Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Premišljujmo Jezusovo trpečo človeškost

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 13 hours 35 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

“Da bi kristjanu uspelo živeti to, kar zahteva evangelij, mora zreti v dva pola: Jezusovo trpečo človeškost in Marijino milino. Evangelij je zahteven, od kristjana zahteva velike stvari: sposobnost odpuščati, velikodušnost, ljubezen do sovražnikov … Samo en način je, da nam vse to uspe postaviti v prakso: premišljevati trpljenje, Jezusovo človeškost, in posnemati obnašanje njegove Matere.

 

Danes Cerkev praznuje Marijino ime. Nekoč se je praznik imenoval 'presladko ime Marijino', nato se je naziv nekoliko spremenil, a 'sladkost' njenega imena je ostala. Danes potrebujemo Marijino 'sladkost', da bi razumeli te stvari, ki jih od nas zahteva Jezus. Kajti to je seznam, ki ga ni lahko razumeti. Ljubite sovražnike, delajte dobro, dajajte ne da bi karkoli pričakovali. Kdor te bije po enem licu, mu nastavi še drugo, kdor ti vzame plašč, mu ne brani tudi suknje. Gre za velike stvari in vse to je na svoj način živela Marija: to je milost blagosti, milost miline.

 

Tudi sv. Pavel v današnjem odlomku iz Pisma Kološanom vabi kristjane, da oblečejo ‘usmiljenje, dobrotljivost, ponižnost, milino, prenašanje drug drugega in medsebojno odpuščanje’. In tukaj se takoj pojavi naše vprašanje: Kako naj to storim? Kako naj se na to pripravim? Česa se moram učiti, da bi tako delal? Odgovor je  jasen. Mi, z našimi močmi, tega ne moremo narediti. Samo milost lahko to stori v nas. In ta milost prihaja po točno določeni poti: Misliti samo na Jezusa. Če je naše srce, če so naše misli z Jezusom – Zmagovalcem, Njim, ki je premagal smrt, greh, hudiča, vse –, bomo lahko delali tako, kot nas prosi Jezus in kot nas prosi apostol Pavel - z blagostjo in ponižnostjo. Če ne zremo v Jezusa, če nismo z Jezusom, tega ne moremo storiti. To je milost, milost, ki izvira iz kontemplacije Jezusa.

 

Obstaja poseben vidik Jezusovega življenja, ki ga kristjan mora motriti. To je njegov pasijon, njegova trpeča človeškost. In tako iz kontemplacije Jezusa, iz našega skritega življenja z Jezusom v Bogu, lahko živimo te drže, te vrline, ki jih od nas zahteva Gospod. Ni druge poti. Misliti na njegovo blago tišino: to bo tvoj napor. Ostalo bo storil On. On bo naredil vse tisto, kar manjka. A to moraš storiti: skriti svoje življenje v Bogu s Kristusom. To naredimo s premišljevanjem Jezusove človeškosti, trpeče človeškosti. Ni druge poti. Ta je Edina. Da bi bili dobri kristjani, da bi pričevali, da bi odpuščali, da ne bi sovražili, da ne bi opravljali bližnjega, je treba motriti Jezusovo človeškost, trpečo človeškost, trpečega Jezusa. Skrij svoje življenje z Jezusom v Bogu – to je nasvet, ki nam ga daje apostol; je nasvet, da bi postali ponižni, blagi, dobri, velikodušni, nežni.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 12.9.2013)

 

 

 

Papež Frančišek med jutranjo mašo: Da bi ljubili sovražnika, premišljujmo Jezusovo trpljenje

 

 

 

Papež odgovoril na članek ustanovitelja La Reppublike 

 

 

 

Papež in nova katrca