Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

'Prosite in vam bo dano'

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 4 hours 21 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Moliti vsiljivo, vztrajno, brez sramu

»V današnjem evangeljskem odlomku Jezus uči svoje učence, kako moliti. Pove zgodbo o nekem možu, ki opolnoči potrka na vrata svojega prijatelja ter ga prosi za tri hlebe. Prijatelj mu odgovori, da prihaja ob neprimernem času, saj so že vsi v postelji, a potem vseeno vstane in mu da, kar ga prosi (glej Lk 11,5-13).

 

Moli vsiljivo

Izpostavil bi tri elemente: človek v stiski, prijatelj, nekaj kruha. Evangelij nam govori o nepričakovanem obisku prijatelja, ki se znajde v stiski, in o njegovi vztrajni prošnji, saj zaupa prijatelju, ki ima, kar potrebuje. Prosi vsiljivo. Gospod nas želi naučiti, kako moliti: Moliti s pogumom, kajti ko prosimo, običajno nekaj potrebujemo. Prijatelj je Bog. Je bogat prijatelj, ki ima kruh, ima tisto, kar mi potrebujemo. Kakor da bi Jezus rekel: 'Pri molitvi bodite vsiljivi. Ne utrudite se.' A ne utrudite se – kaj? Prositi. 'Prosite in vam bo dano.'

 

Molitev ni čarovniška palica

A molitev ni čarovniška palica. Ne gre tako, da mi takoj, ko prosimo, prejmemo; da izrečemo dva Očenaša, potem pa odidemo: Molitev je delo. Je delo, ki zahteva voljo, zahteva vztrajnost, zahteva odločnost, brez sramu. Zakaj? Ker jaz trkam na vrata svojega prijatelja. Bog je prijatelj. In s prijateljem lahko delam na ta način. Stalna, vsiljiva molitev. Pomislimo na sv. Moniko, na primer, koliko let je tudi s solzami molila za spreobrnjenje svojega sina. Gospod je na koncu odprl vrata.

 

Tale dogodek se je zgodil v Buenos Airesu. Nek možakar, delavec, je imel hčerko, ki je bila na koncu življenja. Zdravniki mu niso dali več nobenega upanja. On pa se je podal na sedemdeset kilometrsko pot do Marijinega svetišča v Lujanu. Ko je prispel, je bila že noč in cerkev je bila zaprta. On pa je vso noč molil zunaj in prosil Marijo: 'Hočem svojo hčerko, hočem svojo hčerko. Ti mi jo lahko daš.' In ko se je zjutraj vrnil v bolnišnico, je tam našel svojo ženo, ki mu je rekla: 'Veš, zdravniki so ji naredili še en pregled. Niso si mogli razložiti, kako to, da se je zbudila in prosila jesti. In nima ničesar, dobro je, zunaj nevarnosti je.' Ta človek je vedel, kako moliti.

 

Kako pa jaz molim?

Pomislimo na mnoge muhaste otroke, kako kričijo in jočejo, ko kaj hočejo: 'Hočem, hočem …' In na koncu starši popustijo. Nekdo bi se lahko vprašal, ali se Bog ne razjezi, ko tako počnemo. Jezus nam je rekel: 'Če torej vi, ki ste hudobni, znate dobre darove dajati svojim otrokom, koliko bolj bo vaš nebeški Oče dal Svetega Duha tistim, ki ga prosijo.' Je prijatelj, vedno daje dobro. Daje še več: 'Jaz te prosim, da rešiš ta problem.' On ga reši in pošlje tudi Svetega Duha.

 

Razmislimo: Kako molim? Kakor papagaj? Molim s stisko v srcu? Se bojujem z Bogom v molitvi, da bi mi dal tisto, kar potrebujem, če je prav? Učimo se iz tega evangeljskega odlomka, kako moliti.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 11.10.2018)

 

Jutranja homilija: Moliti vsiljivo, vztrajno, brez sramu