Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Škof mora pasti čredo

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 12 hours 48 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Za pastirje nas je poklical in postavil Gospod, ne mi sami, in ne, da bi služili sebi, ampak čredi, ki nam je bila zaupana, da bi služili vse do darovanja življenja, kot je to storil Kristus, dobri pastir. 'Pásite Božjo čredo, ki vam je zaupana, pazite nanjo, pa ne na silo, ampak prostovoljno, v skladu z Božjo voljo. Ne zaradi grdega pohlepa po dobičku, ampak z voljnim srcem. Nikar ne nastopajte gospodovalno do tistega, kar vam je zaupano, ampak bodite čredi v zgled.'

 

Pasti čredo: velikodušno sprejemati
Velikodušno sprejemati, hoditi s čredo in ostati s čredo! Imejte tako veliko srce, da boste znali sprejeti vse ljudi, ki jih boste srečevali. Preko škofove dobrote in razpoložljivosti naj ljudje, ki potrkajo na njegova vrata, izkusijo očetovstvo Boga in spoznajo, kako je Cerkev dobra mati, ki vedno sprejema in ljubi.

 

Pasti čredo: hoditi s čredo
Vse je treba velikodušno sprejeti, da bi z vsemi lahko hodili. Škof je namreč na poti 'z' in 'v' svoji čredi, kar pomeni skupaj z verniki deliti veselje in upanje, težave in trpljenje, ljudi razumeti, jim pomagati in jih usmerjati. Hoditi skupaj z drugimi zahteva ljubezen, škofovska služba pa je ravno služba ljubezni.

 

Hoditi s čredo za škofa pomeni najprej naklonjenost do duhovnikov. Duhovnik je namreč prvi, ki je škofu bližnji. Duhovniki so nenadomestljivi sodelavci, od katerih škof prejema nasvete in pomoč, za katere skrbi kot oče, brat in prijatelj. Med prvimi škofovimi nalogami je torej duhovna skrb za duhovnike, ne da bi pri tem pozabili tudi na njihove človeške potrebe. Čas, preživet z duhovniki, ni nikoli izgubljeni čas!

 

Škofova navzočnost v škofiji: Pastir namreč mora imeti »vonj po ovcah«, navzoč mora biti sredi svojega ljudstva kot Jezus, Dobri pastir. Škofova prisotnost ni drugotnega pomena. Zahteva jo samo ljudstvo, ki želi videti svojega škofa, kako hodi z njim in mu je blizu. Ne zapirajte se! Stopite med svoje vernike, tudi na periferije vaših škofij in vse tiste bivanjske periferije, kjer so trpljenje, samota, človeško propadanje. Pastoralna prisotnost pomeni hoditi z Božjim ljudstvom, hoditi spredaj in kazati pot; hoditi sredi in krepiti edinost, hoditi zadaj, da nihče ne bi zaostal …

 

Stil služenja čredi mora biti stil ponižnosti, a tudi stil strogosti in bistvenega. Svarim vas pred ambicioznostjo, kajti škof ni ženin te Cerkve zato, ki bi lahko pričakoval drugo, lepšo in bogatejšo. Bodite zelo pozorni na to, da ne boste zapadli v karierizem!

 

Pasti čredo: ostati s čredo
Ostajati s čredo, misleč pri tem na stabilnost, ki ima dva vidika: ostati v škofiji in ostati v »tej« škofiji, brez iskanja zamenjav in napredovanj. Pomembno je, da škofje bivajo, živijo v svoji škofiji, med ljudmi. Prosim vas, ostanite med svojimi ljudmi! Ostanite, ostanite! … Izogibajte se pohujšanja, da bi bili 'škofje letališča'!« (Papež Frančišek novim škofom, 19.9.2013)

 

 

 

Papež novim škofom: Sprejemajte velikodušno, hodite in ostanite s čredo