Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Postna akcija 2016

Papež Frančišek je leto 2016 razglasil za sveto leto, leto usmiljenja. S tem nas vabi, da v tem letu še posebej prosimo Boga za usmiljenje nad nami in celim svetom in obenem, da razmišljamo o svoji drži usmiljenja do sebe in do drugih.

Vabimo vas, da se zato v tem postnem času ustavimo ob delih usmiljenja. Da obudimo spomin, so to:TELESNA DELA USMILJENJA:

 • Lačne nasičevati
 • Žejne napajati
 • Popotnike sprejemati
 • Nage oblačiti
 • Bolnike obiskovati
 • Jetnike reševati
 • Mrliče pokopavati

DUHOVNA DELA USMILJENJA:

 • Nevedne učiti
 • Dvomljivcem prav svetovati
 • Krivico voljno trpeti
 • Grešnike svariti
 • Žalostne tolažiti
 • Žaljivcem iz srca odpustiti
 • Za žive in mrtve Boga prositi

 Da bi bila naša razmišljanja in dobra dela čim bolj konkretna, se bomo vsak teden ustavili ob enem od telesnih del usmiljenja. Razmišljali bomo o tem, kako je to usmiljeno držo živel Jezus in kako jo danes lahko živimo mi.V tem tednu razmišljajmo ob  sedmem delu usmiljenja MRLIČE POKOPAVATI: Oblast Božjega Sina
Jn 5, 19-30
Jezus jim je tedaj odvrnil in jim govoril: »Resnično, resnično, povem vam: Sin ne more delati ničesar sam od sebe, ampak le to, kar vidi, da dela Oče; kar namreč dela on, dela enako tudi Sin. Kajti Oče ima Sina rad in mu pokaže vse, kar dela sam, in še večja dela od teh mu bo pokazal, tako da se boste čudili. Kakor namreč Oče obuja mrtve in jim daje življenje, tako tudi Sin daje življenje, komur hoče. Kajti Oče nikogar ne sodi, ampak je dal vso sodbo Sinu, da bi vsi častili Sina, kakor častijo Očeta. Kdor ne časti Sina, tudi ne časti Očeta, ki ga je poslal. Resnično, resnično, povem vam: Kdor posluša mojo besedo in veruje njemu, ki me je poslal, ima večno življenje in ne pride v obsodbo, temveč je prestopil iz smrti v življenje. Resnično, resnično, povem vam: Pride ura in je že zdaj, ko bodo mrtvi slišali glas Božjega Sina, in kateri ga bodo slišali, bodo živeli. Kakor ima namreč Oče življenje v sebi, tako je dal tudi Sinu, da ima življenje v sebi. Oblast mu je dal, da sodi, ker je Sin človekov. Ne čudite se temu, kajti pride ura, v kateri bodo vsi, ki so v grobovih, slišali njegov glas. In tisti, ki so delali dobro, bodo odšli v vstajenje življenja, tisti pa, ki so delali húdo, v vstajenje obsodbe.
  

Drugi odlomki, ko Jezus govori in se srečuje z mrtvimi:
Jn 11, 1-44, Mr 12, 18-27, Lk 7, 11-17, Lk 11, 37-44, Jn 19, 38-42​…

  Mrliče pokopavati pomeni poskrbeti za mrtve zaradi njihovega prihodnjega življenja, zaradi njihove večnosti. Vrednost pokopu in mrliču daje misel na novo življenje. Pokopavati torej pomeni pripravljati na novo življenje. Ko Jezus obuja od mrtvih, opozarja na onostranstvo. Ko vstane od mrtvih, spet pokaže, da je po smrti življenje. Grob ni za smrt, grob je za vstajenje!Delo usmiljenja torej pomeni misliti na to, kako bomo tistemu, kar je umrlo, dali novo podobo, novo življenje. Ko nekdo obupuje, pravzaprav umira, je mrlič. Mrliče pokopavati pomeni, omogočiti človeku prehod v novo življenje, da umre staremu človeku in zaživi novega. Pomeni spregovoriti mu o tem, da je rojen za večnost, da mora umreti starim navadam, starim vzorcem, staremu življenju, da bo lahko na novo zaživel. To je Kristusovo delo, to je delo njegovega učenca. Kristus sam se je pustil pokopati zato, da je vstal. Njegov grob je postal zibelka novega življenja.Naj bo Veliki teden, ki je pred nami, priprava na to, da bomo tvegali s Kristusom umreti staremu človeku v nas, da s Kristusom vstali v novo življenje.  

Ponedeljek: Kaj je stari človek v meni, kateremu bi moral umreti, da bi zaživel v novega človeka?

 

Torek: Kaj me ovira pri tem, da bi umrl staremu človeku v sebi? Česa se bojim?

 

Sreda: Katere napačne predstave o mojih bližnjih me ovirajo, da bi drugega videl prav in svobodno stopil v odnos z njim? Kako jih premagujem?

 

Četrtek: S postavitvijo sv. Evharistije je Kristus postavil novo zavezo z nami. Kaj mi daje upanje, da bom tvegal umreti staremu človeku in zdržal v grobu svojih starih navad, starih vzorcev, starih želja, starega življenja?

 

Petek: Kristus je umrl zame in šel zame v grob. Tvegam umreti z Njim in z njim pokopati starega človeka?


Velika sobota: Dan največjega žalovanja, vztrajanja v molitvi in upanja na vstajenje, ki prihaja. Vztrajam?

 

Velika noč: Aleluja! Lepota novega življenja se ne more primerjati z bolečino in žrtvijo, ki jo zahteva! Vredno je vztrajati v trpljenju, da lahko okušamo novo življenje z Vstalim Gospodom! Aleluja!

 

 

Lepo vabljeni, da svoja razmišljanja delite z nami tudi na forumu: http://www.mirenski-grad.si/forum/bozja-beseda/postna-akcija/postna-akcija-2016