Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Pot, Resnica in Življenje - duhovne vaje za prostovoljce

Med 11. In 13. decembrom 2015 smo na Mirenskem Gradu člani Društva prostovoljcev Vincencijeve zveze dobrote vikend posvetili duhovni rasti. Duhovne vaje so bile namenjene vsem, ki sodelujejo pri delu z brezdomci v Ljubljani in Novi Gorici ter pri delu z otroci in mladimi na Mirenskem Gradu. Tema duhovnih vaj je bila Pot, Resnica in Življenje.

Vsi  želimo nečesa več in nečesa boljšega. Zlepa se nam ne zgodi, da bi rekli, da smo tako zadovoljni. Preprosto božično razpoloženje govori o neverjetni skrivnosti Življenja. Jezus prihaja med nas, da bi odgovoril na naša vprašanja po tistem več in boljšem. Ker zase pravi, da je Pot, Resnica in Življenje. Ustavili smo se ob teh pojmih in pomislili, kako On nagovarja naša hrepenenja. Ob evangelijskih besedilih, ki opisujejo Jezusov prihod in odzive na ta dogodek smo razmišljali, kako lahko vstopa Bog v naše življenje in ga naredi bolj polno, bolj veselo, bolj živo. Razmišljali smo o tem, kako pripraviti pot Gospodu, da se v nas rodi novo življenje in, da v nas prodre osvobajajoča resnica.

Pot

Na prvi pogled ni težava hrib, ampak dolina. Težava je v tem, da nam nekaj manjka in ne, da je nečesa preveč. To je podoba našega adventnega časa. Bog želi stopiti v življenje vsakega izmed nas, zelo konkretno. Božja beseda želi biti živa, konkretna. Bog, ti si tu, hočeš delovati v mojem življenju. Tu si, le slišim te bolj slabo. Pomagaj mi, da odpravim  ovire, ki mi preprečujejo, da bi te slišal, da bi doživljal tvojo bližino. Zakaj Bog ne more priti do posameznika tako kot si želi:

-          ni miru: to opažaš. Božji mir bo vstopil v nas, če se bomo odpovedali mnogim na videz zelo dobrim stvarem,  hitenju…

-          zmanjka  zaupanja: nameniti več časa za pogovor z Bogom in za odnos z bližnjim

-          ni globljega smisla: potrebno bo zapolniti dolino tako, da bomo vzeli energijo tam, kjer jo je vsekakor več in jo bomo porabili tam, kjer je manjka.

Kako mu pripraviti pot:

-          ne bojmo se resnice, z redom-odpovedjo-molitvijo

-          prepoznati veselje v majhnih korakih, dejanjih, zadovoljstvo, hvaležnost.

-          molitev (iz nje črpati trdnost, da bi pravočasno  prepoznali skušnjave)

Resnica

Resnico doživljamo kot nevarnost, zato se oklepamo starih navad, ki so naša skušnjava. To se dogaja tudi v odnosu do Boga,do resnice. Koliko upamo biti prožni za resnico, ki mi jo drugi sporoča? Kako prihajamo do resnice? Ali se ji priklanjamo kot modri, ali se je izogibamo kot Herod? 

Življenje

Jezus prihaja med nas običajno na nenavaden način. Stopa tja, kjer bi ga najmanj pričakovali. Prepoznati in zaživeti ga je mogoče v preprostosti otroškega srca. Srca, ki zna opazovati, ki se še zna čuditi in verjame v neverjetno božjo lepoto. Življenje je potovanje. Če nisem na poti, kje sem? Če si na poti nisi nikoli zagledan vase (na tej poti se srečuješ z drugimi, hodiš…). Na poti v polne odnose, na poti k sreči, ki bo večja. Nič ni dokončano. Življenje je sprejemanje poti in resnice.

Duhovne vaje so se prehitro končale. Drug drugemu smo zaželeli vse dobro. Pomembno je, da ostajamo prijatelji – pravi prijatelji, ki si znajo pogledati v oči, saj se le na tak način gradi resničen odnos, v katerem se vedno najde prostor še za drugega.