Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Poslanica za 52. svetovni dan miru

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 hour 55 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Papeževa poslanica za 52. svetovni dan miru:

Dobra politika je v službi miru

 

1. »Mir tej hiši!«

Prinašanje miru je osrednja naloga Kristusovih učencev. Ta dar je namenjen vsem, možem in ženam, ki upajo v mir sredi drame in nasilja človeške zgodovine. »Hiša«, o kateri govori Jezus, je vsaka družina, vsaka skupnost, dežela in celina v svoji edinstvenosti in zgodovini. Predvsem pa je to vsak človek, brez razlike in zapostavljanja. To je tudi naša »skupna hiša«, naš planet, na katerega nas je Bog postavil, da na njem prebivamo, in za katerega smo dolžni skrbeti.

 

2. Izzivi za dobro politiko

Dejansko je politična dejavnost in odgovornost stalni izziv za vse, ki sprejemajo nalogo služiti lastni deželi, skrbeti za njene prebivalce in ustvarjati razmere za dostojno in pravično prihodnost. Če se politika uresničuje na temeljnem spoštovanju življenja, svobode in človekovega dostojanstva, lahko postane odlična oblika ljubezni.

 

3. Ljubezen in človeške kreposti, ki so potrebne za službo človekovih pravic in miru

Papež Benedikt XVI. je zapisal: »K tej ljubezni je v skladu svojim poklicem in svojim vplivom v polisu poklican vsak kristjan… V tej zvezi je primerno spomniti na »blagre politikov«, ki jih je predlagal vietnamski kardinal Francois-Xavier Nguyen Van Thuan, ki je kot zvest pričevalec za evangelij umrl leta 2002.
– Blagor politiku, ki ima močno zavest in globoko spoznanje svojega poslanstva.
– Blagor politiku, čigar osebnost izraža verodostojnost.
– Blagor politiku, ki dela za javni blagor in ne za lastno korist.
– Blagor politiku, ki je zvest.
– Blagor politiku, ki dela za edinost.
– Blagor politiku, ki si prizadeva za uresničitev korenitih sprememb.
– Blagor politiku, ki zna poslušati.
– Blagor politiku, ki ne pozna strahu.

 

4. Napake politike

Korupcija v svojih neštetih oblikah nezakonitega prilaščanja javnih dobrin ali razvrednotenja oseb, zanikanje pravic, kršitev družbenih pravil, nezakonito bogatenje, uveljavljanje oblasti z močjo ali pod samovoljno pretvezo »višjih interesov«, težnja po ohranjanju oblasti, ksenofobija in rasizem, zavračanje skrbi za naravo, nedopustno izkoriščanje naravnih virov zaradi neposredne koristi, preziranje tistih, ki so bili prisiljeni v izgnanstvo.

 

5. Dobra politika pospešuje udeležbo mladih in zaupanje v drugega

Vsak lahko prispeva svoj kamenček h graditvi skupnega doma. Pristno politično življenje, utemeljeno na pravu in poštenem dialogu med subjekti, se prenavlja na prepričanju, da vsaka ženska in vsak moški ter vsaka generacija skrivajo v sebi obljubo, ki more sprostiti nove odnosne, intelektualne, kulturne in duhovne sile. Danes bolj kot kdaj koli prej naše skupnosti potrebujejo »delavce miru«, pristne poslance in pričevalce Boga Očeta, ki želi dobro in srečo človeškemu rodu.

 

6. Proti vojni in širjenju strahu

Prav posebej se naša misel obrača k otrokom, ki živijo v krajih, kjer divjajo spopadi, in k vsem, ki si prizadevajo, da bi zavarovali njihovo življenje in pravice. Na svetu en otrok izmed šestih trpi zaradi vojnega nasilja ali njegovih posledic, če ni celo sam vpoklican, da tudi on postane vojak ali talec oboroženih skupin. Pričevanja vseh, ki si prizadevajo za varovanje dostojanstva in spoštovanja pravic otrok so zelo dragocena za prihodnost človeštva.

 

7. Velik projekt za mir

Mir je sad spreobrnitve srca in duše, zato je lahko prepoznati tri nerazdružljive razsežnosti notranjega in občestvenega miru: – mir s samim seboj, mir z drugim in mir s stvarstvom.

Politika miru, ki pozna človeško krhkost in sprejema dolžnosti, se lahko vedno pridruži duhu Magnifikata, ki ga Marija, mati Kristusa Odrešenika in kraljica miru poje v imenu vsega človeštva: »Od rodu do rodu traja njegovo usmiljenje njim, ki mu v strahu služijo. Moč je skazal s svojo roko, razkropil je nje, ki so napuhnjenih misli; […] spomnil se je usmiljenja, kakor je govoril našim očetom do Abrahama in njegovega rodu na veke« (Lk 1,50).

 

18 december 2018

 

Papeževa poslanica za 52. svetovni dan miru