Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Protagonist evangelizacije je Sveti Duh

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 5 hours 46 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Protagonist evangelizacije je Sveti Duh

»Filip je prišel v mesto Samarije in tam oznanjal Kristusa. Množice so enodušno prisluhnile Filipovim besedam. Poslušale so ga in gledale znamenja, ki jih je delal: veliko obsedencev so z glasnim krikom zapustili nečisti duhovi, veliko hromih in pohabljenih je bilo ozdravljenih. V mestu je zavladalo veliko veselje« (Apd 8,5-8).

 

Preganjanje še bolj vname ogenj evangelizacije

»Zdi se, da je po Štefanovem mučeništvu pot Božje besede doživela premor, saj se je razbesnelo »nasilno preganjanje Cerkve v Jeruzalemu« (glej Apd 8,1). Apostoli ostanejo v Jeruzalemu, medtem ko se mnogi kristjani razkropijo po drugih krajih Judeje in Samarije. V Apostolskih delih se zdi, kot da je preganjanje trajno življenjsko stanje učencev, v skladu s tem, kar je rekel Jezus: »Če so preganjali mene, bodo preganjali tudi vas« (Jn 15,20). A preganjanje, namesto da bi ugasnilo ogenj evangelizacije, ga še bolj vname.

 

Diakon Filip

V odlomku iz Apostolskih del, ki se je bral med avdienco, smo slišali, da je diakon Filip začel evangelizirati mesta v Samariji. Številna so znamenja osvoboditve in ozdravljanja, ki spremlja oznanilo Besede. Na tej točki Sveti Duh zaznamuje novo stopnjo potovanja evangelija: Filipa spodbudi, da gre naproti tujcu, ki ima srce odprto za Boga. Filip vstane in odpotuje ter na zapuščeni in nevarni poti sreča dvorjana etiopske kraljice, ki je upravljal vso njeno zakladnico (glej Apd 8,26-40). Ta mož, evnuh, se iz Jeruzalema vrača domov. Sedi na vozu in bere iz zvitka preroka Izaija (glej Iz 55, 7-8). Filip prisede na voz in ga vpraša: »Ali razumeš, kaj bereš?« In Etiopijec odgovori: »Kako naj bi razumel, ko me pa nihče ne pouči?« Ta pomemben mož prizna, da potrebuje vodstvo pri razumevanju Božje besede. Bil je ponižen.

 

Ni dovolj le brati, treba je razumeti

Ta pogovor med Filipom in Etiopijcem nam daje misliti, kako ni dovolj brati Pisma, treba je razumeti njegov smisel, najti 'sok' in iti čez 'skorjo', zajemati v Duhu, ki oživlja branje. Kakor je rekel papež Benedikt XVI. na začetku sinode o Božji besedi, »eksegeza, resnično branje Svetih spisov, ni le literarni pojav … Je gibanje mojega življenja.«

 

Protagonist je Sveti Duh

Kdo je torej protagonist tega, kar je bral Etiopijec? Filip ponudi svojemu sogovorniku ključ za branje: tisti ponižen trpeči služabnik, ki se na zlo ne odziva z zlom in ki, čeprav je veljal za neuspešnega in nerodovitnega in na koncu razpolovljenega, osvobodi ljudstvo krivičnosti in rodi sad za Boga, to je ravno tisti Kristus, ki ga oznanjata Filip in vsa Cerkev, ki nas je z veliko nočjo vse odrešil. Etiopijec spozna Kristusa, prosi za krst in izpove vero v Gospoda Jezusa. Pripoved je lepa, a kdo je spodbudil Filipa, da prisede na voz. To je Sveti Duh. Sveti Duh je protagonist evangelizacije. 'Grem evangelizirat. Ja, in kaj boš delal? Oznanjal bom evangelij in govoril, kdo je Jezus, ljudi bom poskušal prepričati, da je Jezus Bog.' To ni evangelizacija, če ni Svetega Duha, ni evangelizacije. To je lahko prozelitizem, reklama. A evangelizacija je, da se prepustiš Svetemu Duhu, da te on spodbuja oznanjati, oznanjati s pričevanjem, tudi z mučeništvom, tudi z besedo.

 

Veselje kot znamenje

Potem ko je Etiopijcu pomagal srečati Vstalega, Filip izgine. Duh ga pošlje opravljat druge stvari. Protagonist evangelizacije je Sveti Duh. In kaj je znamenje, da si ti, kristjanka, kristjan, evangelizator? Veselje. Tudi v mučeništvu. Filip je poln veselja šel nekam drugam oznanjat evangelij.

Naj Duh pomaga krščenim moškim in ženskam, da bodo oznanjali evangelij, da ne bodo pritegovali druge k sebi, ampak h Kristusu, da bodo znali ustvariti prostor za Božje delovanje, da bodo znali drugim pomagati biti svobodni in odgovorni pred Gospodom.« (Papež Frančišek v katehezi med splošno avdienco na Trgu sv. Petra, 2.10.2019)

 

Papeževa kateheza: Protagonist evangelizacije je Sveti Duh

Papež za japonsko televizijo KTN: Vi ste ljudstvo, ki je sposobno ponovno vstati