Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Škandal vojne

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 3 hours 3 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Današnje berilo iz Jakobovega pisma govori o vojskovanju in prepirih, evangeljski odlomek pa o prerekanju Jezusovih učencev, kdo med njimi je največji…

 

Mir ne sme biti samo beseda, ne smemo se navaditi na škandal vojne. Vojna se rodi, kadar se srca oddaljijo. O tem, o žrtvah tu in tam, beremo v časopisih vsak dan. Zdi se, da so mrtvi del vsakdanje računice. Navadili smo se brati te stvari! Če bi imeli dovolj potrpežljivosti, da bi našteli vse vojne, ki se v tem trenutku odvijajo po svetu, bi nedvomno imeli popisanega precej papirja. Zdi se, da se nas je duh vojne polastil.

 

V tem obdobju se spominjamo stoletnice svetovne vojne, vendar pa danes ni nič drugače, le da imamo namesto ene velike vojne vsepovsod majhne vojne in razdeljene narode. Da bi ohranili lastne interese se pobijajo med seboj.

 

'Od kod boji in od kod prepiri med vami?' To vprašanje stoji na začetku odlomka iz Jakobovega pisma. Vojne in sovraštvo se ne kupujeta na tržnici, ampak jih najdemo v srcih. Spomnim se, kako smo bili kot otroci pri verouku ogorčeni, ko so nam razložili zgodbo o Kajnu in Abelu. Nismo namreč mogli sprejeti, da bi nekdo ubil brata. Toda danes je na milijone oseb ubitih med brati, le da smo na to navajeni. Prva svetovna vojna v nas vzbuja ogorčenje. Ta velika vojna, ki je vsepovsod, a je nekoliko skrita, pa v nas ne vzbuja ogorčenja. Mnogi umirajo zaradi koščka zemlje, zaradi neke ambicije, sovraštva, zaradi rasnega ljubosumja. K vojni, k duhu sveta, nas pripeljejo poželenja.

 

Običajno se pred konfliktom znajdemo v nenavadni situaciji: rešiti ga želimo s prepirom. To je jezik vojne. Ta nam pride na misel pred jezikom miru. In posledice? Pomislite na lačne otroke v begunskih taboriščih … Pomislite samo na to - to je sad vojne! In če želite, pomislite na velike salone, na zabave, ki jih prirejajo tisti, ki so gospodarji industrije orožja, ki izdelujejo orožje, orožje, ki konča tam. Otrok v begunskem taborišču, ki je bolan, lačen; in velike zabave, življenje v ugodju tistih, ki orožje izdelujejo. Kaj se dogaja v naših srcih? Preprost nasvet apostola Jakoba: 'Približajte se Bogu in On se bo približal vam.' Tako bo ta duh vojne, ki nas oddaljuje od Boga, ne le daleč od nas, ampak tudi daleč od naših domov.

 

Koliko je uničenih družin, ker oče ali mama nista sposobna najti poti miru in imata raje vojno, raje obtožujeta … Vojna uničuje! 'Od kod boji in od kod prepiri med vami? Ali ne od tod: iz vašega poželenja?' Iz srca vam danes predlagam, da bi molili za mir, za tisti mir, za katerega se zdi, da je postal samo beseda in nič več. Da bi ta beseda imela zmožnost ukrepati, sledimo nasvetu apostola Jakoba: 'Občutite svojo nesrečo!' Tisto nesrečo, iz katere izvirajo vojne: vojne v družini, vojne v četrti, vojne vsepovsod. Kdo izmed nas joče, ko bere časopis ali ko na televiziji vidi podobe vseh teh mrtvih? 'Vaš smeh naj se spremeni v žalovanje in veselje v potrtost.' To je tisto, kar mora danes, 25. februarja, narediti kristjan pred mnogimi vojnami vsepovsod: jokati, žalovati, ponižati se. Gospod naj nam da to razumeti in naj nas reši, da se na novice o vojni ne bi navadili.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 25.2.2014)

 

 

 

Papež Frančišek: Lačen otrok v begunskem taborišču in velike zabave izdelovalcev orožja

 

 

 

»Jezus vodi v srečanje in povezuje generacije. On je neizčrpen vir ljubezni, ki premaga vsako zaprtost, osamljenost, žalost. Na vaši družinski poti, imate veliko lepih trenutkov: obroki, počitek, delo v hiši, zabava, molitev, potovanja in romanja, dela solidarnosti … A če manjka ljubezen, manjka veselje. Pristno ljubezen pa poklanja Jezus. Daje nam svojo besedo, ki razsvetljuje našo pot; daje nam kruh življenja, ki podpira vsakodnevni napor naše poti.« (Papež Frančišek v pismu družinam, v Vatikanu, 25.2.2014)

 

 

 

 

Izšlo Frančiškovo Pismo družinam: Drage družine, vaša molitev za škofovsko sinodo bo dragocen zaklad, ki bo obogatil Cerkev