Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Skrivnost Kristusove Krvi nas usmerja k oddaljenim

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 35 min 26 sec od tega
Pridružen: 13.01.2011

Skrivnost Kristusove Krvi nas usmerja k oddaljenim

»Moč krščanskega pričevanja izvira iz samega evangelija, varno načelo našega življenja pa se nahaja v Kristusu. Od začetkov krščanstva je skrivnost Kristusove krvi navduševala mnoge osebe. Bog je izbral znamenje krvi, kajti nobeno drugo znamenje ne izrazi tako zgovorno najvišje ljubezni življenja, ki se daruje za druge. To darovanje se ponavlja pri vsakem evharističnem slavju, kjer se skupaj s Kristusovim Telesom ponavzoči njegova dragocena Kri, kri nove in večne zaveze.

 

Premišljevanje Kristusove žrtve vodi v opravljanje del usmiljenja. Premišljevanje skrivnosti Kristusove Krvi, prelite na križu za naše odrešenje, nas usmerja proti tistim, ki bi se jih lahko ozdravilo v njihovem moralnem in fizičnem trpljenju, a so puščeni na obrobjih družbe potrošništva in brezbrižnosti. Rad bi ponudil tri vidike, ki bi vam lahko pomagali pri vaših dejavnostih in pričevanju: pogum resnice; pozornost do vseh - predvsem do oddaljenih; zmožnost očarati in komunicirati.

 

Pogum resnice

Pomembno je biti pogumne osebe, graditi pogumne skupnosti, ki jih ni strah stopiti na stran evangeljskih vrednot in resnice o svetu in človeku. Gre za jasen odgovor, brez obračanja obraza na drugo stran pred napadi na vrednost človeškega življenja od spočetja do naravne smrti, pred dostojanstvom človeškega življenja, pred družbenimi nepravilnostmi, pred različnimi oblikami revščine. Pričevanje Jezusovih učencev je klic, da se dotaknemo življenja v župnijah in četrtih, da ne ostanemo brezbrižni, ampak delujemo in tako spreminjamo srca in življenje oseb.

 

Pozornost do vseh

Drugi pomemben vidik je pozornost do vseh, predvsem do oddaljenih. Pri vašem poslanstvu ste poklicani priti do vseh. Pomembno je, da vas vsi razumejo, da torej postanete ljudski in uporabljate jezik, s katerim lahko vsi razumejo evangeljsko sporočilo. Naslovniki Jezusove ljubezni in dobrote so vsi: bližnji, a predvsem oddaljeni. Zato je treba opredeliti najprimernejše načine, da bi uspeli približati mnogoterost oseb po domovih, družbenih okoljih in ulicah. A da bi to lahko počeli, imate pred sabo zgled Jezusa in učencev, ki so hodili po poteh Palestine in oznanjali Božje kraljestvo z mnogimi znamenji ozdravitve, ki so potrjevala besedo. Potrudite se biti podoba Cerkve, ki hodi po cesti, med ljudmi, četudi tvegate v prvi osebi ko delite veselje in napore s tistimi, ki jih srečate.

 

Zmožnost očarati in komunicirati

In še o zmožnosti očarati in komunicirati. Namenjena je predvsem pridiganju, katehezam, poglabljanju Božje besede. Gre za spodbujanje vedno večje vključenosti, da bi ponujali in okušali vsebino krščanske vere, s tem pa spodbujali novo življenje v Kristusu. Evangelij in Sveti Duh zbujata besede in dejanja, ki pomagajo srcu goreti in se odpreti za Boga in za drugega. Zato lahko služba besede črpa navdih iz drže, s katero se je Jezus pogovarjal z ljudmi, da bi vsem razodel svojo skrivnost, da bi očaral običajne ljudi z vzvišenim in zahtevnim naukom. Moč te drže se skriva v Jezusovem pogledu na ljudi, onkraj njegovih slabosti in padcev. Posnemanje sloga, s katerim je Jezus pridigal, nam bo pomagalo približati se drugim, da bi jim pomagali zaznati Božjo nežnost.

 

Kristus je edini temelj

Te tri karakteristike lahko pomagajo na poti vere in pri apostolatu. A ne pozabimo, da moč krščanskega pričevanja izvira iz samega evangelija. Od tu izhaja središčnost Kristusove Krvi in z njo povezane duhovnosti.

Dragi bratje in sestre, v Kristusu se nahaja varno načelo našega življenja: on je naš temelj in končno upanje. Na poti vaših skupnosti naj bo prednost namenjena molitvi, poslušanju Božje besede, kontemplaciji in poslušni pokorščini glasu Svetega Duha. Naj med vami rasteta občestvo in pričevanje, nujna pogoja, da bi lahko od Gospoda prejeto apostolsko naročilo obrodilo obilne duhovne sadove v korist celotnega Božjega ljudstva.« (Papež Frančišek članom duhovne družine Predragocene Kristusove Krvi, med avdienco v dvorani Pavla VI., Vatikan, 30.6.2018)


Papež Frančišek: Skrivnost Kristusove krvi nas usmerja k oddaljenim


Papež nepričakovano prišel na večerjo z brezdomci, begunci in bivšimi zaporniki