Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Posvetni duh

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 7 hours 29 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»Gospod naj nas reši pred posvetnim duhom, ki se pogaja glede vsega. Ne le glede vrednot, temveč tudi glede same vere.

 

V današnjem prvem berilu se Božje ljudstvo zaradi ponudbe posvetnosti oddalji od Gospoda. Voditelji ljudstva ne želijo več, da bi bil Izrael ločen od drugih narodov. Zato zapustijo svoje izročilo, da bi se o tem pogovorili s kraljem. Gredo se pogajati in nad tem so navdušeni. To je tako kot da bi se razglasili za napredne in bi šli, kamor gredo vsi. Gre za duha mladostniške naprednosti. Ta meni, da je iti dalje v katerikoli izbiri bolje kot pa ostati pri navadah zvestobe. Tako se ti ljudje pogajajo s kraljem glede zvestobe Boga, ki je vedno zvest. To je odpad od vere, prešuštvo. Ne pogajajo se namreč le glede nekaterih vrednot, temveč glede bistvenega v svojem bivanju - glede zvestobe Gospodu.

 

To je protislovje: ne pogajamo se glede vrednot, ampak glede zvestobe. In prav to je sad hudiča, vladarja tega sveta, ki nas vodi naprej z duhom posvetnosti. Potem se zgodijo posledice. Ljudje v svetopisemskem odlomku so najprej prevzeli poganske navade. Sledil je še korak dalje. Kralj je zapovedal, da bi v njegovem kraljestvu vsi oblikovali en narod in da bi tako sleherni zapustil lastne običaje. To ni lepa globalizacija edinosti vseh narodov - vsak s svojimi običaji, pa vendar združeni, ampak je globalizacija hegemonistične uniformnosti. Le-ta pa je sad posvetnosti.

 

Vsa ljudstva so se prilagodila kraljevim ukazom. Sprejela so njegovo bogočastje, darovala malikom in skrunila soboto. Korak za korakom so šli dalje po tej poti. Na koncu je kralj na oltar povzdignil 'gnusobo opustošenja'. Vse to se dogaja tudi danes, kajti duh posvetnosti je tu tudi danes. Ko so takrat pri kom našli Knjigo zaveze ali če je bil nekdo poslušen postavi, je bil po kraljevi sodbi obsojen na smrt. O isti stvari beremo v časopisih v teh mesecih. Ti ljudje so zastavili zvestobo svojemu Gospodu; ti ljudje, ki jih je gnal duh sveta, so zastavili lastno identiteto, zastavili so pripadnost nekemu ljudstvu, ljudstvu, ki ga Bog močno ljubi, ki ga Bog želi za svoje ljudstvo.

 

Danes mislimo, da moramo biti kot vsi, biti moramo 'bolj normalni', kot delajo vsi s to 'mladostniško naprednostjo'. Temu žal sledijo obsodbe na smrt in žrtvovanje človeka. Tudi danes. A tolaži nas, da pred to potjo, ki jo ponuja duh sveta, vladar tega sveta, pred potjo nezvestobe vedno ostaja Gospod, ki ne more zatajiti samega sebe - Zvestega: On nas vedno pričakuje, On nas močno ljubi in On nam odpusti, kadar mi, skesani zaradi kakšnega koraka, kakšnega majhnega koraka v tem duhu posvetnosti, pridemo k Njemu, zvestemu Bogu pred svojim nezvestim ljudstvom.

 

Z duhom otrok Cerkve prosimo Gospoda, da bi nas s svojo dobroto, s svojo zvestobo rešil tega posvetnega duha, ki se pogaja glede vsega. Da bi nas obvaroval in nam pomagal iti dalje, tako kot je pomagal iti dalje svojemu ljudstvu v puščavi, ko ga je vodil za roko tako kot oče vodi svojega otroka. Ob Gospodovi roki bomo varni.« (Papež Frančišek med sv. mašo v Domu sv. Marte, 18.11.2013)
 

 

 

 

Papež pri jutranji maši: Gospod naj nas reši pred posvetnim duhom, ki se pogaja glede vsega

 

 

 

 

Vatikan: Predstavili dogodke ob sklepu leta vere