Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Sledeč luči so iskali Luč

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 5 hours 28 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»'Sledeč luči so iskali Luč.'
V tej poti modrih z Vzhoda je simbolizirana usoda vsakega človeka: naše življenje pomeni hoditi, razsvetljeni od luči, ki osvetljujejo cesto, da bi našli polnost resnice in ljubezni, ki jo mi, kristjani, prepoznavamo v Jezusu, Luči sveta.

 

Znamenja za orientacijo na poti najdemo v dveh knjigah
Zvezda, ki se je prikazala na nebu, je v razumu in srcu modrih prižgala luč, ki jih je spodbudila k iskanju velike Kristusove Luči. Zvesto so sledili luči, ki jih je prežemala notranje in tako so srečali Gospoda. To je torej pot, ki simbolizira pot nas vseh. Na tej poti imamo na razpolago dve veliki knjigi: knjigo stvarstva in knjigo Svetega pismi. V obeh lahko najdemo znamenja, po katerih se na romanju orientiramo. Pri tem je pomembno biti pozorni, bdeti, poslušati Boga, ki nam vedno govori. Še posebej je potrebno poslušati evangelij, brati ga, meditirati, da nam postane duhovna hrana, ki nam omogoči srečati živega Jezusa, izkusiti Njega in njegovo ljubezen.

 

Odsevati Božjo luč v svetu
'Vstani, zasij!' (Iz 60,1) Jeruzalem je poklican, da je mesto luči, da v svetu odseva Božjo luč in pomaga ljudem hoditi po njegovih poteh. To je poklicanost in poslanstvo Božjega ljudstva v svetu. Toda Jeruzalem se Božjemu klicu lahko tudi izneveri. Evangelij nam pove, da so modri, ko so prispeli v Jeruzalem, za nekaj časa zvezdo izgubili izpred oči. Luč je bila odsotna predvsem v palači kralja Heroda. Tisto prebivališče je temačno, v njem vladajo tema, nezaupljivost, strah, zavist. Herod postane nezaupljiv in zaskrbljen zaradi rojstva krhkega Otroka, ki ga sam vidi kot tekmeca. Zboji se za svojo oblast, da se bodo zasukala pravila igre, da bo razkrinkana zunanjost. Herod je ves svoj svet zgradil na oblasti, uspehu, imetju, korupciji, v težave pa ga je spravil Otrok. Bilo ga je strah in zaradi tega strahu je zblaznel do te mere, da je dal pobiti otroke.

 

'Sveta zvijačnost'
Modri so znali preseči ta nevaren trenutek teme pri Herodu, ker so verjeli besedam prerokov, ki so pokazale na Betlehem kot na kraj rojstva Mesije. Tako so pobegnili pred otrplostjo noči sveta, se spet podali na pot proti Betlehemu in ponovno ugledali zvezdo. Pri tem so se 'silno razveselili', kot lahko beremo v evangeliju (Mt 2,10). Te zvezde se v temi posvetnosti Herodove palače namreč ni videlo. En vidik luči, ki nas vodi na poti vere, je zvijačnost ali 'sveta zvijačnost', ki je lahko tudi vrlina. Gre za tisto duhovno prevejanost, ki nam omogoči prepoznati nevarnosti in se jim izogniti. Modri so to 'luč zvijačnosti' znali uporabiti na poti nazaj, ko so se odločili izogniti se mračni Herodovi palači.

 

Naša dolžnost je varovati vero
Tako nas učijo, kako ne pasti v zasede teme in kako se braniti pred temo, ki želi oviti naša življenja. Modri so s to 'sveto zvijačnostjo' obvarovali vero. Tudi mi moramo varovati vero pred temo. Pogosto tudi pred temo, ki je preoblečena v luč. Tu pa je potrebna 'sveta zvijačnost', da bi varovali vero, da bi jo obvarovali pred petjem Siren, ki ti pravijo: 'Glej, danes moramo narediti to, tisto …' Toda vera je milost, je dar. Naša dolžnost je, da jo varujemo s to 'sveto zvijačnostjo', z molitvijo, z ljubeznijo, z dobroto. Treba je istočasno sprejeti v srce Božjo luč in gojiti duhovno zvijačnost, ki zna združevati preprostost in prekanjenost.

 

Modri z Vzhoda so naši tovariši na poti
Na današnji praznik Gospodovega razglašenja modre z Vzhoda vidimo kot naše tovariše na poti. Njihov zgled nam pomaga dvigniti pogled proti zvezdi in slediti velikim željam našega srca. Učijo nas, da se ne zadovoljimo s povprečnim življenjem, ampak da se vedno pustimo očarati tistemu, kar je dobro, resnično, lepo – da se pustimo očarati Bogu. Modri z Vzhoda nas učijo tudi, da se ne pustimo prevarati zunanjosti, tistemu, kar je veliko, modro, mogočno za svet. Zelo pomembno je varovati vero. Potrebno je iti preko - preko teme, preko očarljivosti Siren, preko posvetnosti, preko mnogih današnjih modernosti; iti proti Betlehemu, tja, kjer se v preprostosti nekega doma na periferiji, med mamo in očetom, ki sta polna ljubezni in vere, sveti Sonce, ki je vzšlo iz višav, Kralj vesoljstva. Po zgledu modrih z našimi majhnimi lučmi iščimo Luč in varujmo vero.« (Papež Frančišek med sv. mašo na praznik Gospodovega razglašenja, v baziliki sv. Petra, 6.1.2014)

 

 

 

Praznik Gospodovega razglašenja. Papež: Modri z Vzhoda nas učijo varovati vero s 'sveto zvijačnostjo'