Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

RESETIRAN - Jean Marc Potdevin

Ni odgovorov
Dolores
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 8 weeks 3 days od tega
Pridružen: 17.03.2011

Knjiga prikazuje globoko osebno izpoved poslovneža, izvršnega direktorja Yahooja za Evropo, ki zaide v hujšo krizo srednjih let in se odloči za pot v Kompostelo. Tudi sam se v začetku Poti sprašuje kaj ga je privedlo do te odločitve. Po prehojenih nekaj deset kilometrih se mu odgovor ponudi sam od sebe: "Da bi se znova rodil v Bogu."

 

Avtor svoje doživljanje opisuje z besedami: "... tudi jaz sem se znova rodil iz kupa pepela, v katerega sem se sesul, oziroma iz kupa blata, ki ga je umesila in gnetla deževna Pot. Bil sem človek glina, ki se je znova ponižno prepustila Najvišjemu, pustila, da jo Stvarnikovi prsti pregnetejo, da ga oblikujejo v novega človeka..."

 

Na romanju je vstopil v kapelo in doživel nadnaravno srečanje, ki je popolnoma spremenilo njegovo življenje. Avtor opisuje svoje mistično doživetje in se odpravi k velikim krščanskim duhovnim učiteljem po razlago, da bi razumel, kar je doživel.

"... Notranje me je obiskoval in me s svojo milino brezmejno preplavljal z velikim zadovoljstvom. Med njegovimi obiski so me največkrat oblivale solze, solze globokega veselja in prevelike sreče. V tem tednu sem nedvomno jokal več kot v zadnjih štiridesetih letih prevelike suše... Čutil sem kot, da mi je vse odpuščeno, da me je znova vzljubil in me opral preteklosti. V ničemer nisem postal boljši, vendar mi je dal čutiti, kako me ima rad kljub mojim teminam..."

 

Ob koncu pa Jean-Marc Potdevin ugotavlja: "Nisem bil zadovoljen z dolgim seznamom splošnih ali posebnih drž Poti, čeprav so pripravile dušo na srečanje z Bogom. Vključeval je drže, ki so neposredno vezane na Pot (izgnanstvo, nenavezanost, odpoved, askeza hoje, notranja in zunanja tišina, samota, premišljevanje o lepoti) in tudi drže, ki so lastne moji osebni izkušnji (kesanje, ki me je med drugim privedlo do spovedi, premišljevanje Božje besede, premišljevanje o smrti, molitev) in nenazadnje duhovne drže, ki so spontano vzklile iz rodovitne zemlje Poti (ponižnost, zaupanje in prepustitev, poslušnost, vera)."

 

Knjigo sem z zanimanjem prebrala, ker mi je predstavila lik človeka današnjega časa, človeka v katerem bi se lahko vsi našli. Temu človeku, ki je v svojem življenju dosegel vse kar si je želel in je v očeh ljudi, ki so ga obkrožali tudi imel vse kar si srce poželi, je romanje po Jakobovi poti predstavljalo le še en dodaten iziv v življenju. V bistvu pa se je izkazalo, da je z vsakim prehojenim korakom na tej Poti, romal vedno globlje v svojo notranjost, vedno bliže svoji duši, dokler ni v najbolj skritih kotičkih odkril Njega, ki ga je ves prevzel. Prevzel ga je tako močno, da ga od tega trenutka dalje vztrajno išče in skuša to izkušnjo tudi razumsko dojeti.