Izberite jezik:
header_duhovno_sredisce.jpgheader_zgodovina.jpgheader_cerkev.jpgheader_domov_2.jpgheader_druzinski_center.jpgheader_forum.jpgheader_gnidovcev_dom.jpgheader_samostan_lazaristov.jpgheader_vrt.jpg

Ponižno in bratsko služenje

Ni odgovorov
s. Slavica Lesjak
Odjavljen
Zadnjič prijavljen: 1 hour 45 min od tega
Pridružen: 13.01.2011

Vaša pot je ponižno in bratsko služenje

Spremeniti življenje

»Spreobrnjenje pomeni 'spremeniti življenje': srce, ki ne hodi po pravi poti, najde pravo pot. A gre tudi za 'spreobrnjenje Boga'. Grešnik se spreobrne in Bog se tudi spreobrne h grešniku. Srečanje z Bogom, spreobrnjenje, je na obeh straneh: oba se želita srečati. […] Odpuščanje je vedno Božji objem. Bog hodi, kakor hodimo mi, da bi nas srečal. Zgled za srce, ki je vedno odprto za srečanje z Bogom, je Jezus Kristus. Kot se je bralo pri drugem berilu (Flp 2,1-11): 'To mislite v sebi, kar je tudi v Kristusu Jezusu. Čeprav je bil namreč v Božji podobi, se ni oklepal svoje enakosti z Bogom, ampak je sam sebe izničil, tako da je prevzel podobo hlapca in postal podoben ljudem. (...) je sam sebe ponižal, tako da je postal pokoren vse do smrti, smrti na križu.'

 

Vaše služenje je dvojno spreobrnjenje

Pot spreobrnjenja je približati se, je bližina, vendar pa bližina, ki je služenje. Vsakokrat, ko se približate, da bi služili, posnemate Jezusa Kristusa. Vsakič, ko poskušate narediti red, pomislite, da opravljate spreobrnjenje, kar je služenje. In na način kakor boste to storili, boste naredili dobro drugim. Vaše služenje je dvojno spreobrnjenje: vaše spreobrnjenje, ko pustite udobnost in greste služit, ter spreobrnjenje drugega, ki se tako ne čuti kaznovanega, ampak se ga posluša, opomni, z Jezusovo ponižnostjo. Tako vam Jezus pravi, naj ste kakor On: močni, disciplinirani, vendar pa ponižni in služabniki.

 

Vaša pot je pot služenja

Avtoriteta žandarjev je torej v služenju, kar je njihova pomembna poklicanost: postaviti omejitve, poskrbeti, da se jih spoštuje, a s služenjem, z ljubeznijo, z ljubeznivostjo. Vaša pot je pot služenja, kakor oče, ki gre iskat otroka, kakor brat, ki vidi neko stvar in pravi: 'Ne, tega se ne sme delati, to ni prav.' To je pot. A izrečeno s srcem, ponižnostjo, bližino. Jezus je bil vedno z grešniki in tudi hudodelci, ki pa so se mu čutili blizu, niso se čutili obsojani. Jezus ni nikoli rekel kake laži. 'To je resnica, to je pot.' In to je govoril z ljubeznivostjo, govoril je s srcem, govoril je kakor brat.

 

Služenje je ljubezen

Zahvaljujem se vam za vaše služenje, saj gre ravno po tej poti. Včasih komu tudi zdrsne, vendar v življenje zdrsne vsakemu. Pomembno se je dvigniti in se ponovno podati na to pot za spreobrnjenje drugih ljudi in tudi svoje spreobrnjenje. V služenju se nikoli ne zmotimo, kajti služenje je ljubezen, je dejavna ljubezen, je bližina. Služenje je pot, ki jo je Bog izbral v Jezusu Kristusu, da bi nam odpustil, da bi nas spreobrnil.« (Papež Frančišek med sv. mašo za vatikansko žandarmerijo, ob prazniku sv. Mihaela nadangela, zavetnika vatikanske žandarmerije in italijanske policije;v baziliki sv. Petra, 26.9.2020)

Papež vatikanskim žandarjem: Vaša pot je ponižno in bratsko služenje

Pri papežu zaposleni na Inšpektoratu za javno varnost v Vatikanu

Papež Kongregaciji sv. nadangela Mihaela ob jubileju: Bližina ubogim otrokom in mladim