu, da bomo z vero in velikodušnostjo nadaljevali pot postnega časa in se vedno bolj učimo, povzpeti se z molitvijo in poslušati Jezusa ter spustiti se z bratsko ljubeznijo, oznanjajoč Jezusa.« (Papež Frančišek pri molitvi Angelovega češčenja na Trgu sv. Petra, 16.3.2014)

 

 

 

Papež Frančišek: Naj nas naša Mati Marija vodi in uči povzpeti se z molitvijo ter poslušati Jezusa in spustiti se z bratsko ljubeznijo, oznanjajoč Jezusa 

Peter Žakelj
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 22 min 28 sec od tega
Pridružen: 10.01.2011

Na papeško nedeljo ob prvi obletnici izvolitve papeža Frančiška sem hvaležen Bogu, da nam ga je dal. Vesel sem, da nam je Bog dal že v začetku spoznati, da bo to pastir, ki mu je vredno prisluhniti vsak dan in da smo v ta namen že na začetku odprli to rubriko.

Hvala s. Slavica, da vztrajno in skrbno prinašaš papeževe misli.

Najbrž je najlepša zahvala vsem v tem, da vzamemo papeža za res in naredimo vse, da bo njegova beseda med ljudmi živa tudi zaradi nas in po nas. Naj nas pri tem podpira tudi njegov blagoslov.

Vztrajajmo skupaj na poti spremenjenja na goro in pri spustu v dolino.

Še pozdrav v njegovem duhu: Lep večer bratje in sestre ;)

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 2 hours 50 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

 Peter,

hvala za spodbudo in hvala, da si mi pred enim letom zaupal to nalogo! Se mi zdi, da ne bom znala biti nikoli zadosti hvaležna, ne Bogu ne papežu Frančišku ne tebi; pa vendar je to, kar najgloblje čutim ob obletnici izvolitve sedanjega papeža, prav hvaležnost: Bogu, papežu Frančišku in tebi.

 

Hvala, ker nam vsi trije ne nehate ponavljati: "Poslušajte Jezusa!" ;)

Tilen
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 week 19 hours od tega
Pridružen: 11.01.2011

Tudi jst sem vesel njegove izvolitve, njegovega zgleda in njegovih besed. Ob njegovih besedah sem prvo iskal vsepovsod, da bi najdu čimveč, potem na eni drugi strani gledal filmčke ... po enem cajtu sem ugotovil, da ni dost za komplicirat in se ustalil ob objavah tuki. Zdaj se matram, da bi čimveč prebral in vidim, da se premalo ustavljam!? Glavno je, da živim to, kar uči on, tle sem pa šibek. Hvala Bogu, tebi, s. Slavica, in papežu :)! Seveda hvala tudi tebi, Peter, saj si ti glavna spodbuda.

Lep pozdrav vsem!