Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Razumeti znamenja časa

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 7 hours 51 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Gospod svoje učence uči, kako razumeti znamenja časa, znamenja, ki jih farizeji ne zmorejo dojeti… Jezus se v evangeliju ni razjezil, ko učenci niso razumeli stvari, ampak se je pretvarjal. Tistima dvema iz Emavsa je dejal: 'Nespametna in počasna v srcu.' Nespametna in počasna v srcu – taka je oseba, ki ne razume Božjih stvari. Gospod želi, da bi razumeli, kaj se dogaja: kaj se dogaja v mojem srcu, kaj se dogaja v mojem življenju, kaj se dogaja v svetu, v zgodovini … Kaj pomeni to, kar se dogaja sedaj? To so znamenja časa!

 

Duh sveta nasprotno od nas ne želi, da bi bili ljudstvo, ampak le množica brez misli in brez svobode. Želi, da bi hodili po poti uniformnosti. Sveti Pavel opozarja, da duh sveta z nami dela kot da mi sami nismo sposobni razmišljati, z nami dela kot z nesvobodnimi osebami. Uniformna miselnost, enaka miselnost, slabotna miselnost, miselnost, ki je tako razširjena. Duh sveta ne želi, da se mi pred Bogom vprašamo: 'Toda zakaj to, zakaj tisto, zakaj se to dogaja?' Duh sveta nam celo predlaga miselnost v skladu z lastnimi nagnjenji: Mislim, kakor mi je všeč! Duh sveta ravno tistega noče, kar od nas zahteva Jezus: svobodne miselnosti, miselnosti moškega in ženske, ki sta del Božjega ljudstva. Odrešenje je namreč to, da smo ljudstvo, da smo Božje ljudstvo, da imamo svobodo.

 

Jezus od nas zahteva, da svobodno razmišljamo; razmišljamo, da bi razumeli, kaj se dogaja. A v resnici tega ne zmoremo sami, temveč potrebujemo pomoč Gospoda. Potrebujemo ga, da bi razumeli znamenja časa. Ta dar razumnosti nam da Sveti Duh in nam tako omogoči, da razumemo sami in ne zato, ker nam drugi povedo, kaj se dogaja. Gospod torej želi, da hodimo po poti z duhom razumnosti, s katerim razumemo znamenja časa. Lepo je prositi Gospoda Jezusa za milost, da nam pošlje svojega Duha razumnosti, zato da ne bi imeli slabotne miselnosti, da ne bi imeli uniformne miselnosti in da ne bi imeli miselnosti v skladu z našimi nagnjenji. Da bi imeli le miselnost v skladu z Bogom. S to miselnostjo, ki je miselnost razuma, srca in duše, ki je dar Svetega Duha, iščemo, kaj pomenijo stvari, in dobro razumemo znamenja časa. Za to milost moramo torej danes prositi Gospoda: za sposobnost, da bi razumeli znamenja časa.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 29.11.2013)
 

 

 

 

Papež pri jutranji maši: Razmišljati v skladu z Bogom pomeni razmišljati z glavo in srcem

 

 

 

 

»Posvečeno življenje je preroštvo. Bog nas prosi, da izstopimo iz gnezda, ki nas obdaja, in se podamo na meje sveta ter se pri tem izogibamo skušnjavi, da bi jih udomačili. To je najkonkretnejši način posnemanja Gospoda.« (Papež Frančišek vrhovnim redovnim predstojnikom, v Rimu, 29.11.2013)

 

 

 

Papež se je srečal z generalnimi redovnimi predstojniki in napovedal leto posvečenega življenja