Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

S kakšno mero merim?

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Stran je dosegljiva
Zadnjič prijavljen: 14 min 11 sec od tega
Pridružen: 13.01.2011

S kakšno mero merim druge in sebe?

Meriti s krščansko mero

»V Markovem evangeliju (Mr 4,21-25) najdemo trditev: 'S kakršno mero merite, s takšno se vam bo odmerilo.' Vsi delamo račune v življenju, delamo jih v sedanjosti in predvsem jih bomo naredili ob koncu našega življenja. Ta Jezusov stavek nam pravi, kakšen bo tisti trenutek oziroma kako se bo odvijala sodba. Če nam odlomek o blagrih in 25. poglavje iz Matejevega evangelija kažeta stvari, ki jih moramo delati, pa nam Gospod danes govori o tem, kako naj jih delamo, o slogu, s katerim jih moramo živeti, o meri.

 

S kakšno mero merim druge? S kakšno mero merim sebe? Je to velikodušna mera, polna ljubezni do Boga, ali pa je mera nizke ravni? S to isto mero bom sojen, ne bo druge; ta, ravno ta, ki jo jaz uporabljam. Kakšna je raven, na katero sem postavil svojo palico? Je na visoki ravni? O tem moramo razmisliti. Tega ne vidimo samo v dobrih stvareh, ki jih počnemo, ali v slabih stvareh, ki jih delamo, ampak v neprestanem življenjskem slogu.

 

Bog, ki se poniža, kot model

Vsak med nami ima namreč nek slog, nek način, s katerim meri sebe, stvari in druge. In ta isti način bo Gospod uporabil za nas. Kdor torej meri z egoizmom, bo na isti način tudi merjen; kdor je brez sočutja in pri povzpenjanju v svojem življenju tepta glave drugih, bo sojen na isti način, torej brez sočutja. Temu nasproten pa je življenjski stil kristjana. Kot kristjan se vprašam, kaj je temeljni kamen, kamen vzporejanja, da bi vedel, če sem na ravni kristjana, na ravni, ki jo hoče Jezus. To je zmožnost ponižnosti, je zmožnost trpeti ponižanja. Kristjanu, ki ni zmožen s sabo nositi življenjskih ponižanj, nekaj manjka. Je 'polakirani' kristjan ali [kristjan] zaradi interesa. A zakaj ravno to? Ker je tako storil Jezus, ponižal je samega sebe. Pavel pravi: 'Ponižal je samega sebe vse do smrti, in sicer smrti na križu.' On je bi Bog, a se tega ni oklepal: izpraznil se je. To je model.

 

Posvetneži ali kristjani?

Življenjski stil, ki ne sledi Jezusovemu modelu, pa je 'posvetni'. Na primer pritoževanja, o katerih mi govorijo škofje, ko imajo težave pri premeščanju duhovnikov v župnije, ker te veljajo za nižje kategorije in ne višje, kamor bi hoteli iti, in torej prestavitev živijo kot neko kazen. Tako torej lahko prepoznam 'moj slog', 'moj način sojenja': po svojem obnašanju pred ponižanji, ki je lahko posvetni način sojenja, način sojenja kot grešnika, podjetniški način sojenja, krščanski način sojenja. 'Z mero, s katero merite, se bo merilo vam.' Z isto mero. Če ima nekdo krščansko mero, ki sledi Jezusu po njegovi poti, bo sojen z isto mero, z veliko, veliko, veliko sočutja, z veliko usmiljenja. A če je moja mera posvetna in samo uporabljam krščansko vero – grem k maši, a živim kot posvetnež –, se mi bo merilo s to isto mero.

Prosimo Gospoda za milost, da bi živeli krščansko in predvsem da se ne bi bali križa, ponižanj, kajti to je pot, ki jo je on izbral, da nas reši; in to je tisto, kar nam zagotavlja, da je moja mera krščanska: zmožnost nositi križ, zmožnost trpeti kakšno ponižanje.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 30.1.2020)

 

Papež med jutranjo homilijo: S kakšno mero merim druge in sebe?