Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Pripadnost Božjemu ljudstvu

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 day 1 hour od tega
Pridružen: 13.01.2011

Molimo za umetnike

»Včeraj sem prejel pismo skupine umetnikov. Zahvalili so se za molitev, ki smo jim jo namenili. Rad bi prosil Gospoda, da jih blagoslovi, kajti umetniki nam pomagajo razumeti, kaj je lepota. Brez lepega se evangelija ne more razumeti. Še enkrat molimo za umetnike.«

 Krščanstvo je pripadnost izvoljenemu ljudstvu

»V berilu iz Apostolskih del (Apd 13, 13-25) smo slišali, da je Pavel prišel v Antiohijo v Pizidiji in v shodnici začel razlagati zgodovino Izraelovega ljudstva ter oznanjati, da je Jezus pričakovani Odrešenik. Ko Pavel razlaga ta novi nauk, da bi oznanil Jezusa, začne govoriti o zgodovini odrešenja: 'Bog tega izraelskega naroda je izvolil naše očete in povišal ljudstvo, ko je prebivalo v egiptovski deželi ...' Enako je naredil Štefan pred mučeništvom. In tudi avtor Pisma Hebrejcem pripoveduje zgodovino Abrahama in vseh naših očetov. Enako smo danes brali pri Psalmu: 'Gospodove milosti bom na veke opeval, vsem rodovom bom oznanjal tvojo zvestobo.' Isto naredita Matej in Luka, ko navajata Jezusov rodovnik.

 

Gre za to, da za Jezusom obstaja zgodovina, zgodovina milosti, zgodovina izvolitve, zgodovina obljube. Gospod je izbral Abrahama in je hodil s svojim ljudstvom. [...] Obstaja zgodovina Boga z njegovim ljudstvom. In zato, ko je Pavel naprošen, naj pojasni razlog vere v Jezusa Kristusa, ne začne z Jezusom Kristusom – začne z zgodovino. Krščanstvo je nauk, ja, a ni samo to. Niso samo stvari, v katere mi verujemo. Je zgodovina, ki prinaša ta nauk, kar je obljuba Boga, zaveza Boga, izvoljenost od Boga.

 

Zavedati se pripadnosti ljudstvu

Krščanstvo ni samo etika. Res je, da ima moralna načela. A nisi kristjan, če imaš samo etični pogled. Krščanstvo prav tako ni neka elita ljudi, ki so izbrani za resnico. Ta elitni občutek, ki se v Cerkvi kaže, ko kdo pravi: 'Jaz sem iz te institucije, jaz pripadam temu gibanju, ki je boljše od tvojega.' To ni krščanstvo. Krščanstvo je pripadnost ljudstvu, ljudstvu, ki je od Boga izbrano zastonj. Če nimamo zavesti o tej pripadnosti ljudstvu, bi lahko bili ideološki kristjani, z majhnim naukom pritrjevanja resnici, z etiko, z moralo [...], ali kot elita, ko se čutimo del skupine, izbrane od Boga - kristjani, drugi pa bodo šli v pekel, oziroma, če se bodo rešili, bo to zaradi posebne Božje milosti, vendar pa so izvržek. Če nimamo zavesti o pripadnosti ljudstvu, nismo pravi kristjani.

 

Pomembno posredovati spomin na zgodovino zveličanja

Zato tudi Pavel pri razlaganju Jezusa začne pri pripadnosti ljudstvu. Velikokrat pademo v te pristranskosti, bodisi dogmatične, moralne ali elitarne. Občutek elite je ta, ki nam zelo škoduje. In izgubimo tisti čut za pripadnost zvestemu svetemu Božjemu ljudstvu, ki ga je Bog izbral v Abrahamu in mu je dal obljubo – velika obljuba je Jezus. Dal mu je hoditi z upanjem. To pomeni imeti zavest ljudstva.

 

Pomembno je torej posredovati zgodovino našega odrešenja, ta spomin ljudstva. V tej zgodovini Božjega ljudstva, vse do Jezusa Kristusa, so bili svetniki, grešniki in mnogi običajni ljudje, dobri, s krepostmi in z grehi, vsi. Slavna 'množica', ki je sledila Jezusu, ki je imela občutek pripadnosti ljudstvu. Dozdeven kristjan, ki nima tega občutka, ni pravi kristjan, kajti čuti se opravičenega brez ljudstva. Pripadnost ljudstvu, imeti spomin Božjega ljudstva, o tem nam govorijo Pavel, Štefan, apostoli. Nasvet avtorja Pisma Hebrejcem je: 'Spominjajte se svojih prednikov.' Torej tistih, ki so bili pred nami na tej poti zveličanja.

 

Ljudstvo – grešno, a nezmotljivo

Najnevarnejši odklon kristjanov, tako danes kot od vedno, je nedvomno pomanjkanje spomina o pripadnosti ljudstvu. Ko ta manjka, pride do dogmatizmov, moralizmov, etikizmov, elitarnih gibanj. Manjka ljudstvo. Ljudstvo, ki je vedno grešno, to smo vsi, a ki se na splošno ne zmoti, ki ima občutek, da je izvoljeno ljudstvo, ki hodi za obljubo in ki je naredilo zavezo, ki je morda ne izpolnjuje, a ve zanjo.

 

Prosimo Gospoda za to zavest o ljudstvu, o čemer sta pela Marija v svojem Magnificatu in Zaharija v svojem Benedictusu. Zavest o ljudstvu. Mi smo zvesto sveto Božje ljudstvo, ki ima v svoji celoti čut vere in je nezmotljivo v tem načinu verovanja.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 7.5.2020)

 

Papež molil za umetnike. Zavest o pripadnosti Božjemu ljudstvu je pomembna