Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Razločevanje med Svetim Duhom in duhom sveta

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 3 hours 49 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Zavedati se, kaj prihaja od Svetega Duha in kaj od duha sveta

»Krščansko življenje pomeni ostati v Bogu ter slediti Svetemu Duhu, ne duhu sveta, ki vodi v pokvarjenost in nezmožnost ločevati med dobrim in slabim. V berilu iz prvega Janezovega pisma (1 Jn 3,22-24; 4,1-6) evangelist povzame Jezusov nasvet učencem: 'Ostanite v Bogu.'

 

Za mnoge kristjane je Sveti Duh le nek golob

Nekdo je lahko v najbolj grešnih mestih, v najbolj ateističnih družbah, a če srce ostane v Bogu, ta moški in ženska prinašata zveličanje. V Apostolskih delih najdemo prizor, ko učenci prispejo v mesto in srečajo kristjane, ki jih je krstil Janez. Vprašajo jih: 'Ali ste prejeli Svetega Duha?' A tile sploh niso vedeli, kaj to je. Koliko kristjanov tudi danes istoveti Svetega Duha z golobom in ne ve, da je tisti, ki omogoča ostati v Gospodu, je zagotovilo, je moč, da se ostane v Gospodu.

 

Duh sveta jemlje zavedanje

Duh sveta je nasproten Svetemu Duhu. Jezus pri zadnji večerji Očeta ne prosi, naj učence vzame s sveta, kajti krščansko življenje je v svetu, temveč naj jih obvaruje pred duhom sveta, ki je nasproten. Je še slabši, kot če se stori greh. Je ozračje, ki te dela nezavednega, vodi te do točke, ko več ne znaš prepoznati dobro od slabega.

 

Sveti Duh je zagotovilo, da ostajamo v Bogu

Da pa bi ostali v Bogu, moramo prositi za dar Svetega Duha, ki je zagotovilo. Po tem spoznamo, da ostajamo v Gospodu. A kako lahko vemo, če imamo Svetega Duha ali pa duha sveta? Pojasni nam sveti Pavel, ki nam svetuje: 'Ne žalostite Svetega Duha.' Ko gremo naproti duhu sveta, žalostimo Svetega Duha in ga zanemarjamo, puščamo ga na strani in naše življenje gre po drugi poti.

 

Praznovati novo leto z zapravljanjem denarja

Duh sveta pomeni pozabiti. Greh te namreč ne oddaljuje od Boga, če se ga zavedaš in prosiš odpuščanja. A zaradi duha sveta pozabiš, kaj je greh, in verjameš, da se lahko vse počne. V teh dneh mi je nek duhovnik pokazal film o kristjanih, ki praznujejo novo leto v nekem turističnem mestu, v krščanski državi.

Praznovali so prvega v letu s strašno posvetnostjo, zapravljali denar in veliko stvari. Duh sveta. 'Je to greh?' 'Ne, to je pokvarjenost, slabše od greha.' Sveti Duh te vodi proti Bogu in če ti grešiš, te Sveti Duh varuje in ti pomaga, da vstaneš. A duh sveta te vodi proti pokvarjenosti, do točke, ko ne veš ločiti, kaj je dobro in kaj je slabo – vse je isto, vse je enako.

 

Preizkušati duhove

Neka pesem poje: 'Pojdi, pojdi, pojdi … vse je isto, saj se bomo srečali tam spodaj v peklu.' Duh sveta te vodi v nezavedanje, da ne ločiš greha. In kako lahko vem, ali sem na poti posvetnosti, duha sveta, ali pa sledim Duhu Boga?

 

Apostol Janez nam daje nasvet: 'Preljubi, ne verjemite vsakemu duhu', torej vsakemu čustvu, vsakemu navdihu, vsaki ideji, temveč duhove preskušajte, da bi spoznali, ali zares prihajajo od Boga ali pa od sveta. A kaj je to 'preizkušanje Duha'? Gre preprosto za naslednje: ko ti nekaj čutiš in bi to rad storil ali pa dobiš neko idejo, sodbo nečesa, vprašaj se: Ali je to, kar čutim, od Božjega Duha ali pa od duha sveta?

 

Vprašajmo se enkrat, dvakrat na dan ali ko nam nekaj pade na pamet: To, kar čutim, kar hočem narediti, od kod prihaja? Od duha sveta ali od Božjega Duha? Me bo to naredilo dobrega ali me bo vrglo proti tisti poti posvetnosti, ki je nezavedanje?

 

Mnogi ne vedo, kaj se dogaja v njihovem srcu

Mnogi kristjani živijo, ne da bi vedeli, kaj se dogaja v njihovem srcu. Zato sv. Pavel in sv. Jakob pravita: Ne verjemite vsakemu duhu, tistemu, kar čutite, ampak ga preizkušajte. Tako bomo vedeli, kaj se dogaja v našem srcu. Mnogi kristjani imajo srce kakor avtocesto in ne vedo, kdo gre in kdo se vrača, odhajajo in prihajajo, kajti ne znajo pretresti, kaj se v njih dogaja.

 

Zato vam priporočam, da si vsak dan vzamete nekaj časa, preden greste v posteljo ali opoldne – kadar pač hočete, in se vprašajte: Kaj je danes šlo skozi moje srce? Kaj sem hotel narediti, misliti? Kaj je duh, ki se je pojavil v mojem srcu? Božji Duh, Božji dar, Sveti Duh, ki me vedno vodi dalje, v srečanje z Gospodom, ali pa duh sveta, ki me milo in počasi oddaljuje od Gospoda – gre za počasen, počasen, počasen zdrs.

 

Prosimo za milost, da bi ostali v Gospodu in molimo k Svetemu Duhu, naj nam pomaga ostati v Gospodu in nam podeli milost razločevanja duhov, tega, kar imamo v sebi. Naj naše srce ne bo kot cesta, ampak točka srečanja med nami in Bogom.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 7.1.2020)

 

Jutranja homilija: Zavedati se, kaj prihaja od Svetega Duha in kaj od duha sveta