Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Rožni venec - veseli del

križ

pesem: Jezus k tebi hitim, 28
pesem: Moj oče, ves se ti izročim, 51

Napoved Jezusovega rojstva
V šestem mesecu je Bog poslal angela Gabriela v galilejsko mesto Nazaret,  k devici, zaročeni z možem, ki mu je bilo ime Jožef, iz Davidove hiše, in devici je bilo ime Marija.

Oznanjenje Mariji slovesno odpira izpolnitev obljub in priprav. Naj tudi za nas napoved Jezusovega rojstva pomeni predvsem veselje, nad obljubo, ki jo je Bog dal človeku: »Svetu bom poslal odrešenika, ki se bo imenoval Emanuel, kar pomeni, Bog z nami.« Jezus, hvala ti, da si z nami tudi v tej molitvi.

desetka: Ki si ga Devica od svetega Duha spočela

pesem: Čas življenja, 11

Marija obišče Elizabeto
39 Tiste dni je Marija vstala in se v naglici odpravila v gričevje, v mesto na Judovem. 40 Stopila je v Zaharijevo hišo in pozdravila Elizabeto. 41 Ko je Elizabeta zaslišala Marijin pozdrav, se je dete veselo zganilo v njenem telesu. Elizabeta je postala polna Svetega Duha 42 in je na ves glas vzkliknila in rekla: »Blagoslovljena ti med ženami, in blagoslovljen sad tvojega telesa!

Marijino »obiskanje« Elizabete je postalo »božji obisk njegovega ljudstva«. Tudi k nam hodi Bog vedno znova na obisk. Hoče biti z nami. Naj bomo vedno pripravljeni na srečanje z njim, naj bodo naša srca odprta za Njegovo ljubezen.

desetka: Ki si ga devica v obiskovanju Elizabete nosila

pesem:
Vstani sveti se, 119

Jezusovo rojstvo
1 Tiste dni je izšel ukaz cesarja Avgusta, naj se popiše ves svet. 2 To popisovanje je bilo prvo v času, ko je bil Kvirinij cesarski namestnik v Siriji. 3 In vsi so se hodili popisovat, vsak v svoj rodni kraj. 4 Tudi Jožef je šel iz Galileje, iz mesta Nazareta, v Judejo, v Davidovo mesto, ki se imenuje Betlehem, ker je bil iz Davidove hiše in rodbine, 5 da bi se popisal z Marijo, svojo zaročenko, ki je bila noseča. 6 Ko sta bila tam, so se ji dopolnili dnevi, ko naj bi rodila. 7 In rodila je sina, prvorojenca, ga povila in položila v jasli, ker v prenočišču zanju ni bilo prostora.

Jezus se je rodil zavržen v hlevu, v ubožni družini. Preprosti pastirji so prve priče dogodka. Prav v tej skromnosti se razodeva veličina nebes. Jezus naj te tudi mi srečamo v vsakdanjih drobnih stvareh, v majhnih pozornostih, v nasmehu ljudi, v pogledu, v prijazni besedi. Odpri nam oči, da te prepoznamo!

desetka: Ki si ga Devica rodila

pesem:
Ti najsvetlejša si luč, 108

Ko je bilo dopolnjenih osem dni in so dete obrezali, so mu dali ime Jezus, kakor je bil imenovan po angelu, preden je bil spočet v telesu.
Ko so se dopolnili dnevi njenega očiščevanja po Mojzesovi postavi, so ga prinesli v Jeruzalem, da bi ga postavili pred Gospoda, kakor je zapisano v Gospodovi postavi: Vsak moški prvorojenec naj se imenuje svet Gospodu, in da bi žrtvovali, kakor je rečeno v Gospodovi postavi: dve grlici ali dva golobčka.

Marija in Jožef sta pred Boga prinesla najdražje – svojega otroka. Izročila sta ga njemu, naj z njim razpolaga on. Dogodek spodbuja tudi nas, da se vsak dan znova postavimo pred Gospoda. Naj iz nas naredi ljudi po svoji podobi, naj razpolaga z nami.

desetka: Ki si ga Devica v templju darovala

pesem:
Povabil si me, 77

Deček Jezus v templju
Njegovi starši so vsako leto ob prazniku pashe hodili v Jeruzalem. Ko je bil star dvanajst let, so šli na pot po praznični navadi. In ko so se po končanih prazničnih dneh vračali, je deček Jezus ostal v Jeruzalemu, ne da bi njegovi starši to opazili. Mislili so, da je pri popotni druščini in so prehodili pot enega dne. Nato so ga začeli iskati med sorodniki in znanci. Ker ga niso našli, so se vrnili v Jeruzalem in ga iskali. Po treh dneh so ga našli v templju. Tam je sedèl med učitelji, jih poslušal in vpraševal. 47 In vsi, ki so ga slišali, so bili iz sebe nad njegovo razumnostjo in njegovimi odgovori.

Jezus tu daje slutiti skrivnost svoje popolne posvečenosti poslanstvu, ki izhaja iz njegovega božjega sinovstva: Mar nista vedela, da moram biti v tem, kar je mojega Očeta?« Tam kjer je tvoj zaklad, tam je tudi tvoje srce. Izročajmo se Mariji in Jezusu v varstvo, da bomo v njem odkrivali tudi svoje poslanstvo.

desetka:
Ki si ga Devica v templju našla

pesem:
Stopi s hvalnico, 90

Litanije Matere Božje
 
Gospod, usmili se, Gospod …
Kristus, usmili se, Kristus …
Gospod, usmili se, Gospod …
Kristus, sliši nas, Kristus …
Kristus, usliši nas, Kristus …
Bog Oče nebeški, usmili se nas.
Bog Sin, Odrešenik sveta
Bog Sveti Duh
Sveta Trojica, en sam Bog
Sveta Marija, prosi za nas.
Sveta Mati božja
Sveta devic Devica
Mati Kristusova
Mati Cerkve
Mati milosti božje
Mati prečista
Mati brezmadežna
Mati nedolžna
Mati deviška
Mati ljubezniva
Mati čudovita
Mati dobrega sveta
Mati Stvarnikova
Mati Odrešenikova
Devica najmodrejša
Devica častitljiva
Devica hvale vredna
Devica mogočna
Devica milostljiva
Devica verna
Podoba pravice
Sedež modrosti
Začetek našega veselja
Posoda duhovna
Posoda časti vredna
Posoda vse svetosti
Roža skrivnostna
Stolp Davidov
Stolp slonokosteni
Hiša zlata
Skrinja zaveze
Vrata nebeška
Zgodnja danica
Zdravje bolnikov
Pribežališce grešnikov
Tolažnica žalostnih
Pomoč kristjanov
Kraljica angelov
Kraljica očakov
Kraljica prerokov
Kraljica apostolov
Kraljica mučencev
Kraljica spoznavalcev
Kraljica devic
Kraljica vseh svetnikov
Kraljica brez madeža izvirnega greha spočeta
Kraljica v nebesa vzeta
Kraljica presvetega rožnega venca
Kraljica družine
Kraljica miru
Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, prizanesi nam, o Gospod.
Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, usliši nas, o Gospod.
Jagnje božje, ki odjemlješ grehe sveta, usmili se nas.
Prosi za nas, sveta božja Porodnica – da postanemo vredni obljub Kristusovih.

Molimo. Gospod Bog, vedno naj se veselimo zdravja na duši in na telesu. Na priprošnjo svete Device Marije nas reši zemeljskih bridkosti in nam daj uživati nebeško veselje. Po Kristusu, našem Gospodu. Amen.
 

pesem: Za nebo pred teboj, 122
pesem: Sonce te zlati, 86