Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Savel - od preganjalca do evangelizatorja

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 7 hours 49 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Savel, od preganjalca do evangelizatorja

»Med potjo, ko se je bližal Damasku, pa ga je nenadoma obsijala luč z neba. Padel je na tla in zaslišal glas, ki mu je rekel: 'Savel, Savel! Zakaj me preganjaš?' Rekel je: 'Kdo si, Gospod?' Glas pa je odgovoril: 'Jaz sem Jezus, ki ga ti preganjaš. Zdaj pa vstani in pojdi v mesto in izvedel boš, kaj moraš storiti!'« (Apd 9,3-6).

 

Mladenič, ki mu je bilo ime Savel

»Od Štefanovega kamenjanja dalje se je pojavi lik, ki je poleg Petra v Apostolskih delih najbolj navzoč in očiten: to je 'mladenič, ki mu je bilo ime Savel' (Apd 7,58). Na začetku je opisan kot tisti, ki odobrava Štefanovo smrt in hoče uničiti Cerkev (glej Apd 8,3), a pozneje bo postal orodje, ki ga je Bog izbral za oznanjevanje evangelija poganom  (glej Apd 9,15; 22,21; 26,17).

 

Savlovo besnenje

S pooblastilom velikega duhovnika, Savel začne preganjanje in zapiranje kristjanov. Vi, ki prihajate iz nekaterih narodov, ki so bili preganjanji pod diktaturami, dobro razumete, kaj pomeni preganjati in zapirati ljudi. Tako je delal Savel. In pri tem je mislil, da služi Gospodovi Postavi. Luka pravi, da je Savel 'besnel in grozil s smrtjo Gospodovim učencem' (Apd 9,1): v njem je nek dih smrti in ne življenja.

 

Savel ideolog

Mladi Savel je prikazan kot nepopustljiv, kot nekdo, ki kaže nestrpnost do vsakega, ki misli drugače od njega, absolutizira svojo politično in versko identiteto, drugega pa obravnava kot potencialnega sovražnika, s katerim se je treba boriti. Ideolog. V Savlu se je vera spremenila v ideologijo: versko ideologijo, družbeno ideologijo, politično ideologijo. Samo potem, ko ga Kristus spremeni, bo učil, da se resničen boj 'ne bije proti krvi in mesu, ampak proti […] svetovnim gospodovalcem te mračnosti, proti zlohotnim duhovnim silam v nebeških področjih' (Ef 6,12).

 

Grem 'naproti' ali pa sem 'proti'?

Besno in konfliktno Savlovo stanje vabi vsakega med nami, da se vpraša: Kako živim svoje življenje vere? Grem naproti drugim ali pa sem proti drugim? Pripadam vesoljni Cerkvi (dobrim, slabim, vsem) ali pa imam selektivno ideologijo? Častim Boga ali častim dogmatične formulacije? Kakšno je moje versko življenje? Vera v Boga, ki jo izpovedujem, me dela prijaznega ali pa sovražnega do tistega, ki je drugačen od mene?

 

Gospod se dotakne Savlovega srca

Luka pripoveduje, da, medtem ko je Savel ves zavzet z iztrebljanjem krščanske skupnosti, mu Gospod sledi, da bi se dotaknil njegovega srca in ga spreobrnil k sebi. To je Gospodova metoda: dotakne se srca. Vstali dá pobudo in se Savlu prikaže na poti v Damask (glej Apd 9,3-19; 22,3-21; 26,4-23). Preko dvojice luč in glas, ki je značilna za Božja razodetja, se Vstali prikaže Savlu in ga vpraša za razlog njegovega bratomornega besa: 'Savel, Savel! Zakaj me preganjaš?' (Apd 9,4). Vstali tukaj pokaže, da je eno z vsemi, ki verujejo vanj: udariti enega člana Cerkve pomeni udariti samega Kristusa! Tudi tisti, ki so ideologi, ker hočejo 'čistost' Cerkve, udarjajo Kristusa.

 

Savlova zunanja in notranja slepota

Jezusov glas pravi Savlu: 'Vstani in pojdi v mesto in izvedel boš, kaj moraš storiti!' (Apd 9,6). A ko se Savel postavi na noge, ne vidi več ničesar, postane slep. Iz močnega, vplivnega in neodvisnega moža postane slaboten, potreben pomoči in odvisen od drugih, saj ne vidi. Kristusova luč ga je zaslepila in postal je slep: 'Tako se tudi na zunaj pokaže njegova notranja stvarnost, njegova slepota za resnico, za luč, ki je Kristus' (Benedikt XVI., Splošna avdienca, 3. september 2008).

 

Začetek novega življenja

Iz tega 'telo ob telesu' med Savlom in Vstalim se začne preobrazba, ki kaže Savlovo osebno veliko noč, njegov prehod od smrti v življenje. Kar je prej bila slava, sedaj postanejo smeti, ki se jih vrže stran, da bi se pridobilo dejanski dobiček, kar je Kristus in življenje v njem (glej Flp 3,7-8).

 

Krst pri Savlu, kakor tudi pri vsakem med nami, zaznamuje začetek novega življenja. Spremlja ga nov pogled na Boga, na samega sebe in na druge, ki iz nasprotnikov postanejo skorajda bratje v Kristusu.

Prosimo Očeta, da kakor Savlu tudi nam pomaga izkusiti sunek svoje ljubezni, ki edina lahko iz kamnitega srca naredi meseno srce (glej Ez 11,19), zmožno vase sprejeti isto čutenje Jezusa Kristusa (glej Flp 2,5).« (Papež Frančišek v katehezi med splošno avdienco na Trgu sv. Petra, 9.10.2019)

 

Kateheza: Savel, od preganjalca do evangelizatorja