Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Sinoda - 'Splača se staviti na Cerkev, ni zapravljen čas!'

1 odgovor [Zadnja objava]
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 4 hours 25 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Res se splača staviti na Cerkev, ni zapravljen čas

»Drage blaženosti, eminence, ekscelence, dragi bratje in sestre, dragi mladi!

Vstopajoč v to dvorano, v kateri se bo govorilo o mladih, se že čuti moč njihove navzočnosti, saj izžareva pozitivnost in navdušenje, ki sta sposobna preplaviti in razveseliti ne samo to dvorano temveč vso Cerkev in ves svet.

 

Poglejte, zakaj ne morem začeti, ne da bi vam rekel hvala! Hvala vam navzočim, hvala tolikim osebam, ki so skozi pot dvoletne priprave, bodisi tukaj v Cerkvi v Rimu in v vseh Cerkvah po svetu, marljivo in zavzeto delali, da bi prišli do tega trenutka. Iz srca hvala kardinalu Lorenzu Baldisseriju, generalnemu tajniku sinode; predsednikom delegatom, kardinalu Sérgiu da Rochu, glavnemu poročevalcu; msgr. Fabiu Fabeneju, podtajniku; uradnikom generalnega tajništva in pomočnikom. Hvala vsem vam: sinodalni očetje, poslušalci, izvedenci in svetovalci, bratski delegati, prevajalci, pevci in novinarji. Iz srca hvala vsem za vašo dejavno in rodovitno udeležbo. Iskreno zahvalo si zaslužita oba posebna tajnika, p. Giacomo Costa, jezuit in don Rossano Sala, salezijanec, ki sta velikodušno in prizadevno ter z mnogimi žrtvami delala na tem.

 

Res se splača, zares ni zapravljen čas!

Prisrčno se želim zahvaliti tudi mladim, ki so povezani v tem trenutku z nami in vsem mladim, ki so se na različne načine oglasili. Zahvaljujem se jim, ker so hoteli staviti na to, da se splača čutiti se del Cerkve ali vstopiti v pogovor z njo, da se splača imeti Cerkev za mater, za učiteljico, za dom, za družino, ki je sposobna kljub človeškim slabostim in težavam, da zasveti in se posreduje naprej neminljivo Kristusovo sporočilo; splača se oprijeti barke Cerkve, ki navkljub neusmiljenim viharjem sveta še naprej ponuja vsem zatočišče in gostoljubje; splača se prisluhniti drug drugemu; splača se plavati proti toku in se vezati za višje vrednote kot so: družina, zvestoba, ljubezen, vera, služenje, večno življenje. Naša odgovornost tu na sinodi je, da jih ne postavimo na laž, ampak jim pokažimo, kakor prav imajo, da stavijo na to: Res se splača, zares ni zapravljen čas!

 

Zahvala navzočim mladim

Predvsem se zahvaljujem vam, dragi mladi tukaj navzoči! Pot priprave na sinodo nas je poučila, da je vesolje mladih tako raznoliko, da ga ni moč popolnoma zastopati, vendar pa ste vi prav gotovo njegovo pomembno znamenje. Vaša udeležba nas napolnjuje z veseljem in upanjem.

 

Govorite s pogumom in parezijo

Sinoda, ki jo sedaj živimo, je prilika za skupno podelitev. Na začetku poti sinodalnega zasedanja želim povabiti vse, da govorite s pogumom in parezijo, to je, da združite svobodo, resnico in dejavno ljubezen. Samo preko pogovora bomo lahko rastli. Poštena in pristna kritika je konstruktivna in pomaga, česar pa ne počnejo nepotrebne govorice, prazne marnje, sklepanja ali predsodki.

 

Sinoda je vaja v poslušanju

K pogumnemu govorjenju pa mora ustrezati ponižnost poslušanja. Na predsinodalnem srečanju sem rekel mladim: 'Če govori tisti, ki mi ni všeč, ga moram še bolj poslušati, saj ima vsak pravico, da se mu prisluhne, kot ima vsak pravico govoriti.' To odprto poslušanje pa zahteva pogum, da zastavimo besedo ter postanemo glas številnih mladim po svetu, ki niso tu navzoči. To poslušanje tudi odpira prostor za pogovor. Sinoda mora biti vaja v pogovoru, predvsem med tistimi, ki se je udeležujejo. Prvi sad tega pogovora je, da se vsak odpre za novost, da spremeni svoje mnenje zaradi tega, kar je slišal od drugih. To je za sinodo pomembno. Številni med vami ste že pripravili svoj intervent (prispevek) preden ste prišli sem. Zahvaljujem se vam za to delo, vendar vas vabim, da se čutite svobodne, da to kar ste pripravili imate za osnutek, ki je odprt za morebitno dopolnitev ali spremembo, glede na to, kar bi lahko sinodalna pot vsakemu svetovala. Zares svobodno sprejmimo in skušajmo razumeti druge, saj je sprememba lastnih prepričanj in stališč znamenje velike tako človeške kot duhovne zrelosti.

 

Sinoda je cerkvena vaja v razločevanju

Sinoda je cerkvena vaja v razločevanju. Iskrenost pri govorjenju ter odprtost za poslušanje sta temeljnega pomena, da bo sinoda lahko proces razločevanja. Razločevanje ni nek reklamni slogan, ni neka organizacijska tehnika, tudi ne modnost tega pontifikata, temveč notranja drža, ki je zakoreninjena v deju vere. Razločevanje je metoda in istočasno predlagan cilj. Utemeljeno je na prepričanju, da Bog deluje v zgodovini sveta, v dogodkih življenja, v osebah, ki jih srečam in ki mi govorijo. Zato smo poklicani prisluhniti temu, kar nam Sveti Duh predlaga preko večkrat nepredvidljivih načinov in usmeritev. Razločevanje pa potrebuje prostor in čas. Zaradi tega določam, da se med plenarnim zasedanjem ter v skupinah po petih prispevkih držite trenutka tišine, okoli tri minute. S tem se bo vsakemu omogočilo, da bo lahko postal pozoren na odmeve, ki jih poslušano prebuja v njegovem srcu, da bo šel v globino in razbral to, kar ga je najbolj zadelo. Ta pozornost na notranjost je ključnega pomena, da bomo lahko opravili pot prepoznavanja, razlaganja in izbire.

 

Sinoda je znamenje Cerkve, ki posluša in je na poti

Smo znamenje Cerkve, ki posluša in je na poti. Drža poslušanja pa ni omejena samo na besede, ki si jih bomo izmenjali med sinodalnim delom. Pot priprave na ta trenutek je pokazal, da ima Cerkev dolg glede poslušanja, tudi do mladih, ki se pogosto ne čutijo od Cerkve razumljeni v svoji izvirnosti in zato ne sprejeti v tem, kar v resnici so, včasih celo zavrnjeni. Ta sinoda ima priložnost, nalogo in dolžnost, da je znamenje Cerkve, ki resnično posluša, ki se pusti nagovoriti zahtevam tistih, ki jih sreča in ki nima vedno že v naprej pripravljenega odgovora. Cerkev, ki ne posluša, se izkaže za zaprto pred novostmi, zaprto pred Božjimi presenečenji. Zaradi tega ne bo mogla biti verodostojna, še posebej za mlade, ki se bodo zaradi tega neizogibno oddaljili ne pa približali…« (Papež Frančišek v sinodalni dvorani ob začetku 1. generalnega zasedanja škofovske sinode o mladih; Vatikan, 3.10.2018)

 

Se nadaljuje…

 

Papež Frančišek ob začetku zasedanja: Res se splača staviti na Cerkev, ni zapravljen čas

Papež Frančišek na začetku zasedanja: Res se splača staviti na Cerkev, ni zapravljen čas 2. del

s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 4 hours 25 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Posredujem povezavo do interventa nadškofa Alojza Cvikla na sinodi o mladih:

Msgr. Alojzij Cvikl na sinodi: Mladi kristjani v Sloveniji si želijo Kristusa, vidnega v Cerkvi