Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Popolni kakor naš nebeški Oče

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 3 hours 27 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

»'S tvojo pomočjo, usmiljeni Oče, postajamo pozorni na glas Duha'. Ta molitev na začetku maše je v nas priklicala osnovno držo poslušanja Svetega Duha, ki oživlja in poživlja Cerkev. Sveti Duh s svojo stvariteljsko in prenoviteljsko močjo vedno vzdržuje upanje Božjega ljudstva na poti skozi zgodovino ter vedno podpira, kot Tolažnik (Paraklit), pričevanje kristjanov. V tem trenutku hočemo vsi mi, skupaj z novimi kardinali, prisluhniti glasu Duha, ki govori po pravkar oznanjenih berilih.

 

Božje obnašanje naj postane pravilo našega delovanja
V prvem berilu odmeva Gospodov poziv svojemu ljudstvu:  'Bodite sveti, kajti jaz, Gospod, vaš Bog, sem svet' (3Mz 19,2). V evangeliju Jezus podobno ponovi: 'Bodite torej popolni, kakor je popoln vaš nebeški Oče' (Mt 5,48). Te besede nagovarjajo vse nas, Gospodove učence; danes pa so še posebej namenjene meni in vam dragi bratje kardinali, na poseben način pa vam, ki ste včeraj postali del kardinalskega zbora. Posnemati svetost in popolnost Bog se lahko zdi, da je nedosegljiv cilj. Pa vendar, prvo berilo ter evangelij predlagata konkretne primere, da bi Božje obnašanje postalo pravilo našega delovanja. Toda pomnimo, vsi mi si zapomnimo, da bo naše prizadevanje zaman brez Svetega Duha! Krščanska svetost vsekakor ni naše delo, ampak je sad hotene in vzdrževane učljivosti Duhu Boga, ki je trikrat Sveti.

 

Tretja Mojzesova knjiga pravi: 'Ne goji v svojem srcu sovraštva do svojega brata... Ne maščuj se in ne bodi zamerljiv... temveč ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe' (3Mz 19,17-18). Te drže se porodijo iz Božje svetosti. Mi pa smo običajno tako drugačni, tako sebični in ponosni... pa vendar nas Božja dobrota in lepota privlačita in Sveti Duh nas lahko očisti, nas lahko preoblikuje, nas iz dneva v dan oblikuje. Opraviti to delo spreobrnjenja, spreobrnjenja srca, spreobrnjenja vseh nas; še posebno vi kardinali in jaz, moramo to storiti. Spreobrnjenje!

 

Jezusova antiteza glede maščevanja
Jezus v evangeliju tudi govori o svetosti in nam razloži njegovo novo postavo. To stori preko nekaterih antitez nepopolne pravičnosti pismoukov in farizejev in večje pravičnosti Božjega kraljestva. Prva antiteza današnjega odlomka je glede maščevanja. 'Slišali ste, da je bilo rečeno:‚Oko za oko in zob za zob‘. Jaz pa vam pravim: ...če te kdo udari po desnem licu, mu nastavi še drugo' (Mt 5,38-39). Ne samo, da ne smemo vrniti drugemu zla, ki nam ga je storil, ampak si moramo prizadevati, da mu velikodušno storimo dobro.

 

Jezusova antiteza glede sovražnikov
Druga antiteza je glede sovražnikov: 'Slišali ste, da je bilo rečeno: ‚Ljubi svojega bližnjega in sovraži svojega sovražnika!‘ Jaz pa vam pravim: Ljubite svoje sovražnike in molite za tiste, ki vas preganjajo' (vv. 43-44). Od tistega, ki hoče hoditi za Njim, Jezus zahteva, da ljubi tistega, ki si tega ne zasluži in sicer ne, da bi pričakoval povračilo; zato, da se zapolnijo praznine ljubezni, ki so v srcih, v medsebojnih odnosih, v družinah, v skupnostih, v svetu. Bratje kardinali, Jezus ni prišel, da bi nas učil lepega obnašanja, salonskega obnašanja! Zaradi tega mu ne bi bilo potrebno priti iz nebes in umreti na križu. Kristus nas je prišel rešit, nam pokazat pot, edini izhod iz živega peska greha, in ta pot svetosti je usmiljenje, tista, ki jo je On prehodil in po kateri vsak dan hodi z nami. Biti sveti ni razkošje, ampak je potrebno za zveličanje sveta. To je to, kar Gospod od nas zahteva.

 

Kardinal vstopi v rimsko Cerkev, ne v dvor
Dragi bratje kardinali, Gospod Jezus in mati Cerkev nas prosita, da bi za te drže svetosti pričevali še z večjim navdušenjem in žarom. Ravno v tem dopolnilu zastonjskega darovanja je kardinalova svetost. Zato, ljubimo tiste, ki so nam sovražni. Blagoslavljajmo tistega, ki o nas grdo govori. Z nasmehom pozdravimo tistega, ki si to morda ne zasluži. Ne hrepenimo po tem, da bi se uveljavljali, ampak postavimo nasproti oblastnosti krotkost in pozabljajmo na zadana nam ponižanja. Vedno se pustimo voditi Duhu Kristusa, ki je žrtvoval samega sebe na križu, da bomo lahko 'kanali', po katerih teče Njegova karitativna ljubezen. To je drža, to mora biti kardinalovo obnašanje. Kardinal, to še posebej pravim vam, vstopi v rimsko Cerkev bratje, ne vstopi v dvor. Izognimo se in si medsebojno pomagajmo izogniti se navadam in obnašanjem, ki so na dvoru: spletkam, govoricam, navezam, protekcijam, prednostim. Naše govorjenje naj bo tisto iz evangelija: 'da, da; ne, ne', naše drže, drže blagrov in naša pot, pot svetosti. Ponovno prosimo za tvojo pomoč, usmiljeni Oče, da nas napraviš pozorne za glas Duha.

 

Božji tempelj ste...
Sveti Duh nam govori tudi po besedah sv. Pavla: 'Božji tempelj ste... Božji tempelj je namreč svet, in to ste vi' (1Kor 3,16-17). V tem templju, ki smo mi, se obhaja bivanjsko bogoslužje dobrote, odpuščanja, služenja, z eno besedo, bogoslužje ljubezni. Ta naš tempelj pa je onečaščen, če pozabljamo na dolžnosti do bližnjega. Ko v našem srcu dobi prostor najmanjši med našimi brati, sam Bog dobi prostor. Ko ta brat ostane zunaj, je Bog sam, ki ni bil sprejet. Prazno srce, v katerem ni ljubezni, je kakor cerkev, ki se jo nameni posvetni rabi, torej ne več za božjo službo, ampak za nekaj drugega.

 

Dragi bratje kardinali, ostanimo povezani s Kristusom in med seboj! Prosim vas, da mi stojite ob strani z molitvijo, nasveti, sodelovanjem. In vsi vi, škofje, duhovniki, diakoni, posvečene osebe in laiki, združite se v klicanju Svetega Duha, da bi kardinalski zbor postal vedno bolj goreč z dejavno pastoralno ljubeznijo, bolj polno svetosti za službo evangelija in v pomoč Cerkvi, da bo izžarevala svetu Kristusovo ljubezen.« (Papež Frančišek med sv. mašo v baziliki sv. Petra, 23.2.2014)

 

 

 

Papež Frančišek med sveto mašo: Obnašanje Boga naj postane pravilo našega delovanja

 

 

 

 

Papež Frančišek med konzistorijem umestil 19 novih kardinalov:Cerkev vas potrebuje!