Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Pridi, pogovoriva se!

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 hour 3 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

'Pridi, pridi. Pogovoriva se malo'
»Berilo iz knjige preroka Izaija (glej Iz 1,10.16-20) je klic k spreobrnjenju. Takšna je tudi Jezusova drža do naših grehov. Jezus ne grozi, ampak kliče z milino in tako vzbuja zaupanje. 'Pridite, pravdajmo se', pravi Gospod sodomskim poglavarjem in gomorskemu ljudstvu, ki ga je že opozoril na zlo, ki se mu mora izogibati, in dobro, ki mu mora slediti. Enako dela za nas. Gospod pravi: 'Pridi, pridi, razpravljajva. Malo se pogovoriva.' Ne straši nas. Je kakor oče najstniškega sina, ki je naredil neko otročjo neumnost in ga mora malo pograjati. Ve, da če bo uporabil palico, stvar ne bo šla v pravo smer. Nastopiti mora z zaupanjem. V tem odlomku nas Gospod kliče: 'Pridite, popijmo skupaj kavo. Pogovarjajmo se, razpravljajmo. Ne bojte se, nočem vas pretepsti.' In ker ve, da sin razmišlja: 'Ampak jaz sem naredil stvari …' Takoj pravi: 'Četudi so tvoji grehi rdeči kakor škrlat, bodo beli kakor sneg; če so rdeči kot žamet, bodo beli kakor volna.'.

Spovedniki – imeti Jezusovo držo dobrote
Kakor oče do najstniškega sina, nam tudi Jezus z zaupno držo približa odpuščanje in spreminja srce. Enako je storil, ko je poklical Zaheja in Mateja. Enako dela v našem življenju, ko nam pomaga videti, kako naj naredimo korak naprej na poti spreobrnjenja. Zahvalimo se Gospodu za njegovo dobroto. On nas noče tepsti in obsoditi. Svoje življenje je dal za nas in to je njegova dobrota. Vedno išče načine, da bi nam prišel do srca. In kadar mi, duhovniki, na Gospodovem mestu, poslušamo spovedi, moramo tudi mi imeti držo dobrote. Kakor pravi Gospod: 'Pridite, razpravljajmo, noben problem, odpuščanje obstaja.' Ne pa grožnje takoj od začetka.

Iti h Gospodu z odprtim srcem
Neki kardinal, spovednik, se pri grehu, za katerega se zdi, da je težki greh, ne zaustavlja preveč in gre dalje, nadaljuje pogovor. To odpre srce. Oseba začuti mir. Tako dela tudi Gospod z nami. Pravi: 'Pridite, razpravljajmo, pogovorimo se. Odpuščanje je.'

Meni pomaga videti to Gospodovo držo: oče s sinom, ki misli, da je že velik, a je še vedno na pol poti. In Gospod ve, da smo vsi mi na pol poti in da veliko krat potrebujemo slišati besede: 'Daj, pridi, ne prestraši se, pridi. Odpuščanje je.' To nas opogumlja. Iti h Gospodu z odprtim srcem. On je oče, ki nas čaka.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 27.2.2018)


 

Jutranja homilija. Gospod mi pravi: Pridi, pogovoriva se