Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Služiti, spremljati, varovati

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 12 hours 29 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Vsakdo izmed vas, dragi prijatelji, nosi zgodbo življenja, ki nam govori o dramah vojne, sporih, pogosto povezanih z mednarodno politiko. Toda vsakdo izmed vas nosi predvsem človeško in versko bogastvo, bogastvo, ki ga je treba sprejeti in se ga ne bati. Ne smemo se bati razlik. Bratstvo je tisto, kar nam pomaga odkrivati, da so v resnici bogastvo in dar za vse nas…

 

Služiti
Služiti pomeni s pozornostjo sprejeti osebo, ki pride; pomeni skloniti se k nekomu, ki potrebuje pomoč, mu podati roko brez preračunavanja in strahu, z nežnostjo in razumevanjem. Služiti pomeni z najbolj ubogimi utrditi predvsem človeške odnose, vezi bližine in solidarnosti. Ubogi, njihova krhkost in preprostost, razkrinkajo naš egoizem, lažne gotovosti in domišljanje o samozadostnosti. Vodijo nas k izkušnji bližine in nežnosti Boga, ki obzirno ter s potrpežljivim zaupanjem skrbi za vse nas. Se sklonim k tistemu, ki je v težavah, ali pa se bojim, da si bom umazal roke? Sem zaprt sam vase, v svoje stvari, ali opazim tiste, ki potrebujejo pomoč? Ali gledam v oči tistih, ki zahtevajo pravico, ali obrnem pogled na drugo stran, da ne bi videl njihovih oči?

 

Spremljati
Samo sprejem ne zadostuje. Ni dovolj dati sendviča, če ni zraven tudi možnosti, da bi se naučili hoditi z lastnimi nogami. Taka ljubezen do ubogega ni zadostna. Resnično usmiljenje, ki nam ga podarja Bog in katerega nas Bog uči, zahteva, da ubogi najde pot, ki vodi iz uboštva. Zahteva, da ne bi nihče več potreboval menze, začasnega prebivališča in pravne pomoči, da bi bile priznane njegove pravice, da živi, dela in da je v polnosti oseba. Na tej poti pa je potrebno spremstvo.

 

Varovati
Služiti in spremljati pomeni tudi varovati. Varovati pomeni postaviti se na stran šibkejšega. Kolikokrat povzdignemo svoj glas, da bi zavarovali svoje pravice, ob tem pa smo ravnodušni do pravic drugih. Za Cerkev je pomembno, da sprejemanje ubogih in spodbujanje pravičnosti nista zaupana le »strokovnjakom«. Tema dvema področjema mora namenjati pozornost celotna pastorala… Gospod kliče, da bi pogumneje in z več velikodušnosti živeli sprejemanje v naših skupnostih, po domovih in praznih samostanih. Dragi redovniki in redovnice, prazni samostani Cerkvi ne služijo, da bi jih spremenili v hotele in zaslužili denar. Prazni samostani niso vaši, namenjeni so Kristusovemu mesu, to je beguncem.

 

Ljudje, ki se vsak dan postavijo v vrsto v Centru Astalli ali drugje, da bi prejeli topel obrok, nas spominjajo na trpljenje in drame človeštva. A tista vrsta nam pravi tudi, da je mogoče nekaj narediti. Zdaj, za vse. Dovolj je potrkati na vrata in poskusiti reči: 'Jaz sem tukaj. Kako lahko pomagam?'« (Papež Frančišek ob obisku Centra Astalli v Rimu, 10.9.2013)

 

Papež Frančišek obiskal Center Astalli:Prazni samostani so namenjeni Kristusovemu mesu